‘Tekken’ – de film versus de games


Deze week hebben we Tekken langs de maatstaf gelegd. De spellen vernieuwden het genre van het vechtspel. Maar was de film ook zo innovatief?

Welke film zou je langs de maatstaf willen zien? Laat een berichtje achter en wie weet zie je je keuze binnenkort.

Van games
De wereld van vechtspellen veranderde voor altijd in 1995 met de komst van Tekken. Met vloeiende combinaties kon de speler nu een tegenstander tot pulp verslaan. Dit eerste deel had nog zijn gebreken.

Tekken 3 echter wereldwijd als een bom geraakt. In de loop der jaren breidde het imperium zich uit, wat resulteerde in stripboeken, een anime-serie en verschillende game-sequels en spin-offs.

Tekken is puur vechten, maar het verhaal erachter is altijd belangrijk geweest. Centraal staat de vloek die rust op de familie Mishima. Maar ook andere vechters hebben een reden om mee te doen aan het King Of Iron Fist Tournament, zoals wraak, liefde of eer.

Bij elk nieuw onderdeel worden een aantal frisse karakters geïntroduceerd. De favorieten van de fans – zoals organisator Heihachi – keren regelmatig terug.

Bekijk hier de trailer voor het zevende deel:

Van film
Nadat zijn moeder is vermoord, probeert de jonge vechterbaas Jin Kazama deel te nemen aan het Iron Fist Tournament. Daar moet hij zich ronde na ronde omhoog vechten. Hij wil de finale halen om wraak te kunnen nemen op zijn vader en grootvader.

In een game kom je weg met een beperkt verhaal, zolang de gameplay maar goed is. Maar in een film is het echt een gemis (tenzij de actie zo vet wordt aangezet als in bijvoorbeeld The Raid).

READ  Tbc-vaccin kan het coronavirus helpen bestrijden, suggereert onderzoek

Tekken doet bijna alles verkeerd. Het verhaal slaat nergens op, de dialogen zijn waardeloos en bij het acteren kun je nauwelijks van een prestatie spreken. Maar het grootste verlies is de actie. Het is saai en slecht afgebeeld. Het uiterlijk is ook slecht. Dat is waarschijnlijker Power Rangers denk aan de mooie video’s die in het spel zijn verwerkt.

De filmtrailer onthult het niveau al een beetje:

Overeenkomsten
Qua verhaal is er bijna niets van over Tekken. Naast een relatief kleine cast verschijnen de meeste personages wel in een kleine rol of een cameo. Gelukkig zijn hier en daar de vechtstijlen van de personages bewaard gebleven.

Vooral de bijrol van Lateef Crowder als Eddy Gordo is precies zoals je je had voorgesteld tijdens het spelen van de games. Maar als je deze capoeira-jager aan het werk wilt zien, kijk dan beter naar Tom yum goong, een veel betere film.

Verschillen
Het verhaal gebruikt nauwelijks iets van de rijke geschiedenis van de spellen. Met uitzondering van familierelaties zijn alle relaties verbroken. Bovendien wordt de film geplaatst in een soort post-apocalyptische wereld die in niets lijkt op de setting die we kennen.

Afgezien van het uiterlijk van enkele personages en soms wat ‘signature moves’ heeft Tekken niets met de games te maken. Vooral Heihachi is een echte tegenvaller. De meedogenloze krijger uit de games hier is een oude man die vooral achter de schermen werkt …

Geschikt voor liefhebbers?
Eigenlijk is het Tekken niet voor iedereen geschikt, maar zeker niet voor fans van de gameserie. Het is een matte film met overwegend zwakke gevechten. De naam en het uiterlijk van sommige personages is eigenlijk alles wat de twee gemeen hebben.

READ  Eduardo Rodriguez komt uit voor seizoen met post-COVID-19 hartprobleem

Het eindresultaat is een complete aanfluiting op alle vlakken. En dan is er zelfs nog een vervolg.

Written By
More from Aubrey Mason

The Outer Worlds 2 wordt onthuld door Obsidian op E3 ​​2021

Zullen we een bestand krijgen? Fallout: New Vegas 2? Wie weet, misschien...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *