Shivraj Singh Chouhan schrijft aan Sonia Gandhi over GI-tag voor basmatirijst

Shivraj Singh Chouhan zei dat basmatirijst van Madhya Pradesh een GI-tag moet krijgen

New Delhi:

Nadat Punjab het centrum had gevraagd om geen geografische aanduiding of GI-tag te geven aan basmatirijst die in Madhya Pradesh wordt verbouwd, heeft hoofdminister Shivraj Singh Chouhan een brief geschreven aan het hoofd van het congres, Sonia Gandhi, waarin hij klaagde tegen haar partijleider en hoofdminister van Punjab, kapitein Amarinder Singh.

Een GI-tag herkent een product als onderscheidend voor een bepaalde plaats of regio. Verschillende soorten “Darjeeling-thee” hebben bijvoorbeeld GI-tags en ze kunnen die titel alleen dragen als ze in Darjeeling worden gekweekt.

“Het doet me verdriet om u te vertellen dat de hoofdminister van het door het Congres geregeerde Punjab Amarinder Singh een brief heeft geschreven aan premier Narendra Modi met het verzoek om geen GI-tag te geven aan basmatirijst die in Madhya Pradesh wordt geteeld … Die brief is ongelukkig. Wat vraagt ​​Amarinder Singh ji? is anti-boer en het toont het anti-boeren karakter van het Congres “, zei Chouhan in de brief.

“U moet zich ervan bewust zijn dat de basmatirijst van Madhya Pradesh een geweldige smaak heeft en in het land en de wereld bekend staat om zijn goede aroma. GI-tag geven aan basmatirijst uit Madhya Pradesh zal de waarde van Indiase basmati op de internationale markt verhogen en zal ook ten goede komen aan het hele land in de handel ”, zei de heer Chouhan, die onlangs positief testte op COVID-19. Hij is nu ontslagen uit het ziekenhuis.

In zijn brief aan premier Modi zei Amarinder Singh dat de verspreiding van GI-tags naar een andere staat de marktwaarde van basmatirijst zal verwateren en de belangen van exporteurs zal schaden. Andere staten met GI-tags voor basmati zijn Haryana, Himachal Pradesh, Uttarakhand en Delhi, en sommige delen in het westen van Uttar Pradesh en een paar districten in Jammu en Kasjmir.

READ  De Panthers huurden hoofdvoetbalstrateeg / gamemanagementanalist George Lee in voor hun voetbalteam

Amarinder Singh zei dat elke verwatering van de registratie van GI-tags ertoe kan leiden dat Pakistan profiteert op de internationale markt. Pakistan verbouwt ook basmatirijst met GI-tag voor verkoop op de wereldmarkt.

Tegenover dit argument zei de heer Chouhan: “De zaak APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority) met Pakistan heeft geen verband met de claim van Madhya Pradesh, aangezien deze valt onder de GI Act van India. claims van basmatirijst. “

De regering van Madhya Pradesh en een basmati-telersvereniging hebben al twee afzonderlijke rechtszaken verloren die in 2016 waren ingediend om de uitsluiting van districten van een door de APEDA ingediende kaart voor het verkrijgen van GI-tags aan te vechten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *