Rajasthan Crisis: Rajasthan-spreker gaat naar het Hooggerechtshof: op weg naar een constitutionele crisis

NDTV News

Rajasthan Crisis: Team Sachin Pilot heeft gisteren weer een driedaagse adempauze gekregen.

Jaipur / New Delhi:

Gevraagd door een rechtbank om actie tegen Sachin Pilot en andere rebellen van het Congres uit te stellen, zei de Rajasthan-spreker vandaag dat hij het Hooggerechtshof zou benaderen om “een constitutionele crisis te voorkomen”.

Spreker CP Joshi, die vorige week diskwalificatie-aankondigingen deed aan 19 rebellen-MLA’s, waaronder Sachin Pilot voor “anti-party-activiteiten”, werd vorige week voor het eerst verzocht om uitstel van actie met drie dagen. Het Hooggerechtshof van Rajasthan zei gisteren dat het vrijdag haar besluit over het verzoek van de rebellen om de aankondigingen aan te vechten, zou aankondigen, en verzocht om uitstel van de actie tegen hen tot die tijd.

De spreker zal de “vertraging en tussenkomst” van de Hoge Raad in het Hooggerechtshof aanvechten. “Het Hooggerechtshof heeft goed gedefinieerd dat alleen de Spreker kan beslissen over anti-afvalligheid. De Spreker had de volledige bevoegdheid om een ​​kennisgeving te sturen”, vertelde CP Joshi aan de media.

‘Het kan pas later juridisch worden herzien, na de beslissing van de spreker’, zei hij, en hij noemde het verzoek van de rebellen een gevaarlijk precedent en een mogelijke afbraak van de grondwettelijke regels.

Team Sachin Pilot kreeg zijn tweede driedaagse adempauze nadat het Hooggerechtshof gisteren de argumenten over de rebellenuitdaging tegen de aankondigingen van diskwalificatie van de spreker had beëindigd.

De aankondigingen werden betekend nadat de rebellen de vergaderingen van de MLA’s van het Congres niet hadden bijgewoond, wat werd opgevat als een tartende zweep.

De rebellen hebben betoogd dat er geen zweep kan zijn wanneer de vergadering niet in zitting is. Ze vertelden de rechtbank ook dat ze niet van plan waren de partij te verlaten en alleen een verandering in haar Rajasthan-leiderschap wilden, las Chief Minister Ashok Gehlot. Het argument van de spreker was dat een kennisgeving niet onder de bevoegdheid van de rechtbank kan vallen totdat er actie is ondernomen.

READ  Nvidia's RTX 3080 Ti voor laptops is er bijna

De beslissing van de spreker om de tussenkomst van het Hooggerechtshof te zoeken om zijn recht om actie te ondernemen tegen de rebellen te herstellen, gaat gepaard met speculatie dat Ashok Gehlot graag een krachttest wil in de Rajasthan-vergadering.

De heer Gehlot beweert dat hij de steun heeft van 102 MLA’s, een meer dan de meerderheid.

Als de 19 MLA’s van team Pilot worden gediskwalificeerd, zal de meerderheid worden verlaagd, waardoor de Chief Minister veel meer ruimte krijgt om te winnen.

Als de rebellen echter de High Court-zaak tegen de aankondigingen winnen en lid blijven van het Congres, kunnen ze tegen de regering stemmen en de heer Gehlot grote problemen bezorgen.

Team Pilot heeft 19 leden en kan samen met de 72 van de BJP de regering nauw bevechten. Bij onafhankelijken en kleinere partijen staat de oppositietelling op 97.

Gisteren gaf de raadsman van de spreker aan verslaggevers te kennen dat hij actie tegen de MLA’s zou uitstellen in de geest van “wederzijds respect” tussen de twee instellingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *