Schiet op in de groene zone voor fietsers in Wasnar

Op 12 mei begon een experiment met intelligente verkeersborden (IVRI’s) bij knooppunt N14-N44. Op dit kruispunt kunnen fietsers via een app communiceren met verkeerslichten om groen sneller te maken. Fietsers zijn verplicht om deze app op hun smartphone te downloaden. Deze ervaring is een initiatief van Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Wassenaar. Met deze ervaring wil Rijkswaterstaat kijken of fietsers sneller overschakelen naar de omgeving, hoe dat werkt en welke impact dit heeft op de verkeersveiligheid.

Wethouder Caroline Claver Van Wassner: “We werken er hard aan om de omgeving leefbaar, veilig en bereikbaar te maken. Om mensen te stimuleren de fiets te gebruiken, moeten we deze zo aantrekkelijk en veilig mogelijk maken. Ik ben heel blij dat Rijkswaterstaat aanwezig is. een kruispunt. Op het snelle fietspad. “

Leonie Zestraten, Hoofd Rijkswaterstaat: “De wegen rond Wassenaar en Den Haag zijn druk. Hij rijdt gemiddeld 10.000 voertuigen per dag op de N14 en N44. Samen met andere wegbeheerders proberen we de bereikbaarheid van dit gebied te behouden, maar wij kan het niet alleen, ik nodig bewoners uit. Bedrijven gebruiken de auto alleen als ze die echt nodig hebben, en de fiets is een prima alternatief, zeker voor korte afstanden. Door deze ervaring willen we fietsers een boost geven door fietsen veiliger te maken en spannender.

Hoe het werkt?

Fietsers die dit kruispunt regelmatig gebruiken, kunnen een van de drie fietsersapps downloaden. Deze toepassingen zijn: RingRing, Schwung en Cross Cycle. Door een app op de smartphone te draaien, maakt de app verbinding met een stoplicht en krijgen fietsers sneller groen. Meer informatie over de beleving en de genoemde toepassingen vind je op de website https://ways2go.nl/nl/actie/fietserssnellergroen/

READ  De Android-beveiligingsupdate van april 2022 kan nu worden gedownload

Naast een betere doorstroming voor fietsers verwacht Rijkswaterstaat ook impact op de verkeersveiligheid: fietsers zullen eerder geneigd zijn te wachten tot een stoplicht groen wordt als ze daar met de app invloed op kunnen uitoefenen. Tijdens de operatie wordt onderzocht of dit het geval is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jimmy Leitzer, student aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Illustratieve afbeelding:
Caroline Claver Bowman (gemeenteraadslid) is tweede van links
Tweede van rechts: Ada Meltzer (Fietsersbond)
In een oranje jas, Leoni Zestraten (Rijkswaterstaat)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *