Sachin-piloot in gesprek met BJP, claimt ondersteuning van 19 MLA’s, zeg bronnen: 10 punten

Sachin-piloot in gesprek met BJP, claimt ondersteuning van 19 MLA’s, zeg bronnen: 10 punten

Sachin Pilot beweert dat hij de steun heeft van 16 MLA’s en drie onafhankelijken, aldus bronnen. (Bestandsfoto)

New Delhi:
Het congres lijkt diep in crisis in Rajasthan drie maanden nadat het Jyotiraditya Scindia en Madhya Pradesh aan de BJP verloor na een langdurige strijd tussen de oude garde en de nieuwe. Rajasthan vice-eerste minister Sachin Pilot – die een ongemakkelijke vergelijking deelt met eerste minister Ashok Gehlot – is in gesprek met de BJP, zeggen bronnen, die beweren dat hij de steun heeft van 16 MLA’s en drie onafhankelijken. De discussie is gevoerd sinds de sluiting – parallel met de heer Scindia. Maar de BJP is niet bereid de post van de heer Pilot aan te bieden als post van de eerste minister en een deel van de leiders zei dat hij een regionale partij zou kunnen afzetten. De heer Pilot is diep van streek over de oproep voor vragen door de Special Operations Group over beschuldigingen van destabilisering van de regering, zeiden bronnen bij hem in de buurt. De heer Gehlot leidt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de openbare orde controleert. De heer Pilot is nu in Delhi met een aantal van zijn loyalistische MLA’s, in gesprek met het opperbevel van de partij.

Dit zijn de top 10 punten in dit grote verhaal:

  1. De BJP heeft het aanbieden van de post van de eerste minister aan Sachin Pilot uitgesloten, zeiden bronnen vanwege een intern leiderschapsvraagstuk. Hun eerste prioriteit is het neerhalen van de Ashok Gehlot-regering. De voormalige eerste minister Vasundhara Raje heeft de steun van 45 MLA’s. Een sectie van leiders zei dat Sachin Pilot aan het opperbevel van het congres heeft aangegeven dat hij klaar is om een ​​regionale partij te vormen, maar zich niet bij de BJP aan te sluiten.

  2. Het opperbevel van het congres is boos op Ashok Gehlot voor het uitvaardigen van bevelen om Sachin Pilot te ondervragen, aldus bronnen. Het heeft alle problemen en zorgen aan Sachin Pilot uitgelegd.

  3. Een brief waarin Sachin Pilot wordt gevraagd te verschijnen voor ondervraging in een onderzoek naar vermeende pogingen om de deelstaatregering te destabiliseren, zou de congrescrisis tot een breekpunt hebben gedreven. Pilot is vrijdag door de Rajasthan Anti-Terror Squad en de Special Operations Group gedagvaard vanwege de klacht die de Rajasthan Chief Whip Mahesh Joshi voorafgaand aan de verkiezingen in Rajya Sabha heeft ingediend.

  4. De loyalisten van Sachin Pilot hebben na de onderzoeksopdracht een opstand bedreigd. ‘Nooit eerder heeft een zittende president of een vice-eerste minister zo’n brief gediend’, zeiden bronnen dicht bij de heer Pilot. ‘Het opperbevel heeft niets gedaan om in te grijpen’, voegde ze eraan toe.

  5. Minister-president Ashok Gehlot zei gisteren dat de BJP, de belangrijkste oppositie in de staat, MLA’s tot 15 roepies of “gunsten” aanbood om van loyaliteit te veranderen en zijn regering omver te werpen. “Wat ze eerst heimelijk deden, doen ze nu openlijk. Je zag dit in Goa, Madhya Pradesh en de noordoostelijke staten”, vertelde de heer Gehlot gisteravond aan NDTV.

  6. Sachin Pilot – een kanshebber voor de post van de eerste minister na de overwinning van het congres in Rajasthan in 2018 – kreeg de post van de vice-eerste minister en het hoofd van het staatscongres. De erkenning door de topleiding van het werk van de heer Pilot bij de wederopbouw van de partij in de staat na de decimering ervan door de BJP en de beloning voor het leiden van de staatspartij bleef de heer Gehlot irriteren.

  7. Er zijn regelmatig verschillen tussen de heer Pilot en de eerste minister. Vorig jaar, na de Lok Sbaha-verkiezingen, gaf de heer Gehlot de heer Pilot de schuld van de nederlaag van zijn zoon. ‘Piloot moet zijn verantwoordelijkheid nemen’, had de eerste minister gezegd.

  8. Het congres heeft 107 zetels in de 200 leden tellende Rajasthan Assembly en heeft de steun van 12 onafhankelijke kandidaten. Bovendien steunen vijf MLAS van andere partijen – de Rashtriya Lok Dal, de CPM en de Bharatiya Tribal Party – de heer Gehlot.

  9. Voorafgaand aan de verkiezingen van vorige maand in Rajya Sabha heeft het congres, verontrust door gebeurtenissen in Madhya Pradesh en geconfronteerd met soortgelijke gebeurtenissen in Gujarat, zijn MLA’s verplaatst naar een resort. Destijds had de heer Gehlot aan NDTV verteld dat hij “berichten had gehoord dat de BJP bereid is tot 25 tot 30 crore per MLA uit te geven”.

  10. In Madhya Pradesh was de regering van Kamal Nath in maart ingestort nadat Jyotiraditya Scindia zich bij de BJP had gevoegd met 22 MLA’s na een langdurige machtsstrijd tussen de oude garde van de partij en de nieuwe.

READ  Arsenal heeft slechts twee wedstrijden in zes weken nadat het is uitgeschakeld in alle bekercompetities en geen Europese avonden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *