Spanje bestelt bijna 100.000 gekweekte nertsen nadat dieren positief zijn getest op Covid-19

Almost 100,000 mink on the farm are to be culled after 78 out of 90 animals tested -- equivalent to 87% of the sample -- tested positive for coronavirus.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Milieu van de Spaanse regio Aragón zei donderdag in een verklaring dat het de slachting van de 92.700 nerts had bevolen nadat zeven arbeiders op de boerderij positief waren getest op Covid-19 en de dieren werden besmet met de coronavirus.

Uit voorzorg sloot de afdeling de boerderij in Teruel, Oost-Spanje, op 22 mei om toezicht te houden alvorens een aantal willekeurige tests uit te voeren, wat aanvankelijk een negatief resultaat opleverde.

Bij daaropvolgende tests, de meest recente van 7 juli, bleek echter dat 78 van de 90 geteste dieren – overeenkomend met 87% van het monster – besmet waren geraakt met het coronavirus.

In de verklaring zei de afdeling dat er geen conclusies konden worden getrokken over de vraag of “er overdracht van mens op dier is of vice versa”, en dat “er geen abnormaal gedrag is waargenomen bij de dieren, noch dat er een toename van de sterfte in hen.”

Er werd echter gezegd dat alle nertsen op de boerderij als preventieve maatregel zouden worden geslacht.

Kunnen dieren Covid-19 naar mensen verspreiden?

Dit is niet de eerste nertsenfarm die een uitbraak van coronavirus heeft gezien. In mei, De Nederlandse autoriteiten hebben op alle nertsenbedrijven in Nederland verplichte tests ingevoerd nadat ze zeiden dat ze dachten dat een nerts een mens zou hebben besmet met Covid-19.

De tests hebben geleid tot het ruimen van tot een miljoen nertsen in het land op twee dozijn boerderijen, volgens de liefdadigheidsinstelling voor dierenwelzijn Humane Society International.

‘Op basis van nieuwe onderzoeksresultaten uit het lopende onderzoek naar Covid-19-infecties bij nertsenbedrijven is het aannemelijk dat er een infectie heeft plaatsgevonden van nerts tot mens’, zei de Nederlandse regering destijds in een verklaring. ‘Uit dit onderzoek blijkt ook dat nertsen Covid-19 kunnen hebben zonder symptomen te vertonen.’

De virusjagers die vleermuisgrotten doorzoeken om de volgende pandemie te voorspellen
De Nederlandse regering zei ook het geloofde dat katten een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het virus tussen boerderijen. “Uit lopend onderzoek blijkt dat de virussen op twee van de besmette bedrijven erg op elkaar lijken”, aldus de verklaring. Covid-19 werd gevonden bij drie van de 11 katten op een nertsenfarm, zei hij.
Hoewel het niet mogelijk is om de bron van het virus precies te bepalen, is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hoogstwaarschijnlijk afkomstig van vleermuizen. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan bepalen hoe het virus zich mogelijk van dieren naar mensen verspreidt als de rol die dieren spelen bij de verspreiding van het virus blijft onduidelijk.
READ  De volgende console van Xbox zal de "grootste technologische sprong ooit" in één generatie bevatten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *