Stedelijke stedentrip! Ontdek de mooiste street art in deze 7 steden

Foto 1. Street art door Erico Smit in de Afrikaanderbuurt Rotterdam. Foto: Pow! Wauw! Rotterdam © Martine Kiers

1. Heerlen

We beginnen meteen groots met Heerlen. Sinds ze er in 2013 besloten om de vele kale muren in de stad een opknapbeurt te geven, is het snel gegaan. Muurschilderingen worden elk jaar toegevoegd. Van kleurrijke geometrische figuren op een hoge flatmuur tot een enorme kattenkop die achter een boom tevoorschijn komt. Maar niet alle graffiti is enorm. Zo zie je bijvoorbeeld ineens een vogel op een oude deur vliegen met een touw in de poten waaraan twee kleine mannetjes hangen. Juist omdat Heerlen naast enorme muurschilderingen ook vol staat met kleine street art, staat de stad bekend als de ‘street art hoofdstad van Nederland’. Dus hou je ogen open. De kaart van Street Art Heerlen wijst je de weg. Benieuwd naar de verhalen achter de kunstwerken, boek dan een rondleiding bij Street Art Heerlen.

Als je er zeker van wilt zijn dat je geen street art mist als je naar een stad komt, download dan de Street Art Cities app. Tik op de naam van de plaats in het zoekvak en plan uw route.

2. Amsterdam

Als je een weekend – wat, een week – tussen de street art wilt doorbrengen, ga dan naar Amsterdam. Alleen al binnen de grachtengordel vind je meer dan honderd muurschilderingen! Deze zijn vaak illegaal en worden regelmatig verwijderd. Maar even snel werd ergens anders iets nieuws gemaakt. Ook rondom het Vondelpark, de NDSM-werf, de Jordaan, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied vind je veel muurschilderingen. De Streetart Map Amsterdam wijst je de weg. Let goed op tijdens je reis, want Amsterdam heeft naast torenhoge muurschilderingen ook hele kleine kunstwerken. Soms zijn het gewoon subtiele grappen.

Onze hoofdstad heeft er zelfs een Street Art Museum die normaal gesproken rondleidingen geeft door Amsterdam Nieuw West. Het museum heeft daar een enorme eigen collectie opgebouwd. Met de tourinkomsten worden kunstenaars betaald om dit openluchtmuseum verder uit te bouwen. Helaas zijn er geen rondleidingen ivm corona.

READ  Samsung Galaxy S10 update naar Android 11 is gestart in Nederland

3. Rotterdam

Als het op street art aankomt, is Rotterdam net zo booming als New York, Berlijn en Los Angeles. Dit komt mede door het street art festival POW! WAUW! Rotterdam, de Europese editie van het nummer één street art festival. Tijdens het festival werken straatartiesten van over de hele wereld een week lang aan prachtige nieuwe murals in de Afrikaanderbuurt. Van minimalistische figuren tot optische illusies en van gedetailleerde muurschilderingen tot grafische vormen in zwart-wit. Het is bijzonder om te zien hoe hun werken grijze muren doen herleven en kleur brengen in de buurt. Maar ook in het Oude Noorden, Rotterdam-West en natuurlijk het centrum bruist street art.

Als je optimaal wilt verkennen, word dan lid van een gids van Herschrijvers Rotterdam. Ze geven rondleidingen door zes verschillende wijken. Degenen die zelf op stap willen, kunnen hun Rewrites-app downloaden. Slecht om plotseling geconfronteerd te worden met een enorme vissenkop met een wijd open mond. En kom een ​​raket tegen die een glazen trappenhuis lijkt te vullen.

4. Arnhem

Arnhem barst ook van de prachtige muurschilderingen. Een roze wasbeer die lijkt te willen ontsnappen aan de muur waarin hij zich bevindt. Een rij vrolijke zwarte silhouetten op een witte muur. En grote ogen onder de Nelson Mandela-brug. Arnhem heeft veel te danken aan de nieuwere street art Arnhem Art. Ze willen de stad meer kleur en positieve energie geven met muurschilderingen en andere kunst. De straat is tenslotte een groot openluchtmuseum, vinden ze. Je zult zeker gelukkiger zijn als je een enorme uil ziet in een kale straat waar de kleuren vanaf spatten! Kom je met de trein, dan vind je de eerste muurschilderingen vlak bij het station. Ook in het centrum, langs de Rijn, in het Spijkerkwartier en in het Modekwartier is veel street art te zien. Je kunt ze vinden met de Street Art Cities-app.

Net als Rotterdam heeft Arnhem een ​​bijzonder street art-evenement: het Wereld Street Painting Festival midden in de zomer. Daarna werken internationale kunstenaars in het centrum aan 3D-illusies, die nog een aantal maanden te zien zijn.

READ  Marcel van Roosmalen: Mag ik al naar huis? Het lijden riep feesten

5. Eindhoven

Eindhoven heeft verschillende street art hotspots, vol met grootse muurschilderingen. Een van de bekendste is Strijp-S. Het voormalige fabrieksterrein van Phillips staat vol met trendy winkels en eetgelegenheden, met daartussen prachtige street art. U vindt de grootste graffitimuur van Nederland: the Sound of Strijp-S. Een muurschildering met zeven enorme muzikanten, die acht meter hoog en 140 meter lang is. Guus Meeuwis is er niet bij, hij staat op een andere grote muurschildering ter ere van het shirt van PSV. Street art vind je ook overal in en rond het centrum. In het Dommeltunneltje bij het station bijvoorbeeld: je komt ineens oog in oog te staan ​​met de gekke wandeling van Monthy Python.

Maar waar je echt van geniet, zijn je ogen in de Berenkuil. Dit complex van fietstunnels en voetpaden onder de Insulindepleinrotonde is een legale graffitigalerij. Een echt street art mekka, want het evenement vindt hier al sinds 2010 plaats Stap in de Arena place, een van de grootste straatkunstfestivals in Europa. Meer dan 150 internationale graffitikunstenaars werken een weekend aan de muren. Het resultaat is een openluchtmuseum boordevol prachtige muurschilderingen. Van stripfiguren tot megagrote realistische mensen en van gladiatoren tot een taxi die de trap af dondert: je ziet het hier allemaal. Net als in elk ander museum kun je er veilig een paar uurtjes doorbrengen.

6. Leeuwarden

Ook in het noorden van Nederland vind je prachtige street art. Leeuwarden heeft normaal gesproken zelfs gratis Street Art Tours, die je onder andere meenemen met drie van de X-men en een enorm roodborstje. Een toren die bedekt lijkt te zijn met kleurrijk behang vol verschillende patronen, waarachter een paar gescheurde stukken prachtige tegels te zien zijn. En een verborgen muur van chimpansees in een parkeergarage. Helaas zijn de gratis rondleidingen momenteel niet beschikbaar ivm corona, maar je kunt wel een privétour boeken met maximaal drie personen (kinderen tot en met twaalf jaar kunnen altijd meedoen). Het is de moeite waard om de prachtige muurschilderingen in en rond het centrum, aan de zuidkant van de stad en in de wijk Transvaal te ontdekken.

READ  de 10 beste iPhone-achtergronden van de week

Combineer je street art tour met de Poëzieroute door het stadscentrum. Want in Leeuwarden vind je ook overal gedichten op de muren en verwerkt op tegels in de straten. Kunst, net buiten waar iedereen het altijd kan zien.

7. Help

Ook op kleinere plekken kom je mooie street art tegen. Ede zal veel kunstliefhebbers verrassen. Het begon allemaal in 2016 toen de gemeente een Graffiti Jam organiseerde om de donkere en deprimerende Bospoorttunnel een boost te geven. Dat werkte, want de tunnel is nu een minitentoonstelling. Naast de ingang staat aan de ene kant een allesbehalve schattig konijn, vogels en paddenstoelen, aan de andere kant springt een pad weg. Binnen kom je fantasievolle figuren en prachtige lettergraffiti tegen, maar je kunt ook de zon zien opkomen over een weg over de Veluwe. Een jaar later werd een tweedaags Street Art Festival georganiseerd om de Keesom-tunnel om te toveren tot een street art-paradijs.

Veel meer plekken in Ede, waaronder het centrum, volgden. Transformatorhuisjes met kleurrijke dieren of een onderwaterwereld compleet met een kat in een duikpak. Grote vogelkoppen op garagedeuren. Reusachtige hoofden in een parkeergarage. En hoge silo’s vol kleurrijke schilderijen, waaronder een enorme uil die met uitgestrekte benen op je af komt. Dus huur een fiets, download de Street Art Cities-app en ga op zoek naar al die kunst in de open lucht.

Foto 2. De roze das in Arnhem lijkt van de muur te willen ontsnappen. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal

Foto 3. Kunstenaar Klaas Lageweg aan het werk tijdens street art festival Pow! Wauw! Rotterdam. Foto: Pow! Wauw! Rotterdam © Martine Kiers

Foto 4. De ogen onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem lijken je te volgen. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal

More from Madison Garrett

Steam organiseert volgende maand een festival voor ‘digitale tabletop’-games

Auroch Digital, het bedrijf van klep en tafelblad, organiseert volgende maand een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *