Rechtszaak FNV-Uber goed verlopen

De FNV stelt dat Uber een taxibedrijf is en eist dat Uber de cao toepast op haar chauffeurs en deze ook achteraf betaalt conform de cao. Uber verdedigt zich door te beweren dat het (slechts) een technologieplatform is dat werkt met zelfstandige taxichauffeurs. De pleidooien voor de raadsman van FNV (dhr. Jan-Hein Mastenbrück) zijn te downloaden via de link onder dit nieuwsbericht.

een beetje onafhankelijkheid

Nadat beide partijen hun mening hadden gegeven, stelde de rechter een aantal belangrijke vragen, met name richting Uber, over de voorwaarden van het eenzijdige contract, het puntensysteem (UberPro), klantbeoordelingen, de werking van de app en de manier waarop de app wordt gedaan. Works.Het algoritme stelt de ritten in. Al deze elementen zorgen ervoor dat er vanuit ons oogpunt weinig autonomie is voor de bestuurder. Uber heeft zich hiertegen moeten verweren en het is nu aan de rechter om te beoordelen in hoeverre zij daarin is geslaagd.

Geïnteresseerd in chauffeurs?

Ter voorbereiding op de zaak heeft FNV tal van bewijzen verzameld, met honderden chauffeurs gesproken en hun getuigenissen gegeven. Er was veel belangstelling van chauffeurs om de zaak bij te wonen. Gezien de auraschalen konden slechts 5 personen fysiek aanwezig zijn. Aan het einde van de zitting gaf de rechter hen kort de ruimte om hun persoonlijke ervaringen te delen. Andere chauffeurs volgden de sessie via live-uitzending, thuis of vanuit het FNV-kantoor in Amsterdam.

bredere context

Zowel Uber als FNV plaatsen de problematiek in een grotere/bredere (politieke) context. Uber geeft, samen met een aantal andere platforms, aan dat het streeft naar een nieuw “sociaal pact” (handhaving van de huidige status quo voor zelfstandig ondernemerschap met meer sociale zekerheid). FNV verwijst naar recent SER-advies van werkgevers- en werknemersorganisaties dat een uurtarief van minder dan € 30 – € 35 een arbeidsovereenkomst en talloze verliezen bij Uber in het buitenland betekent, waarna Uber zijn gedrag slechts geleidelijk verbetert (zie factsheet).

READ  Beste iPhone-wallpapers van de week (Wekelijkse wallpaper #34 2021)

De rechter doet op 30 augustus uitspraak. FNV kijkt met grote belangstelling uit naar de scheidsrechter en zet ondertussen haar activiteiten richting Uber en chauffeurs voort. Chauffeurs en andere sympathisanten kunnen zich melden bij FNV via [email protected]

FNV-aantekeningen voor dit pak zijn hier te vinden.
De factsheet staat hier.

More from Madison Garrett
Elon Musk zegt dat hij een apenbrein heeft aangesloten om videogames te spelen
Elon Musk spreekt tijdens een discussie op de Satellietconferentie van 2020. Elon...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *