Van games tot Netflix-series: deze Nederlandse exportproducten doen het goed

In totaal bedroeg de internationale handel in diensten 52,8 miljard euro, meldt het CBS. Dat is een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral kleine ondernemers worden getroffen: 9 op de 10 handelaren zijn zelfstandige KMO’s.

Online winkelen

De bedrijven die in digitale producten handelen, profiteerden daar ook daadwerkelijk van. Betaalbedrijven deden bijvoorbeeld goede zaken. Door de coronacrisis zijn er meer online aankopen gedaan en daarvoor leveren deze bedrijven diensten.

Ook met intellectueel eigendom gaat het goed. Hieraan verdienden Nederlandse bedrijven bijna 2 miljard euro, een stijging van ruim 10 procent.

Productiehuizen

Dit komt vooral door de populariteit van streamingdiensten. Nederlandse productiehuizen werkten bijvoorbeeld voor Netflix en droegen bij aan de films en series van het Amerikaanse bedrijf. Daarnaast werd muziek in het buitenland verkocht.

Ook de Nederlandse game-industrie deed het goed. Tijdens de coronacrisis groeide de vraag naar software voor games en computersoftware sterk. Er werden 20 procent meer licenties verkocht. Verschillende spelplatforms braken records naarmate meer mensen thuis gingen zitten en gingen gamen.

READ  Mao's nieuwe raid in World of Warcraft omvat het lot van het Sylvanas filmpje
Written By
More from Aubrey Mason

Genshin Impact komt volgende week naar de Epic Games Store

De enorm populaire gratis RPG Jinshin-effect Het was een hit toen het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *