PM Modi Taken directeur inlichtingendienst om Naga Peace Talks te resetten

NSCN (IM) leider Thuingaleng Muivah (links van premier Modi) zei dat Nagas niet zal fuseren met India

New Delhi:

Het kabinet van de premier heeft zijn bezorgdheid geuit over de impasse in de vredesbesprekingen van Naga – tussen de rebellengroepen en de gesprekspartner van het centrum – die de belangrijkste politieke dialoog dreigt te doen ontsporen.

Een bezorgde premier Narendra Modi heeft nu de directeur van het inlichtingenbureau, Arvind Kumar, gevraagd de schijnbaar ontspoorde gesprekken weer op het goede spoor te krijgen.

“De afgelopen zes jaar heeft RN Ravi, in zijn hoedanigheid van gesprekspartner, met verschillende Naga-groepen gesproken. Sinds de afgelopen 10 of 11 maanden gaat het echter niet goed”, zei een hoge ambtenaar van het ministerie.

Volgens de functionaris heeft de PMO Arvind Kumar en IB Special Director Akshay Kumar Mishra belast met brandbestrijding.

De North East Division van het IB heeft ook nieuwe officieren. Mandeep Tulli, een batchofficier uit 1999 die tot nu toe in Manipur’s Imphal was geplaatst, terug in Delhi als Joint Director (North East). Nagaland heeft ook een nieuw SIB-hoofd gekregen in 1996, batchofficier Ritu Mishra.

Aangenomen wordt dat het centrum vooral verstoord is door een opkomende drievoudige vete in Nagaland – tussen de NSCN (IM), de grootste van de rebellengroeperingen, RN Ravi en de nieuwe National Naga Political Groups (NNPG).

Het feit dat de heer Ravi zich openlijk richtte op de gekozen regering in Nagaland, een alliantiepartner van de BJP, valt ook niet goed.

De heer Ravi had in een toespraak op Onafhankelijkheidsdag gezegd: “Nagaland is begiftigd met een van de beste menselijke en natuurlijke hulpbronnen. Helaas heeft het vandaag de twijfelachtige onderscheiding van de slechtst presterende staat in het land, inclusief de noordoostelijke regio, op bijna alle significante indicatoren van menselijke ontwikkeling “.

READ  Dagelijkse deals: grote besparingen op DC-films, games en meer

Ondertussen blijven oppositiepartijen zich richten op de regering van Narendra Modi via het kader dat in 2015 met Naga-groepen is bereikt.

“Delhi had een nieuwe culturele identiteit voor Naga’s beloofd zonder de territoriale grenzen te veranderen. Maar aangezien er ook veel spanningen zijn tussen stammen, is er tot nu toe niets wezenlijks uitgekomen”, legde een ambtenaar uit.

Het centrum heeft echter geweigerd zich terug te trekken. “De gesprekken zullen doorgaan aangezien de regering niet kan worden bedreigd”, verklaarde een hoge bureaucraat.

In de afgelopen 11 maanden leek de impasse tussen RN Ravi en verschillende Naga-groepen groter te worden.

“In oktober vorig jaar moest er een consensus worden bereikt, maar die kwam niet. Het centrum nam wraak en zette hardhandig op tegen kaders en leiders van NSCN (IM). Dit maakte de leiders van Naga van streek”, zei een ambtenaar, eraan toevoegend dat de perceptie dat de NNPG over NSCN (IM) hielp de zaken niet.

Vorige week zei de secretaris-generaal van de NSCN (IM), Thuingaleng Muivah, dat het centrum de soevereiniteit van de Naga’s had erkend via de overeenkomst van 2015.

De verrassende verklaring kwam dagen nadat de machtige rebellengroep, die deel uitmaakte van de 18-jarige vredesdialoog met het centrum, sprak van een “wegversperring” en vroeg om de verwijdering van RN Ravi als gesprekspartner.

Zondagavond bracht de groep een verklaring uit die zei: “ De gesprekspartner draagt ​​het mandaat van de premier, maar aangezien RN Ravi een verwarring veroorzaakte … heeft de premier mandaat gegeven om het gesprek voort te zetten met een team van IB (ambtenaren) als een fast track-kanaal … “

READ  Beste gamedeals voor Amazon Prime Day 2020: Nintendo Switch-games verlaagd tot minder dan $ 40

Ondertussen zijn de maatschappelijke organisaties van Naga en studentenorganisaties verdeeld in hun loyaliteit. De meesten zijn afgestemd op hun respectieve regio’s of stammen.

Written By
More from Max Mcgee

Hillary Clinton over de aanpak van coronavirus door Trump: ‘Ik had het beter gedaan’

De opmerking van een voormalige rivaal, die kwam tijdens een uitgebreid interview...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *