Voor snel internet moet Ziggo de analoge radio doden

Den Haag, Flevoland, Enschede, Noord-Holland, Leiden, Amstelveen, Utrecht. Een greep uit steden en regio’s waar Ziggo-klanten binnenkort of recent alleen digitale radio zullen ontvangen. Het bedrijf wil voor eind 2021 landelijk overstappen op digitale radio om op zijn netwerk ruimte te maken voor snel internet voor bedrijven en particulieren.

Zodra het analoge radiosignaal is beƫindigd, komt er veel bandbreedte vrij op de kabel. Digitale technologie maakt het immers efficiƫnter om ruimte op het netwerk te gebruiken. De provider gebruikt deze ruimte om het internet sneller en stabieler te maken, voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.

glas en coax

Vast landelijk netwerk van Ziggo bestaat uit glasvezelkabels en coaxkabels. Het internetsignaal gaat van de datacenters via optische vezels naar de tanks in het gebied. Ziggo gebruikt altijd de coaxkabel tussen de interrupt-kast en de aansluiting. Onder meer bij concurrent KPN wordt dit laatste pad steeds meer verglaasd.

Om de internetsnelheid op zijn bestaande netwerk te verhogen, inclusief het laatste coaxpad, maakt Ziggo gebruik van Docsis 3.1-technologie. Hierdoor kunnen gebruikers veel sneller uploaden en downloaden dan voorheen via overreding mogelijk was. De theoretische downloadsnelheid is nu 1 Gbps, die over een paar jaar zou kunnen oplopen tot 10 Gbps. Deze downloadsnelheid is daadwerkelijk behaald tijdens de afgelopen voorjaarstests. De uploadsnelheid zal in de loop van de tijd ook toenemen.

Gigabit-verbinding

De provider biedt nu op veel gebieden gigabit internetverbindingen aan bedrijven en particulieren. Dat is de afgelopen maanden mogelijk geworden in onder meer Maastricht, Zeist, Enschede, Hengelo, Zwolle en Den Bosch. Tegen het einde van dit jaar wil het bedrijf een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde bieden aan bijna zes miljoen adressen. Dit zou tot 2022 beschikbaar moeten zijn voor alle individuele en zakelijke klanten.

READ  Samsung Galaxy A50 update van juli nu beschikbaar in NL en BE

De overstap naar digitale radio zal de overgrote meerderheid van de bevolking ontgaan. Volgens de serviceprovider luistert zo’n 95 procent van de Nederlanders al op een andere manier dan analoog via de kabel naar radio. Dit heeft vaak te maken met de manier waarop mensen tv kijken. Velen doen dit al jaren digitaal en sinds het voorjaar van 2018 wordt het analoge tv-signaal stap voor stap uitgefaseerd.

More from Madison Garrett

Orange en Black Gallery Game Lists

Dit zijn de genomineerden voor Intrasquad Orange & Black Sunday in Wells...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *