Reis in 1598 naar Schiedam met een nieuwe app

Het gemeentearchief Schiedam lanceerde deze week de app met driedimensionale tekeningen in stilte. De tekeningen zijn gebaseerd op de beroemde stadsplattegrond van Jacobus de Gheyn aan het einde van de zestiende eeuw.

Tijdens de virtuele tour is ook geluid te horen dat kenmerkend zou zijn voor die tijd. De toen bekende kunstenaar en cartograaf was de leermeester van Rembrandt en etste in 1598 de contouren van Schiedam in een koperen plaat. De originele plaat wordt al decennialang beheerd door het archief in Schiedam.

Tachtigjarige oorlog

“Het is heel bijzonder om dit zeer gedetailleerde werk van De Gheyn meer dan vierhonderd jaar later te zien transformeren in een app. Als je de app start, kun je tot centimeters zien hoe die plek eruit zag in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. ‘, zegt Laurens Priester van het Stadsarchief Schiedam.

“De tijd dat er geen jenever en grote windmolens waren in Schiedam en alles draaide om vissen. Er waren ook alleen zandpaadjes.” De tot leven gewekte kaart van De Gheyn herkent via een gps-signaal waar je bent en plaatst je in het decor van 1598. “Opvallend is hoe sommige delen in Schiedam nog hetzelfde zijn.”

Voor zover bekend heeft De Gheyn in zijn leven niet veel stadsplattegronden gemaakt. “Twee jaar voordat hij deze Schiedamse kaart maakte, deed De Gheyn hetzelfde met Den Haag. Waarom Schiedam ook getekend werd is niet bekend. Destijds was het voor de regisseurs nogal wat om als zo’n bekende kunstenaar te pronken.” tekent je stad. Hij werd er ook gewoon voor betaald “, zegt archivaris Priester.

READ  Top 10 iPhone-achtergronden van deze week

“Het vogelperspectief in de app kan je af en toe een beetje misselijk maken, maar dat moet je accepteren”, lacht Priester met mondmasker en handschoenen aan. Hij verpakt De Gheyns roodkoperen etsplaat opnieuw in zuurvrij papier voordat hij in de kluis verdwijnt.

Lelijke straat

Jacob de Gheyn heeft misschien wel de mooiste oude stadsplattegrond van Schiedam gemaakt, maar in Schiedam wordt hij niet erg eervol herdacht. Op bedrijventerrein ‘s-Graveland werd in 1956 een lelijke straat vernoemd naar de man die Schiedam letterlijk op de kaart zette.

Misschien moeten we daarom de interactieve app ‘Schiedam 1598’ zien als een modern eerbetoon. In meer dan 400 jaar van ets in koper tot applicatie op de smartphone, driedimensionaal en interactief. Ook voor Schiedammers niet onbelangrijk: gratis te downloaden. De Gheyn moet weten …

More from Madison Garrett

Ryan Yarbro gooit zijn eerste volledige carrièrematch

Ryan YarbroZijn ongeslagen streak eindigde als een eerstejaars. De korte flirt van...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *