Valse sms-berichten: download alleen officiële apps voor het volgen van pakketten

Degenen die pakketten online bestellen, kunnen het vaak volgen, zodat het duidelijk is wanneer het wordt afgeleverd. Het lijkt erop dat criminelen iets nieuws hebben uitgevonden om hiervan te profiteren: nep-sms, die er ronduit voor zorgt dat belangrijke informatie van je (Android) mobiele telefoon kan worden gestolen. In Nederland zijn tot nu toe tienduizenden mensen getroffen.

SMS om pakketten van koeriersdiensten te volgen

Vermoedelijk hebben de fraudeurs namens de verschillende koeriersdiensten sms-berichten gestuurd om de status van de zending te volgen. Volgens het sms-bericht is er een pakket onderweg naar jou en kun je het pakket volgen via een app van bijvoorbeeld UPS of DHL. Nadat u op de link heeft geklikt, wordt u gevraagd om een ​​app te downloaden. Je komt niet in de officiële app store terecht, maar moet deze handmatig downloaden. Dan wordt je telefoon geïnfecteerd met malware (malware).

Android-telefoons

Op dit moment lijkt het erop dat de malware alleen gebruikers treft die een Android-telefoon gebruiken. Op iPhones verschijnt meestal direct een waarschuwing en kunnen malafide apps sowieso niet worden geïnstalleerd. Er zijn tot nu toe twee verschillende soorten malware-apps bekend: FluBot en Anatsa. Eenmaal geïnstalleerd, kan de phisher namens uw nummer nep-sms-berichten sturen naar grote aantallen willekeurige mensen met een kwaadaardige link. Dit is nieuw. Vroeger bleef fraude meestal beperkt tot de slachtoffers zelf, nu worden slachtoffers ook als een ongebreidelde mishandeling. Zo kan de app de (telefoon) kosten van je toestel dragen die je op de telefoonrekening ziet staan, zo meldt Fraudehelpdesk.nl. Er zijn ook berichten uit Groot-Brittannië en Spanje van mensen wier geld zelf van hun rekeningen is verdwenen. Banken in Nederland hebben deze rapporten nog niet ontvangen van klanten.

Lees ook: Digitip: veilige omgang met apps

READ  'Harde klap' voor Leidse horeca: 'Het houdt ergens op'

Banken in Nederland zijn goed verzekerd

Vooral in het buitenland verkregen criminelen bankgegevens via malware, met behulp van valse inlogschermen voor bank-apps. tegenover de wij Yoanne Spoormans, specialist in cyberpolitie, legt uit dat banken in Nederland zeer goed beschermd zijn tegen dergelijke pogingen. Spoormans: “In Nederland wordt veel internetbankieren gedaan. Banken zijn hier beter in het signaleren van fraude. In de meeste gevallen wordt het gesignaleerd. Maar niet in alle gevallen is preventie nog steeds het beste.”

Hoe voorkom je misbruik met deze nieuwe sms-truc?

Als u iets bestelt, ontvangt u doorgaans een bevestigingsmail met een link om uw bestelling te volgen. Het zogenaamde tracking- en tracingsysteem. Als u het plotseling in de vorm van een sms ontvangt en het niet vertrouwt, klik dan nooit op een link. Op de link klikken doet geen pijn, maar het downloaden van de app wel. Download daarom nooit een app buiten de officiële Google- of Apple-appstores. U kunt contact opnemen met de fraudehelpdesk Opstellen van een rapport Als u een nep-sms ontvangt. U vindt er ook een Pagina met waarschuwingen voor huidige fraudemethoden.

Wat moet ik doen als er al malware op uw telefoon staat?

Als u al malware op uw telefoon heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Als je het niet zeker weet, dan RTL Nieuws Volgende tip: u kunt dit bekijken via de instellingen van uw telefoon. Het voorkomt dat malware toegang krijgt tot uw applicatiemenu, dat u meestal vindt in Instellingen. Als de toegang tot dit menu is geblokkeerd, is uw telefoon waarschijnlijk geïnfecteerd met malware. Het advies is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Opmerking: als u er geen reservekopie van heeft, raakt u onmiddellijk alles op uw telefoon kwijt. Vind je foto’s en WhatsApp-berichten leuk.

READ  CoronaMelder-app: Download en installeer de app op uw Android-smartphone en iPhone

Ga in ieder geval niet naar uw bank-app om uw bankgegevens te verifiëren, want u loopt het risico criminelen te zien. Neem ook contact op met uw netwerkoperator en telefoonprovider om verdere schade en het doorsturen van berichten te voorkomen. In een vorig artikel geven we meer advies over nepberichten.

MAX DJ Bert Haandrikman zal spreken op zijn show op 27 mei 2021 Goedendag Haandrikman! Met techjournalist Joost Schellevis over de nep-sms-berichten die nu circuleren. Je kunt de clip hier beluisteren.

(Bron: ANP, NOS, Fraudehelpdesk, RTL Nieuws)

More from Madison Garrett

Wat is Poshan Tracker? Details over het registreren, downloaden of rapporteren van een probleem

De Indiase regering neemt drastische maatregelen om de levens van mensen in...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *