SPELLEN. Castellum Maastricht: een middeleeuws stadsbezoek als nooit tevoren

Net als in België worden ook onze noorderburen door de geschiedenis heen geplaagd door belegeringen. Castellum Maastricht van de Turnhoutse Game Brewer neemt je mee terug naar de tijd dat op elk moment een leger aan de horizon kon verschijnen om je stuk land in te nemen … Een tijd waarin je alleen nog veilig was achter de hoge stadsmuren.

Het slagveld van Castellum is de versterkte nederzetting (of de Castellum) die de Romeinen op de westoever van de Maas hebben gebouwd. Met een speelbord, 20 meeple, 140 spelkaarten en 108 grondstoffiches heb je genoeg materiaal om in het verleden te duiken en de geschiedenis vanop de eerste rij te beleven.

Houd de Spanjaarden en Fransen buiten

Twee tot vier spelers zijn belast met de zware taak om Maastricht vier rondes van het spel te verdedigen. Elke ronde springen we vooruit in de tijd en wordt de stad opnieuw aangevallen door een nieuwe vijand. Elke ronde proberen de spelers de legers van de Spanjaarden, de Fransen of de troepen van Frederik Hendrik van Oranje op afstand te houden.

Elke beurt sturen spelers hun arbeiders de stad in om grondstoffen te verzamelen, soldaten te rekruteren of forten te bouwen en greppels te graven. Tijdens een belegering zijn de voorraden in de stad echter schaars en moet je de beschikbare middelen verstandig gebruiken. Als je rivaal al het ijzererts van de smid recht voor je heeft opgepikt, kun je deze ronde naar dat kanon fluiten voor de kantelen … Wees strategisch en probeer je medevijandige legers sterker en groter te overtreffen.

READ  4 kinderen geïdentificeerd onder slachtoffers van vliegtuigcrashes met Air India Express

Hoewel alle spelers proberen de vijand buiten te houden, kan er maar één van jullie rennen met de titel ‘redder van de stad’. Je wint het spel dus niet door simpelweg de veroveraars af te weren, maar door de meest prestigieuze vijanden te verslaan. Een generaal kost veel meer moeite om te stoppen, maar levert je meer punten op dan een miezerige infanterist. Bouw dus niet alleen de sterkste verdediging, maar voorkom dat je rivalen de eer opeisen.

Wij oordelen

Met zeer toegankelijke regels en een speeltijd van ongeveer 40 minuten is Castellum Maastricht ideaal voor een spelletjesavond met een paar vrienden die niet uren willen blijven hangen. Of je speelt het gewoon een paar keer achter elkaar, want geen speelbeurt is hetzelfde. Zelfs voor wie geschiedenis op school saai vond, een bezoek aan Maastricht zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Game Brewer, een kleine uitgever van eigen bodem, is relatief nieuw in de bordspelwereld, maar doet zeker niet onder voor de titanen die al jaren bestaan.

Castellum: Maastricht is verkrijgbaar bij de spellenwinkel bij jou in de buurt of via de website van Game Brewer.

Rufus Verswijvel

Written By
More from Lesley Curry

Microsoft Edge ging aan en Apple werd boos

Apple nu vervelend? Foto: Microsoft Hij was stiekem, hij was Microsoft Edge​...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *