Trump legt binnen 45 dagen een Amerikaans verbod op WeChat, TikTok op

Trump legt binnen 45 dagen een Amerikaans verbod op WeChat, TikTok op

troef

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde donderdag ingrijpende verboden aan op Amerikaanse transacties met China’s ByteDance, eigenaar van de app voor het delen van video’s TikTok, en Tencent, operator van de WeChat-app, te beginnen in 45 dagen, in een grote escalatie van spanningen met Beijing.

De uitvoerende bevelen komen terwijl de regering-Trump deze week zei dat het haar inspanningen opvoerde om ‘niet-vertrouwde’ Chinese apps van Amerikaanse digitale netwerken te verwijderen en de korte video-app TikTok en de messenger-app WeChat ‘significante bedreigingen’ noemde.

Tiktok, de enorm populaire app voor het delen van video’s, is onder vuur komen te liggen van Amerikaanse wetgevers en de regering over de nationale veiligheid met betrekking tot het verzamelen van gegevens, te midden van toenemende spanning tussen Washington en Beijing.

Trump vaardigde de bevelen uit onder de International Emergency Economic Powers Act, een wet die de regering een verregaande macht verleent om Amerikaanse bedrijven of burgers te beletten handel te drijven of financiële transacties uit te voeren met gesanctioneerde partijen.

Het Clean Network-programma

Mike Pompeo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt over luchtaanvallen door het Amerikaanse leger in Irak en Syrië.Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei woensdag dat de inspanningen voor een programma dat het “Clean Network” noemt zich op vijf gebieden zou richten en stappen zou omvatten om te voorkomen dat verschillende Chinese apps, evenals Chinese telecombedrijven, toegang krijgen tot gevoelige informatie over Amerikaanse burgers en bedrijven.

De laatste stap komt kort nadat de VS China had bevolen zijn consulaat in Houston, Texas te verlaten, gevolgd door het bevel van China dat de VS zijn consulaat in de zuidwestelijke stad Chengdu moest verlaten.

READ  Het ergste GTA 6-lek dat ik ooit heb gezien, gaat viraal

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zal transacties identificeren die onder het verbod vallen nadat de order medio september van kracht is geworden. De bestelling laat belangrijke onbeantwoorde vragen over de beperkingen achter.

James Lewis, een technologie-expert bij de denktank Center for Strategic and International Studies in Washington, zei dat de bewegingen leken te zijn afgestemd op de aankondiging van Pompeo op woensdag.

‘Dit is de breuk in de digitale wereld tussen de VS en China: Expert

TikTok

TikTokIANS

“Dit is de breuk in de digitale wereld tussen de VS en China”, zei hij. “Absoluut, China zal wraak nemen.”

Lewis zei dat er slechts ongeveer 3 miljoen WeChat-gebruikers in de Verenigde Staten zijn en dat ze voornamelijk Chinees zijn. “Het is veel meer een inzamelingsrisico dan TikTok. Aan de andere kant verzamelt het op Chinees”, zei Lewis. Tencent-aandelen daalden 4% op het nieuws.

Trump zei deze week dat hij de verkoop van TikTok’s Amerikaanse activiteiten aan Microsoft Corp zou steunen als de Amerikaanse regering een “substantieel deel” van de verkoopprijs zou krijgen, maar zei niettemin dat hij de dienst op 15 september in de Verenigde Staten zal verbieden.

Er zijn 100 miljoen TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten en Republikeinen hebben hun bezorgdheid geuit over de politieke gevolgen van het verbieden van de populaire app in de Verenigde Staten.

De TikTok-app kan worden gebruikt voor desinformatiecampagnes die de Chinese Communistische Partij ten goede komen, en de Verenigde Staten “moeten agressieve maatregelen nemen tegen de eigenaren van TikTok om onze nationale veiligheid te beschermen”, zei Trump in één bevel.

READ  Onze favoriete spellen van de generatie

In de andere zei Trump dat WeChat “automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers vastlegt. Deze gegevensverzameling dreigt de Chinese Communistische Partij toegang te geven tot de persoonlijke en eigendomsinformatie van Amerikanen.”

Het bevel zou WeChat in de Verenigde Staten binnen 45 dagen effectief verbieden door “voor zover toegestaan ​​onder de toepasselijke wetgeving, elke transactie die verband houdt met WeChat door een persoon, of met betrekking tot een eigendom, onder de jurisdictie van de Verenigde Staten te blokkeren. , met Tencent Holdings Ltd. “

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *