Toaplan Arcade Shoot ‘Em Up Collection Vol.1 Review – Schieticonen uit een ander tijdperk

Een kwartet genre-force klassieke shooters krijgt een behoorlijke update, die het moment vastlegt dat het genre naar de hel begon te evolueren.

De games die Toaplan al tien jaar maakt, hebben een enorme erfenis nagelaten. Na een reeks bepalende 2D-shooters betrad het team het tijdperk van bullet hell met Batsugun uit 1993. Nadat Toaplan voor de laatste keer zijn deuren sloot, zouden voormalige werknemers hogere functies oprichten of bekleden bij veel van de belangrijkste studio’s in de shooter-genre, zoals Takumi, Gazelle, Raizing/Eighting en de machtige Cave.

Ondanks deze bijdragen is de meest iconische creatie van Toaplan er een waar ze waarschijnlijk niet trots op kunnen zijn. De beruchte verkeerde vertaling van “al je basis is van ons” in de Europese Mega Drive-poort van hun game Zero Wing heeft de studio, het genre en zelfs het videogamemedium overstegen en is een brandpunt van de popcultuur geworden.

In de afgelopen jaren is de schare games van de studio echter teruggekeerd, waarbij ontwikkelaar en uitgever M2 al een handvol Toaplan-shooters porteert als onderdeel van hun altijd indrukwekkende ShotTriggers-serie. Nu heeft retro-specialist Bitwave Games de krachten gebundeld met Toaplan Arcade Shoot ‘Em Up Collection Vol.1 voor pc-bezitters.

Hier is een trailer om je een idee te geven van de Toaplan Arcade-suite in actie.

De collectie hier verkent een periode van vier jaar in de middengeschiedenis van de Japanse studio en legt een tijd vast waarin het Toaplan-team de basis aan het verkennen was van wat later Bullet Inferno werd. Dit betekent dat je hier geen dikke loden wolken of al te ingewikkelde scoresystemen aantreft. In plaats daarvan kun je nagaan hoe de ontwikkelaars van Toaplan tussen 1987 en 1990 begonnen af ​​te stappen van de conventie van meer traditionele shooters en het model naar nieuwe, meer energieke plaatsen duwden.

Geleverd als een Steam-bundel – en beschikbaar als individuele games zonder de hele collectie op te slaan – Bitwave’s debuut Toaplan-map bevat Twin Cobra’s meedogenloze militaire shooter als nooit tevoren. hybrides Out Zone, de voortreffelijk gerealiseerde klassieke Truxton en de MEME-spiking horizontale hit Zero Wing.


Spelinformatie kan worden bekeken, zoals hier getoond met Out Zone. Het is echter slechts een kaal aanbod in vergelijking met de manier waarop ontwikkelaar M2 hetzelfde doet.

Op een basisniveau zijn de poorten solide en in vergelijking met de snelheid en prestaties van de arcade-originelen. Als je Out Zone op een kostbare arcade-PCB speelt naast de Bitwave digitale versie, moet je erg kieskeurig zijn om een ​​wezenlijk verschil op te merken. De beste spelers ter wereld wiens tweede genoeg tijd is voor allerlei soorten strategisch spel? Ze zullen waarschijnlijk meer dan 99 procent van de andere spelers lichte verschuivingen voelen. Maar afhankelijk van de beschikbare hardware zijn dit smalle, gedetailleerde poorten.

READ  Terraria 1.4.5-update is gepauzeerd omdat ontwikkelaars een pauze van een maand nemen

verspreiding van spellen? Elk brengt veel tot aanbidding.

De verticale scifi-slashers van Truxton zijn van zo’n hoge kwaliteit dat het duidelijk is dat het oorspronkelijke team er enorm veel zorg en vakmanschap in heeft gestoken. Hij speelt levendig en dramatisch, waarbij elke credit aanvoelt als zijn kenmerkende rit. De pixelkunst is hier bijzonder glorieus, tot leven gebracht door een charmant voertuig- en omgevingsontwerp, een overvloed aan tonale persoonlijkheid en een verbluffende weergave van wat mogelijk was met visuele technologieën van die tijd, zoals parallax-scrollen. De productiekwaliteit van Truxton is inderdaad zo rijk, dat het moeilijk te geloven is dat ze al in 1988 uitkwamen. zijn tijdgenoten. Het is ook een ietwat lastige entiteit, hoewel het zo leuk is om te spelen dat zelfs als het je keer op keer terugbrengt naar het spel over het scherm, je waarschijnlijk nog steeds een gelukkige glimlach op je gezicht zult hebben.


Toaplan Vol 1 Review - Zero Wing-game op een groene en zwarte achtergrond
Door ‘al je belangrijkste memes’ opzij te zetten, is Zero Wing een game-sensatierit die nauwkeurig presteert.

Ondertussen is Zero Wing zeer waarschijnlijk op de hoogte van het succes van de arcade-iconen R-Type en Gradius. Met zijn horizontaal scrollen en soms claustrofobische niveau-ontwerp, wordt het zeker verteld met de conventie van eerdere “Hores”, maar er is genoeg persoonlijkheid en tempo dat het veel meer voelt dan afgeleid. De Zero Wing komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de R-Type, maar het is de beweging en het machtsspel dat het populairst is in latere verticaal scrollende 2D-shooters. De game is gestart met de bedoeling om een ​​intern project te blijven waar nieuwe medewerkers hun tanden in kunnen zetten en de Toaplan-methode kunnen leren. Het is een beetje lang – ja, acht fasen kunnen in dit genre schurend aanvoelen – maar de gameplay is zo leuk en dynamisch dat het gemakkelijk is om die bescheiden fouten te vergeven.

Dan is er Twin Cobra uit 1987. Het is het oudste spel in dit deel, en zeker het meest traditionele. Twin Cobra pikt de stoere militaire fetisj op die beroemd is geworden in het genre door Capcom’s razend populaire 1942, maar verhoogt het tempo en het aantal kogels behoorlijk. Om eerlijk te zijn, hij is niet zo oud geworden als zijn collega-samenstellers, en hij is nog steeds erg meedogenloos. Het is niet zo dat Twin Cobra een slecht spel is, of iets dergelijks. Qua toon, design en geest voelt het vertrouwder aan. Er waren in dit tijdperk tientallen shooters die zich richtten op tanks, straaljagers en zware bommenwerpers, en de Twin Cobra brengt tenminste wat meer energie als je nostalgisch wilt zijn over de militaire shooters van de jaren 80.

READ  Krijg persoonlijke, aangepaste Battlefield 3-servers met een nieuwe mod


Toaplan Arcade Review - Truxton in actie, met een lichtflits rond je personage in het middelste scherm
Truxton wordt aanbeden door de shmup-gemeenschap, omdat de pixelart en presentatie het genre diepgaand beïnvloeden.

Het hoogtepunt zou echter de Out Zone moeten zijn. Door de verstrooiing van regels te doorbreken die de rigide mal van shmup-ontwerp vormen, levert deze opmerkelijke creatie iets heel speciaals op. Door je in de schoenen van een cyborgsoldaat te plaatsen, is Out Zone net zo goed een hardloper als een 2D-shooter. Het scrolt verticaal, maar het scrollen stopt als ik dit doe. Bij sommige wapens kun je in meerdere richtingen schieten en er zijn veel gevaren op de grond, zoals kuilen waarin je vast kunt komen te zitten. De gameplay-strategie komt neer op het afstemmen van het ideale wapengedrag op de directe omgeving. Misschien wil je een schot in meerdere richtingen wanneer vijanden van achteren komen in doolhofachtige secties, of een gestaag voorwaarts schot wanneer je om obstakels heen moet slingeren terwijl je je arsenaal naar het scherm gericht houdt. Er is ook een energiebesparingsmechanisme dat je scherp houdt en vooruit blijft gaan, uit angst dat je geen energie meer hebt die nodig is om vooruit te komen.

Out Zone biedt veel energie en persoonlijkheid, evenals een presentatie die past bij het meeste van wat Truxton te bieden heeft. En aangezien het nog nooit eerder officieel buiten speelhallen is uitgebracht, draagt ​​het echt bij aan de aantrekkingskracht van deze bundel.


Toaplan Vol 1 Review - Truxton-gameplay bevindt zich op een groene weg
Hij mag dan de invloedrijke en sympathieke Cobra Twin zijn, hij is niet ouder geworden zoals de rest van de groep.

Nu, de komst van de meeste retro-assemblages van deze spreekwoorden inspireert onvermijdelijk een reeks stemmen om emulators en opties zoals de Raspberry Pi te benadrukken. Dat brengt ons bij de extra functies die Toaplan Arcade Shoot ‘Em Up Collection Vol.1 boven op de games zelf stapelt. Elke shooter krijgt online klassementen, aanpasbare game- en weergave-instellingen en een aantal “hulpmiddelen”, zoals het verminderen van hit- of highlight-status. Er is zelfs een terugspoelknop voor degenen die niet gehinderd worden door de zelfopgelegde regels die gepaard gaan met te veel tijd doorbrengen in een speelhal.

READ  Tetris-held Jonas Neubauer is overleden

Hoewel de menu’s een beetje omslachtig kunnen zijn – en het opnieuw toewijzen van de knoppen van de sticks enigszins verwarrend – levert Toaplan Arcade Shoot ‘Em Up Collection Vol.1 eindelijk vier geweldige opvallende shooters met alle essentiële updatefuncties en levenskwaliteit die nu worden verwacht. Of drie briljante schutters en één die een beetje laat wordt met het ouder worden.

Het punt is dat de standaard die door de M2 ​​is vastgesteld, shooter-gamers nu vrij hoge normen heeft nagelaten. Naast de moeilijkheidsgraad van het spel, omvatten de inspanningen van Bitwave “Normale” en “Harde” varianten. Maar er zijn geen volledig opnieuw uitgevonden “arrangementen” zoals we hebben gezien in de M2-serie ShotTriggers, en de scanlijn, gegevensweergave en gerelateerde functies zijn een beetje saai. Met andere woorden, het komt gewoon niet helemaal overeen met hoe goed de M2 ​​het doet als het gaat om updaten.


Elk spel in de Bitwave-collectie heeft een aantal “helps” en een terugspoelfunctie. Dat zou elk universum moeten helpen redden.

Bitwave heeft westerse gamers echter vier belangrijke, soms over het hoofd geziene, edelstenen gebracht die een cruciale rol spelen in de gamegeschiedenis. Het potentieel voor plezier en opwinding binnenin is enorm, met slechts één van de spellen die na verloop van tijd een beetje moe wordt. Een enkele release met alle games en wat context en geschiedenis die ze met elkaar verbindt, zou lastiger zijn dan een bundel, maar de vier titels werken goed samen als een samenhangend geheel.

Al deze spellen zijn van jou? Iedereen zou Truxton en Out Zone moeten proberen. En als je enige interesse hebt in de geschiedenis van arcadespellen of 2D-shooters, dit pakket doet veel om de reis vast te leggen die het 2D-shootergenre heeft afgelegd vanaf de eenvoudige oorsprong tot de uitersten van echte bullet hell; Een hoofdstuk van gamedesign dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Written By
More from Max Mcgee
Dit is wanneer de Firebase Z-update van Black Ops: Cold War deze week wordt uitgebracht
Treyarch heeft de releasedata bekendgemaakt voor de aankomende Call of Duty: Black...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *