Tussen eind april en eind juni wordt in het Trentino-gebergte de natuurontwakingsscène georganiseerd

het is lente! De natuur in Trentino ontwaakt uit haar winterslaap. In de valleien en bergen van deze Noord-Italiaanse regio zorgen fruitbomen en talrijke bloemen voor een kleurrijk schouwspel. Trek je wandelschoenen aan en ontdek Baldo’s gouden ranonkel, appelboomgaarden in Val di Non en wilde orchideeën in Val di Fiemme.

Monte Baldo

Dwaal rond de boerderijen en bloemen van Monte Baldo

De indrukwekkende Monte Baldo ligt aan de oostelijke oever van het prachtige Gardameer. Met meer dan 600 soorten planten en bloemen die op de hellingen groeien, stond deze bergketen in de middeleeuwen bekend als Hortus Italiae – Tuin van Italië. De vier wandelroutes langs de plantages en bloesems van Monte Baldo zijn ideaal voor liefhebbers van wandelen.

Op deze duurzame hooggelegen routes ontdek je de verschillende soorten kleurrijke bloemen die deze bergachtige streek kenmerken. U kunt genieten van de meest pittoreske bloemenweiden terwijl u van de berghut van de Graziani-bergen naar Malga Campo, Bocca Paltrane en tenslotte Malga Campei in Val Paròl loopt. Tijdens deze wandeling kom je langs uitgestrekte velden met gouden boterbloemen. Onderweg ontspan je in gezellige berghutten met een kopje heerlijke cappuccino of ijsbier.

Bekend om zijn biodiversiteit

Het gebied tussen Vallagarina en het Gardameer, Parco Naturale Locale del Monte Baldo, is sinds de middeleeuwen bij plantkundigen in heel Europa bekend om zijn buitengewone biodiversiteit en rijkdom aan pre-glaciale endemische plantensoorten. Deze soort groeit hier nog steeds omdat hij de hoger gelegen gebieden koloniseerde die niet werden bedekt door de Kwartair-ijskappen. Het gebied is een waar botanisch handboek voor buiten dat door de eeuwen heen door alle vooraanstaande natuuronderzoekers van Europa is bestudeerd. Al in 1500 beschreef Giovan Battista Ulivi, een apotheker, arts en literator uit Cremona die jarenlang in dienst was geweest van de familie Gonzaga, de mis van Monte Baldo als Hortus Italiae, “de tuin van Italië”.

Licinia Monte Lisini

Vanwege zijn eigenaardigheid en zeldzaamheid worden sommige plantensoorten nog steeds gevonden, vergezeld van het adjectief Baldensis, wat aangeeft dat het uniek is. De meest voorkomende soorten, zoals arnica, lelies, gentiaan, orchideeën, gouden ranonkels en zilveren geraniums, vormen tussen mei en juni kleurrijke tapijten in de hoge weiden, die je kunt zien als je over de wandelpaden van Barco loopt. Indrukwekkend is hier de bloei van Bouton Duro (Golden Buttercup), die je duidelijk kunt herkennen aan zijn sterke gele kleur.

De bloemenzee in Val de Non

Met het begin van de lente verandert de natuur snel: Valde Nun, de vallei van de appels, verandert in een paar dagen eind april van een groene vlakte in een zee van helderwitte en zachtroze bloemen. In de buurt van Kilis, de hoofdstad van de vallei, is een wandelroute van drie kilometer door appelboomgaarden geschikt voor iedereen. Tijdens het wandelen kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het meer van Santa Giustina terwijl u naar het majestueuze Cles-kasteel loopt, dat op de top van een heuvel ligt. U komt ook langs het pittoreske dorpje Maiano. Vanaf de kerk gewijd aan Sint-Pieter en Sint-Paulus heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Terug in het centrum van Calais, aan de Via Romana, kun je het Palazzo Assessorile bezoeken met zijn prachtige fresco’s.

READ  Voltooi de applicatie terwijl u onderweg bent

Vanille en chocolade in Val di Fiemme

In Passo Lavazè in Val di Fiemme, op de grens tussen Trentino en Alto Adige, kun je in het voorjaar geurige wilde orchideeën bewonderen. Al wandelend ruik je de geur van vanille en chocolade die afkomstig is van Negritella Rubra en Negritella Negra. Maar er groeien hier veel mooie bloemen en planten. Op Corno Bianco bloeit in juni bijvoorbeeld Rhododendron irsuto, met zijn karakteristieke bladeren.

Drosera intermedia, een vleesetende plant die lijkt op een tentakel, groeit op 1.780 meter hoogte in de veengebieden van Altopiano di Lavazé. Terwijl je van Passo di Lavazè naar de top van Pala Santa loopt, verken je dit prachtige, kleurrijke gebied. Je wandelt van het plateau van Lavazè naar de sparren- en dennenbossen die zich uitstrekken tot aan Tombole. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op de omliggende bergketens.

De beste hotspots van Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Bonustip: Gebruik onze offline reisgids op vakantie in Italië ook op je iPhone en iPad.

Om dit fenomeen met eigen ogen te zien, kunt u een van de routes volgen die deel uitmaken van de “Trekking delle malghe e dei fiori del Baldo” (wandelen langs alpenplantages en bloemen in Baldo), ontworpen om bewust en duurzaam toerisme te promoten aandacht vestigen op dit erfgoed van biodiversiteit en natuur dat de alpenweiden kenmerkt.

U kunt genieten van de meest pittoreske bloemenweiden terwijl u van de berghut van de Graziani-bergen naar Malga Campo, Bocca Paltrane en tenslotte Malga Campei in Val Paròl loopt. Hier vind je uitgestrekte velden met gouden boterbloemen. Zodra de laatste sneeuw is gesmolten, liggen tapijten van sneeuwklokjes langs het pad dat klimt van Polsa di Brentonico naar Malga Susine naar Bocca d’Ardole en de militaire overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog op het nabijgelegen Corno della Paura. De weg van Mori in Vallagarina naar Brentonico gaat eerst door loofbossen en vervolgens door bloeiende weiden rond Brentonico en Dos Robiòn. Vanaf hier zie je het hele plateau.

Het mooiste uitzicht op de Valle delle Terme di Comano

Vanaf Monte Casale heb je het mooiste uitzicht op de Valle delle Terme di Comano: het 360 graden uitzicht op de bergtoppen is een lust voor het oog. Ook hier, in de hoge weiden op de zuidelijke hellingen van de Brenta Dolomieten, ontwaakt de natuur in mei en bloeit deze omgeving in een kleurrijke muurschildering waar de kleuren zich vermengen met de heerlijke geuren van tientallen soorten bloemen. Het grote, kleurrijke tapijt op de berg bestaat uit krokussen, bergtulpen, orchideeën, geneeskrachtige pioenen, gentiaan, Turkse lelies, rododendrons, brem, maar ook zoethout, veenbessen, bergarnica, alpenheide en goede hendrick.

READ  Testing & Tracing Commissie: “De Coronalert app blijft ook ...

de picknick

De Monte Casale beklimmen is een gemakkelijke route en ook gezinsvriendelijk. Met een pas die je kunt kopen bij het Panorama Hotel in het dorp Comano, kun je naar de parkeerplaats bij Le Quadre. Vanaf hier kunt u te voet verder over een onverharde weg die naar bergweiden leidt. Zodra u de Don Xiu-berghut bereikt, klimt u naar de top. Hier is een uitkijkpunt boven Valle dei Laghi, waar je alle bergtoppen aan de horizon kunt zien. Ga dan verder naar het zuiden naar Big Cross en terug naar Don Zio Sanctuary.

Duik in de bloemenzee

Met het begin van de lente verandert de natuur snel: Valley of Noun, Valley of Apples, verandert in een paar dagen van een groene vlakte in een zee van helderwitte bloemen en zachtroze bloemen. De bloei van appelbomen eind april is een niet te missen moment om deze vallei te ontdekken, met vele kleine dorpjes met een rijke geschiedenis en bijzondere plekken zoals de canyons rond het meer van Santa Justina. De meeste bezienswaardigheden bereikt u via de vele wandel- en fietspaden door uitgestrekte appelboomgaarden.

Loop naar Valle de Nun

Ook in de buurt van de hoofdstad Kilis is er een weg tussen de bloemen die voor iedereen geschikt is. Vanaf Piazza Fiera daal je eerst af tussen de huizen, dan loop je door boomgaarden en bossen tot je bij het majestueuze Castel Cles komt. Dit kasteel ligt op een heuvel omringd door appelboomgaarden boven het meer van Santa Justina. Volg dan de licht oplopende Nogare Trail naar het kleine dorpje Maiano, vlakbij de Basiliek van Sint-Pieter en Paulus met uitzicht op de vallei. Vervolgens loop je naar de oude wijk Pease, waar een pleintje is omringd door statige oude huizen. Als u richting Doss di Pez blijft lopen, komt u bij de oude kerk van San Vigilio. Daarna keert u via de Via Romana terug naar het centrum van Calais, waar u het Palazzo Assessorile met zijn prachtige fresco’s kunt bezoeken.

Om de schoonheid van de lente te vieren, heeft de “Strada della Mela e dei Sapori delle Valli di Non en di Sole” (Apple-methode en smaken van Val di Non en Val di Sole) een programma samengesteld met evenementen en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn. De kalender “Aprile dolce fiorire” van 8 april tot 1 mei staat vol met evenementen. Het programma omvat gastronomische picknicks, themapicknicks met recepten op basis van seizoensbloemen en kruiden, bloemenrondleidingen, begeleide wandelingen naar unieke plekken zoals Santuario di San Romedio (een van de mooiste retraites in Europa), bezoeken aan wijnkelders en distilleerderijen, wijn rondleidingen en wandelingen Over optredens van ezels en speciale evenementen om meer te weten te komen over paardenbloemen. Je leert hoe en waar je deze bloem plukt en hoe je hem klaarmaakt.

READ  watchOS 7.6 en tvOS 14.7 zijn nu beschikbaar

Paso Lavaz in Val di Fiemi

Bij Passo Lavazè in Val di Fiemme, op de grens tussen Trentino en Alto Adige, kun je genieten van de geuren van geurige lenteorchideeën, zoals Nigritella Rubra en Nigritella Nigra die ruiken naar vanille en chocolade. Maar ook bijvoorbeeld Edelweiss, dat groeit tussen de rotsen bezaaid met zeewierfossielen, want hier loop je over het dolomiet dat miljoenen jaren geleden is ontstaan ​​uit een tropische zee. Hierboven delen verschillende plantensoorten een enkel bloeiend balkon. Op de hellingen van Corno Bianco (Dolomieten) en Corno Nero (Porphyrius) groeien verschillende soorten bloemen. In juni bloeien bijvoorbeeld rododendrons met hun kenmerkende harige bladeren op Corno Bianco, terwijl Rhododendron virogenio bloeit met glanzende, haarloze bladeren op Corno Nero. Je vindt er ook een tentakelachtige vleesetende plant afkomstig uit Zuid-Afrika, Drosera intermedia, die op 1.780 meter hoogte groeit in de veengebieden van Altopiano di Lavazé. Hij is niet meer dan twintig centimeter hoog en lijkt bedekt met dauw, maar in feite zijn de bladeren van deze plant bedekt met haren die eindigen in plakkerige, glanzende druppeltjes. Insecten hebben geen kans tussen deze plakkerige tentakels.

Monte Beller

Loop naar Passo Lavazè in Val di Fiemme

Als je van Passo di Lavazè naar het panoramische bovenste deel van Pala Santa loopt, verken je dit prachtige, kleurrijke gebied. Het is vergelijkbaar met de Enrosadira die de toppen van Latemar en het nabijgelegen Catinaccio kleurt. Een verscheidenheid aan landschappen langs de weg maken deze wandeling bijzonder mooi. Van het Lavazè-plateau tot de sparren- en dennenbossen die zich helemaal uitstrekken tot Tombole en de brede, bladloze richel leidt naar de top. Je ziet de toppen van Corno Bianco en Corno Nero, en aan de andere kant een muur van verticale rotswanden, Latemar. Tijdens de afdaling loop je eerst een stukje de skipiste op naar Passo di Pampeago. Volg vanaf hier de borden 9 terug naar Passo Lavazè, eerst op een bosweg die overgaat in een smal pad.

More from Madison Garrett
Nintendo-winst stijgt met 200% terwijl de verkoop van Switch blijft sissen
Het in Kyoto gevestigde bedrijf zei die bedrijfswinst voor de eerste helft...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *