Rusland coronavirus vaccin goedgekeurd, zegt Vladimir Poetin. Maar er blijven vragen over de veiligheid

Screengrab from Matthew Chance's pkg on Russian testing

“Vanochtend is voor het eerst ter wereld een vaccin tegen het coronavirus geregistreerd”, zei Poetin op de staatstelevisie. “Ik weet dat het behoorlijk effectief werkt, het vormt een stabiele immuniteit.”

“Ik hoop dat het werk van onze buitenlandse collega’s ook zal verhuizen, en dat er veel producten op een internationale markt verschijnen die gebruikt kunnen worden.”

Het vaccin – ontwikkeld door de Gamaleya Instituut gevestigd in Moskou – heet Sputnik-V. De naam is een verwijzing naar de verrassende lancering van ’s werelds eerste satelliet door de Sovjet-Unie in 1957.

De behandeling moet nog door cruciale fase 3-onderzoeken gaan, waarbij het aan duizenden mensen zou worden toegediend.

Poetin voegde eraan toe dat een van zijn dochters het al had ingenomen; hij zei dat ze na elke dosis een iets hogere temperatuur had, maar dat: “Nu voelt ze zich goed.”

De bewering van de overwinning door Poetin in de wereldwijde druk om een ​​effectief vaccin tegen Covid-19 te maken, komt te midden van suggesties dat Rusland essentiële hoeken heeft bezuinigd bij zijn ontwikkeling.

Critici zeggen dat de drang van het land voor een vaccin gedeeltelijk te wijten is aan politieke druk van het Kremlin, dat Rusland graag als een wereldwijde wetenschappelijke kracht wil neerzetten.

Rusland heeft geen wetenschappelijke gegevens over zijn testen vrijgegeven en CNN kan de beweerde veiligheid of effectiviteit van het vaccin niet verifiëren.

Desondanks hebben Russische functionarissen CNN verteld dat ten minste 20 landen en enkele Amerikaanse bedrijven belangstelling hebben getoond voor het vaccin.

Rusland is slechts een van de vele landen die zich haasten om een ​​vaccin voor Covid-19 te produceren, wat nu is gebeurd besmet meer dan 20 miljoen mensen, waarbij wereldwijd meer dan 730.000 mensen om het leven kwamen.
In juni, de Chinese regering keurde het gebruik van een experimenteel coronavirusvaccin voor het leger van het land goed. Het vaccin, bekend als Ad5-nCoV, is gezamenlijk ontwikkeld door het Beijing Institute of Biotechnology – onderdeel van de Academie voor Militaire Medische Wetenschappen van de Chinese overheid – en het vaccinbedrijf CanSino Biologics.
Eerder deze maand heeft de Het Kremlin ontkende beschuldigingen Russische spionnen hackten Amerikaanse, Canadese en Britse onderzoekslaboratoria om geheimen over de ontwikkeling van vaccins te stelen.

Ben Westcott van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *