Toyota, topsponsor van de Olympische Spelen, trekt aan games gerelateerde tv-advertenties

Tokio Toyota zal tijdens de Spelen in Tokio geen advertenties met een Olympisch thema uitzenden op de Japanse tv, ondanks dat het een van de grootste bedrijfssponsors van het IOC is.

De buitengewone beslissing van de grootste autofabrikant van het land onderstreept hoe polariserend de games in Japan zijn, aangezien het aantal COVID-19-infecties steeg voorafgaand aan de openingsceremonie van vrijdag.

“Er zijn veel problemen met deze games die moeilijk te begrijpen zijn gebleken”, vertelde Jun Nagata, Chief Communications Officer van Toyota, maandag aan verslaggevers.

CEO Akio Toyoda, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, zal niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie. Dat ondanks zo’n 200 Olympische en Paralympische atleten aangesloten bij Toyota, waaronder zwemmer Takeshi Kawamoto en softbalspeler Mio Goto.

Nagata zei dat het bedrijf de atleten zal blijven ondersteunen.

Sponsor zijn van de Olympische Spelen gaat meestal over het gebruik van de spellen als platform voor merkpromotie. Maar de associatie met games uit het pandemische tijdperk kan door sommigen worden gezien als een potentieel marketingprobleem.

advertentie

Toyota Motor Corp. tekende in 2015 als wereldwijde Olympische sponsor in een achtjarige overeenkomst ter waarde van bijna $ 1 miljard, en werd daarmee het eerste autobedrijf dat deelnam aan het spraakmakende marketingprogramma van het IOC.

De sponsoring, die wereldwijd begon in 2017, loopt door tot de Olympische Spelen van 2024 en omvat drie opeenvolgende Olympische Spelen in Azië, waaronder de Spelen in Tokio.

De Olympische Spelen in Tokio, die al een jaar zijn uitgesteld, gaan door, hoewel de Japanse hoofdstad onder de noodtoestand verkeert.

READ  NBA Finals 2021 - Milwaukee Bucks kreeg de 'Khris Middleton-game' toen ze die het meest nodig hadden

Het is echt een speciale Olympische Spelen voor televisie waar de meeste evenementen, inclusief de openingsceremonie, zonder toeschouwers op locaties gaan. Sommige hoogwaardigheidsbekleders zullen waarschijnlijk aanwezig zijn, zoals de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach en keizer Naruhito.

Toyota is een van de meest vertrouwde merken in Japan. De maker van de luxe Prius Hybrid- en Lexus-modellen is trots op zijn kwaliteitscontroles, met ultra-efficiënte “just-in-time”-productiemethoden die over de hele wereld worden geprezen en nagevolgd.

advertentie

Uit opiniepeilingen blijkt de wijdverbreide bezorgdheid onder de Japanners over tienduizenden Olympische deelnemers die het land binnenkomen tijdens een pandemie.

Motoyuki Nitsuma, een fabrieksarbeider die bij het recente protest van Tokio tegen de Olympische Spelen op een emmertje klopte, zei dat hij het idee om te juichen voor het nationale team niet leuk vond, en de pandemie heeft die boodschap duidelijk gemaakt.

“De tijd van competitie is voorbij. Nu is het tijd om samen te werken. We hadden de games nooit mogen hebben.”

____

Yuri Kageyama op Twitter https://twitter.com/yurikageyama

____

Meer AP Olympische Spelen: https://apnews.com/hub/Olympics en https://twitter.com/AP_Sports

Copyright 2021 Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet zonder toestemming worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.

More from Madison Garrett

Meer online gemak en meer persoonlijk contact bij Laan Heiloo

Laan Heiloo heeft zich de laatste tijd gericht op digitalisering zonder persoonlijk...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *