Standbeelden van Christopher Columbus vernietigd tijdens het weekend van 4 juli

Standbeelden van Christopher Columbus vernietigd tijdens het weekend van 4 juli

Demonstranten onthoofdden een standbeeld van Christopher Columbus in Connecticut, gooiden een ander de haven van Baltimore in en staken in het weekend van vier juli een sculptuur van een “pioniersfamilie” in Portland, Oregon in brand, terwijl de botsingen over controversiële monumenten in het hele land woedden.

“Hoewel we vreedzame protesten en een constructieve dialoog verwelkomen over de vraag of en hoe we bepaalde monumenten in context kunnen plaatsen of naar musea kunnen verplaatsen via een juridisch proces, is wetteloosheid, vandalisme en vernietiging van openbaar eigendom volstrekt onaanvaardbaar”, zei gouverneur van Maryland, Larry Hogan in een Facebook-post op zondag nadat het standbeeld van Columbus in Baltimore was toegewijd aan de zeeën.

“Stadsleiders in Baltimore moeten de controle over hun eigen straten terugwinnen en ze onmiddellijk veiliger gaan maken”, schreef Hogan. “Dat is de tegenstelling van democratie en moet door iedereen worden veroordeeld, ongeacht hun politiek.”

Het marmeren standbeeld van Columbus, dat op een voetstuk stond in de buurt van de wijk Little Italy in Baltimore, werd op zaterdagavond 4 juli door demonstranten neergezet.

De menigte maakte er touwen aan vast en wierp hem op de grond voordat hij hem naar de Inner Harbor sleepte en hem in het water rolde.

Het beeld werd in 1984 opgericht en ingewijd door de toenmalige burgemeester William Donald Schaefer en de toenmalige president Ronald Reagan.

Het was niet het enige monument voor de 15e-eeuwse Italiaanse ontdekkingsreiziger die dit weekend het doelwit was.

In Waterbury, Conn., Ontdekte de politie zaterdagochtend dat het hoofd van een 12 meter hoog granieten Columbus-beeld bij het stadhuis ’s nachts was afgehakt en nog steeds ontbrak.

READ  Exclusief van Shin Megami Tensei Merch, nu verkrijgbaar op Amazon Japan

“Dit was een geschenk van de Italiaans-Amerikanen aan de stad Waterbury, en het is jammer dat het op deze manier is geschonden”, vertelde David X. Sullivan, een lokale congreskandidaat, aan KARK-TV.

Standbeelden van historische figuren – waaronder Columbus, George Washington, Zuidelijke figuren en andere slaveneigenaren – zijn het doelwit geworden van Black Lives Matter-demonstraties, aangezien nationale raciale onrust de debatten over hun gemengde erfenis opnieuw heeft doen opleven.

De politie in Portland, Oregon, verklaarde zaterdag ook een rel toen demonstranten ‘The Promised Land’ in brand staken, een sculptuur in een park buiten het justitiecentrum van de stad, volgens de Daily Mail.

Ter herdenking van de Oregon Trail toont het bronzen beeld een pionier-vader, moeder en zoon.

Demonstranten probeerden ook het justitiecentrum zelf in brand te steken, meldde de krant.

President Trump heeft de ontwijding van monumenten veroordeeld. Tijdens zijn rally op Mount Rushmore op vrijdag zwoer hij een uitvoerend bevel te ondertekenen om ‘de nationale tuin van Amerikaanse helden te creëren met beelden van grote Amerikanen’.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *