UK schorst Hong Kong uitleveringsverdrag en breidt China-wapenembargo uit naar de stad

Hong Kong's new national security law explained

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vertelde maandag aan de parlementsleden dat het VK met Peking wilde samenwerken, maar dat de nieuwe veiligheidswet die door China aan Hong Kong is opgelegd, “belangrijke veronderstellingen” heeft veranderd die de uitleveringsregelingen ondersteunen.

Premier Boris Johnson zei eerder op de dag dat het VK zijn regelingen met wijzigde Hong Kong om de “serieuze zorgen” van zijn regering over de nieuwe te weerspiegelen veiligheidswet, maar riep op tot betrokkenheid bij China.
De controversiële nationale veiligheidswetgeving, opgelegd door Beijing op Hong Kong op 1 juli, geeft China nieuwe bevoegdheden over de stad.

Critici zeggen dat de wet, die pas na de goedkeuring ervan aan het publiek werd onthuld, een erosie betekent van de kostbare burgerlijke en politieke vrijheden van de voormalige Britse kolonie; de Chinese en lokale overheden stellen dat het nodig is om de onrust te beteugelen en de soevereiniteit van het vasteland te handhaven.

“We maken ons natuurlijk zorgen over wat er in Hong Kong gebeurt en u zult iets later van de minister van Buitenlandse Zaken horen over hoe we onze uitleveringsregelingen gaan wijzigen om onze bezorgdheid over wat er gebeurt met de veiligheidswet in Hong Kong te weerspiegelen,” Johnson zei aan de zijlijn van een bezoek aan een school in Kent, Zuidoost-Engeland, op maandag.

De Britse premier, die specifiek over China sprak, zei ook dat zijn regering “bezorgd was over de behandeling van de Oeigoerse minderheid, uiteraard over de schendingen van de mensenrechten”, en beloofde een “harde” maar evenwichtige aanpak van de op één na grootste economie ter wereld, zonder de UK’s “beleid van betrokkenheid.”

READ  25 maart 2024 — World of Warcraft — Blizzard News

“China is een gigantische factor van geopolitiek, het zal een gigantische factor worden in ons leven en in het leven van onze kinderen en kleinkinderen”, zei hij. “Je moet een gekalibreerde reactie hebben en we zullen sommige dingen moeilijk maken, maar we zullen ook blijven meedoen.”

‘Hier is een balans,’ voegde Johnson eraan toe. ‘Ik zal niet in een positie worden geduwd om bij elke kwestie een knokige Sinophobe te worden, iemand die automatisch anti-China is, maar we hebben wel ernstige zorgen.’

Jessie Yeung van CNN heeft bijgedragen aan de rapportage.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *