Een nieuwsgierige blik op de framesnelheid: hoe de eerste ’40fps’-game van PS5 werkt

Zoom / Dit Ratchet and Clank: Rift Apart De afbeelding is gemaakt tijdens het spelen in de nieuwe spelmodus van 40 fps. Het biedt dezelfde hoeveelheid resolutie, beeldkwaliteit en raytracing-nauwkeurigheid als de vorige 30fps “Quality”-modus.

Als het gaat om actievolle videogames, zijn framesnelheden van belang, en tot voor kort kwam de conventionele “frames per seconde”-wijsheid uit als 30 of 60 frames per seconde. Dertig, de snelheid die wordt gezien in de meeste standaard tv-uitzendingen, is goed voor slow motion filmische games, terwijl hectische gevechten en gespannen gevechten profiteren van een hogere snelheid, omdat ze er vloeiender uitzien en de latentie van de knopklik verminderen.

Deze week komt er een verrassend nieuw aantal in het gesprek: 40 frames per seconde, een norm die voorheen grotendeels onbereikbaar was dankzij de televisiestandaarden. Komt met dank aan de nieuwe patch van deze maand Ratchet and Clank: Rift Apart op PlayStation 5, die al een 60fps “performance” -optie bevat. Dus waarom zou iemand in plaats daarvan voor 40 fps kiezen? Hoe werkt het?

HDMI-standaarden, menuselectie en wiskunde

Vooral recente titels voor Insomniac Games, Spider-Man van Marvel En de 2016 Vragen en gekletter remakeGelanceerd op PS4 met een vergrendeling van 30 fps, heeft het tot doel een hoger aantal pixels en meer gedetailleerde instellingen voor schaduw en detailniveau (LoD) te garanderen. Beide games kregen uiteindelijk PS5-versies met 60 fps-ondersteuning, waar ze kunnen profiteren van de kracht van nieuwere hardware. Als een originele PS5-game, deze maand R&C: RA Het werd op de eerste dag gelanceerd met zowel 30- als 60-fps-modi. Het menu vroeg je wat je voorkeur heeft in je games: meer pixels, hogere beeldkwaliteit of meer frames?

READ  Dit Yankees-Mets-spel was anders
De update van vandaag voegt deze menuoptie toe.  Als je goed kijkt, zie je dat je nergens in de game een verversing van 120 fps krijgt.  (Helaas maakt dat niet duidelijk dat je in je root-lijsten moet gaan en met chroma-sub-sampling-opties moet spelen.)
Zoom / De update van vandaag voegt deze menuoptie toe. Als je goed kijkt, zie je dat je nergens in de game een verversing van 120 fps krijgt. (Helaas maakt dat niet duidelijk dat je in je root-lijsten moet gaan en met chroma-sub-sampling-opties moet spelen.)

Sony / slapeloos

De update van dinsdag verandert deze optie enigszins, zij het met een schakelaar die u misschien niet opmerkt als u kleine lettertjes overslaat. R&C: RA Het heeft nu een “120Hz Display Mode”-schakelknop die is weggestopt in het grafische optiemenu. Nee, de game draait momenteel niet op 120 fps (hoewel we zeker 120 fps-games hebben gespeeld op pc en console, en we hebben gespeeld met hogere framesnelheden dan dat). Terwijl, R&C: RA Het bezet de 120Hz-modus voor elke compatibele tv, wat op dit moment een kwestie wordt van HDMI-normen, menuselectie en wiskunde.

De beide grootste nieuwe consoles van vorig jaar, de Xbox Series X en PlayStation 5, ondersteunen 120 fps 4K-verbindingen, zolang je tv HDMI 2.1 verbindingsstandaard. Zonder de bandbreedte van HDMI 2.1 in stand-by konden oudere tv’s die 120 Hz ondersteunden alleen resoluties tot 1080p krijgen. ik kan testen R&C: RA Op mijn LG 2020 OLED-paneel, CX, en ingeschakeld 120Hz-modus … nadat ik een andere instelling in de PS5-hoofdmenu’s had gewijzigd.

Krijg 120 Hz, 4K, En de Voor HDR-metadata in hetzelfde signaal moet het HDR-signaal van het systeem worden gereduceerd tot 4:2:2 chroma-subampling. Dit vermindert de totale kleurinformatie die voor elk frame naar uw canvas wordt verzonden, wat meer opvalt bij het kiezen tussen tekstregels dan bij het rondrijden in snelle bewegingen. Ik merk niet veel verschil in PS5-beeldkwaliteit bij het wijzigen van deze instelling, maar de kilometerstand zal variëren.

READ  6 Far Cry-spelers ontvangen e-mails van "El Presidente" waarin ze worden bespot omdat ze zich terugtrekken

Waarom “55fps” meestal niets is

Als je al deze stappen hebt genomen, R&C: RA Video kan worden geleverd op een HDMI 2.1-kaart met elke framesnelheid gelijkmatig verdeeld over 120. Dit opent nog meer geïnstalleerd Framerate-mogelijkheden, en in traditionele videogames, is dit belangrijk. Veel games werden gelanceerd met scherpe verversingssnelheden van 60 frames per seconde, alleen maar om te stotteren wanneer de console of pc de weergavebelasting van de game niet bij kon houden. Dit kan resulteren in visuele defecten zoals gescheurde frames (waarbij slechts de helft van het scherm wisselt tussen animatieframes) of slechte framesnelheid (waarbij verversen inconsistent is).

Met andere woorden, een traditionele 60Hz-monitor kan bijvoorbeeld niet gamen op 55 fps. In plaats daarvan wisselt het snel tussen 30 fps en 60 fps om een ​​gemiddelde van 55 fps te bereiken op een manier die voor iedereen die de actie op het scherm controleert, los kan aanvoelen.

Wat ons leidt naar R&C: RA40 frames per seconde modus. Pre-game video-analyse toonde aan dat de 30 fps “Quality” -modus geen zweet brak door vast te houden aan een constante verversing van 30 fps. teams houden van digitale gieterij Ik vroeg me af hoeveel het spel zou kunnen worden gepusht terwijl het nog steeds was vergrendeld op een comfortabele en consistente framesnelheid. Nu werkt de 30 fps-modus – en elk belletje gaat over resolutie, beeldkwaliteit en raytracing-nauwkeurigheid – 33 procent sneller.

Goed nieuws, ook als je geen VRR bent

Hoewel ik vandaag de 40 fps-modus niet heb ingeschakeld met uitgebreide video-analyse – ik heb niet de juiste uitrusting voor 120 fps-analyse – heb ik de campagne van een uur lang op deze instelling geript en ik kan melden dat het soepel werkt op een 120 Hz-paneel . Als er sprake was van haperingen in de framesnelheid, zou het paneel eenvoudig kunnen dalen van 40 fps naar 30 fps bij stotteren met één frame, wat volgens mij veel minder opvalt dan een daling tussen 60 en 30 of 30 en 15.

Met een ongebruikelijke gaming-framesnelheid is 40 fps erg interessant in actie. Er zit een zekere glans in hoe de game draait in bijna native 4K-resolutie, waarbij alle raytracing-effecten worden omzeild, die er vloeiender uitzien maar nog steeds filmisch zijn bij deze sprong boven de standaard 30 fps. Voordat ik aan deze patch begon, wilde ik graag de details inruilen voor extra frames om tot 60 fps te komen. Maar nu, met extra details die worden ontgrendeld met een soepelere gevechtsframesnelheid, denk ik dat ik 40 fps kan doen.

Als je een thuisbioscoopfan bent die weet wat chroma en whisker-subsampling is bij het downgraden van 4:4:4 naar 4:2:2, is 40 fps misschien niet voor jou. en dat is Niet Het is hetzelfde als Variable Refresh Rate (VRR), een standaard die wordt ondersteund door Xbox Series X/S-consoles. HDMI 2.1-schermen bevatten VRR-ondersteuning, en hierdoor kunnen computers en consoles frames op uw scherm tekenen zodra ze klaar zijn, in plaats van te splitsen in “Basic” frames met een snelheid (zolang de minimale framesnelheid ongeveer 40-45 fps overschrijdt). Maar de PS5 is Niet Tot nu toe voldoet het niet voor niets aan de standaard, en Sony heeft niet aangegeven dat het dit probleem snel zal aanpakken – wat vooral slecht ruikt. R&C: RA, waarvan de “prestatie”-modi de framesnelheid van de jaren ’70 en ’80 kunnen verlengen zonder dat het hoeft te worden afgebroken tot een getal als 120.

Tot die tijd zou je 40 fps moeten doen, en minstens R&C: RAVoor het geval dat, het is een goed en verdomd compromis.

Written By
More from Aubrey Mason
Xbox Exec brengt nieuw IP-adres uit voor Games Pass dat ‘je versteld zal doen staan’
Ben Decker, Head of Game Services bij Xbox, heeft in een nieuw...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *