Spyware op uw Android-apparaat? Zo kun je apps spioneren

Of het nu je paranoïde partner is of een nieuwsgierige ondernemer, niemand zou naar je telefoon moeten kijken. Dit is echter precies wat er gebeurt als er spyware op uw Android-smartphone staat. Zo identificeer en verwijder je spyware.

Lees verder na de aankondiging.

Wat is dat?

Laten we beginnen met de basis. Spyware is, zoals je van de naam mag verwachten, spyware. Kwaadwillenden gebruiken het om in de gaten te houden wat je doet op je smartphone (of laptop of tablet).

Spyware kan onder andere uw e-mails en contacten lezen, maar in ernstige gevallen is het programma op de hoogte van uw betalingsgegevens. Technisch gezien is spyware een vorm van malware of malware.

Lees ook: Malware op Android: voorkomen, identificeren en verwijderen

Hoe komt spyware op uw Android-apparaat?

Omdat je het zelf hebt geïnstalleerd. In de meeste gevallen wordt spyware gebundeld in een applicatie die nuttig of interessant lijkt, zoals een game of een applicatie voor bestandsbeheer. Zodra je deze app hebt geïnstalleerd, laat je de trojan als het ware binnenkomen en geef je de spion de kans om zich in je telefoon te nestelen.

Uiteraard kan er ook spyware worden geïnstalleerd wanneer u uw (unlocked) smartphone kwijtraakt. Zelfs op afstand weet de spyware uw apparaat te vinden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld phishing-e-mails om spyware te verspreiden. Deze berichten bevatten een link waarop u niet moet klikken omdat deze de malware zal brengen.

Ook interessant: Herken en voorkom phishing op je Android-smartphone

Wat doet spyware precies?

Dit hangt een beetje van de soort af. Je hebt verschillende variabelen. Sommige zijn relatief onschuldig en willen bijvoorbeeld ‘gewoon’ je online gedrag in kaart brengen, terwijl andere gegevens proberen te stelen om bijvoorbeeld je spaarrekening leeg te maken.

keyloggers Het is waarschijnlijk de bekendste vorm van spyware. Dit soort programma’s proberen precies op te nemen wat u op uw toetsenbord typt. Deze informatie kan erg waardevol zijn, bijvoorbeeld als u inlogt op uw internetbankieromgeving.

Ook heb je spyware die speciaal voor smartphones is ontwikkeld. Deze spionnen proberen bijvoorbeeld uw geografische locatie, contacten en foto’s te onderscheppen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt als afpersingsinstrument. U krijgt bijvoorbeeld het dreigement dat u van het geld moet profiteren, anders sturen criminelen uw intieme foto’s naar uw kennissen. oneplus nord 2 recensie

Hoe weet ik of ik spyware op mijn Android-apparaat heb?

Het kan nog moeilijk zijn. Het programma doet er alles aan om zichzelf te vermommen, zodat je niet zomaar een spyware-app op je telefoon ziet. Het is dus belangrijk om goed op te letten.

Indicatoren van spyware zijn bijvoorbeeld een trage telefoon, willekeurige advertenties (adware) en het veel sneller leeglopen van de batterij dan normaal. Kijk ook eens naar het dataverbruik op je smartphone (via Instellingen), want de verzamelde data moeten natuurlijk naar de criminelen achter de spyware worden gestuurd.

READ  Security Expert geeft medewerkers en studenten Avans tips om hacking te voorkomen

Het is ook een goed idee om dit te doen: controleer of uw telefoons apps buiten de Play Store kunnen downloaden. Dit doe je via de pagina Beveiliging in het instellingenmenu van je telefoon.

Standaard kan je apparaat alleen apps downloaden via de Google Play Store, maar als Android-gebruiker ben je ook vrij om software buiten de officiële paden te krijgen. Als deze optie is ingeschakeld op uw smartphone, maar u hebt deze nooit zelf geactiveerd, is er mogelijk spyware op uw apparaat terechtgekomen.Google Play Store-filters gebruiken

Spyware verwijderen: hoe doe ik dat?

Het verwijderen van spyware is makkelijker gezegd dan gedaan. Het moeilijkste is om te weten welke app of software erin zit.

Het is in ieder geval verstandig om heel kritisch naar de lijst met applicaties te kijken. Weet je zeker dat je al deze programma’s zelf hebt geïnstalleerd? Bij twijfel over een aanvraag kun je het beste op google op naam zoeken. Als deze app spyware bevat, kom je er dankzij de media-aandacht snel achter.

Dan komt het erop aan om het te verwijderen. Het is het beste om dit in de veilige modus te doen. Deze functie is standaard op alle Android-smartphones en zorgt ervoor dat alleen essentiële apps werken. Dit maakt de veilige modus ideaal om problemen op te lossen, omdat dit soort programma’s zogezegd dope zijn – waardoor je ze kunt wissen.

Het is niet moeilijk om Android Veilige modus te starten. Zorg ervoor dat uw apparaat is ingeschakeld en houd de aan / uit-knop ingedrukt. Druk nu enkele seconden op de knop Uitschakelen en bevestig dat u de Veilige modus wilt starten. Vervolgens kunt u de verdachte spywaretoepassing op de gebruikelijke manier scannen.

READ  Valse berichten namens WoningNet? Dit is phishing: "Uw registratie eindigt over een paar dagen. Betaal verlengingskosten - een oplichterij ?!

U kunt spyware ook verwijderen door uw smartphone opnieuw in te stellen. Dit is een nogal strikte oplossing, omdat je het hele apparaat moet wissen (en mogelijk een back-up moet herstellen).

Ten slotte kunt u spyware op Android ook verwijderen met gespecialiseerde apps. Bekende antivirus-apps zoals Bitdefender, Kasperky, MalwareBytes en Norton Mobile hebben ingebouwde trucs voor het verwijderen van spyware. Het nadeel van deze methode is dat de meeste van deze apps geld kosten.

Het moge duidelijk zijn: Spyware kan behoorlijk hardnekkig zijn en verstrekkende gevolgen hebben. werkgelegenheid Android-planeet We schrijven regelmatig over manieren om jezelf te beschermen tegen ellende zoals adware, ransomware en virussen.

More from Madison Garrett

De vliegtuigen mochten een “klein aantal” fans ontvangen voor Game 1 tegen de Canadiens

WINNIPEG – De president van Manitoba, Brian Pallister, zei dat een klein...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *