Star Wars: Squadrons is vooral een hit in virtual reality (●●●)

Als je door de lagen van de gamegeschiedenis graaft, vind je een verloren jaren negentig beschaving van virtuele piloten met een enorme verzameling joysticks. Deze controlesticks zijn de artefacten die evolueren naar een Rosetta Stone om het tijdperk van de ruimtegevechtsimulator te begrijpen. Want alleen de joystick in combinatie met een toetsenbord biedt de tientallen toetscombinaties om een ​​’space sim’ volledig te besturen. Star Wars-games zoals X-Wing, TIE Fighter in X-Wing Alliance worden beschouwd als klassiekers in dit genre.

Star Wars: Squadrons brengt hier een ode aan en biedt meer diepgang dan de arcade-stijl van de latere Rogue Squadronserie. Ontwikkelaar Motive legt zich volledig toe op virtual reality, wat zich uitstekend leent voor een ruimtesimulator. Kunnen Squadrons concurreren met zijn illustere voorgangers vanwege deze technologische troef?

Het verhaal van Squadrons speelt zich kort daarna af Terugkeer van de Jedi: het rijk zit aan de touwtjes, maar probeert de door de rebellen uitgeroepen Nieuwe Republiek te onderdrukken. Motive maakte eerder de lean-campagne Battlefront II (2017) en het verhaal van Squadrons duurt niet lang. Je bent een anonieme piloot in een squadron van beide partijen. Je medepiloten zijn een bonte verzameling personages die allemaal een spoedcursus Diepte hebben gevolgd en meteen hun hele levensverhaal spelen. Je kunt tussen missies met ze praten, maar dat is eenrichtingsverkeer: je eigen personage zegt er niets voor terug. De campagne met vijftien missies dient vooral om alle aspecten van de besturing te leren ter voorbereiding op een online duel.

Afbeelding vanuit de cockpit van een X-Wing.
Foto EA / Motief
Afbeelding vanuit de cockpit van een Imperial TIE Fighter.
Foto motief / EA

Multiplayer is waar het gebeurt en het online slagveld is er in twee varianten: klassiek luchtgevechten, waar je tegen elkaar strijdt in teams van vijf en zeeslagen. Hier, door geleidelijk steeds grotere schepen van de tegenstander uit te schakelen, moet je de weg vrijmaken voor een aanval op het vijandelijke vlaggenschip. Deze modus vereist meer teamwerk en tactisch inzicht. Krap aanbod en Motive heeft voorlopig geen plannen om met uitbreidingen te komen.

READ  Xbox Series X zou nog een geweldige exclusieve game kiezen

Gemaakt voor VR

Squadrons is ook een geweldige ruimtesim zonder VR-bril en joystick. Maar in virtual reality kun je vrij rondkijken en word je eigenlijk een betere piloot die minder snel tegenstanders uit het oog verliest. Het uitstekende ontwerp van de cockpits blinkt ook uit in virtual reality: alle acht schepen hebben een uniek en gedetailleerd dashboard waarin op elegante wijze informatieschermen zijn verwerkt. In VR biedt de cockpit ook visuele begeleiding waardoor je minder snel gedesoriënteerd raakt. U bent nog nooit zo dicht bij de lang gekoesterde droom van een ruimtepiloot gekomen.

Tegen deze vloeiende VR-ervaring is Squadrons verder op veel gebieden vrij schaars. Overal kom je beperkingen tegen die je eraan herinneren dat het een budgettitel is. Het is begrijpelijk dat Motive concessies heeft moeten doen, maar dat games van 30 jaar meer vrijheid bieden is nog steeds een probleem. Hopelijk zullen genoeg mensen online in hun cockpit blijven klimmen op de volgende generatie consoles om een ​​waardige opvolger te krijgen die al het potentieel gebruikt dat Squadrons wenken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *