Vuil 5 pc / Xbox-serie X

Codemasters ‘ Vuil 5 wordt vies met wat off-road racen. Deze keer neemt de franchise een iets andere, maar begrijpelijke richting.

Als er ooit een gamefranchise was met een identiteitscrisis, dan is het wel Codemasters ‘ Aarde. De eerste games met de naam van de legendarische rallyrijder Colin McCrea waren pure rallyspellen, met een beetje rally X erbij.

Toen kwam 2012 Vuil: krachtmeting. Deze arcade-achtige kijk op rallyrijden zat boordevol over-the-top “awesome” en bevatte de capriolen van de Amerikaanse rallyrijder Ken Block. De game vervreemde rallyfans zo erg dat Codemasters de volgende is Aarde spel was de back-to-basics Vuil verzamelen.

Vuil verzamelen en Dirt Rally 2.0 zijn beide gericht op de meer serieuze rallygamer die bereid is om de harde werven te betreden. Ik heb genoten van 2017 Vuil 4 als een mix van getimede etappes en off-road, meer arcade-achtige races.

Voor Vuil 5 Codemasters hebben de franchise effectief gesplitst. De Vuil verzamelen games zijn nu de voor puristen en de Aarde games zijn meer in-your-face arcade off-road racegames.
En ik denk dat dit een goed idee is.

Terwijl ik terugdeinsde voor de over-the-top arcade-smaak van Dirt: Showdown, hadden we toen nog geen Dirt Rally-games. Met Dirt Rally catering voor de serieuze rallysport, is er geen reden waarom we geen off-road racer kunnen hebben die zich bij Codemasters voegt Dirt Rally, Grid, F1 en nu, Project CARS spellen.

Als de hectische offroad-actie aanvoelt als (iets) meer geaard MotoStorm, daar is een goede reden voor. Veel van het ontwikkelteam zijn veteranen van Evolution Studios, de mensen erachter MotoStorm en Driveclub. Vers van de zo-zo Onrush, Codemasters Evo, omgedoopt tot Codemasters Cheshire, ontwikkeld Vuil 5 met hun eigen engine in plaats van Codemasters ‘eigen Ego Engine die de serie vanaf het begin heeft aangedreven.

READ  Hier is Doom op een gewone SEGA Genesis

Het resultaat is een game een stuk minder serieus dan zijn voorgangers (Vuil: krachtmeting geaccepteerd), en misschien een beetje te “bro dude” naar mijn smaak. Maar het is nog steeds een bekwame racer op zich, en zo kan het spel het beste worden beoordeeld. Dit is in feite een nieuwe Codemasters-franchise en Vuil 5 alleen in naam.

Dus hier zijn we mee Vuil 5, een onbeschaamd off-road arcade-racespel en, zeker, GEEN rallyspel.

De game bevat alle modi die je zou verwachten. Je hebt een carrière, online, speelhal en speeltuinen.

De carrière is een gelaagde verzameling evenementen die ontgrendeld kan worden door tokens van voorgaande races te verzamelen. Het systeem zorgt voor een gestage progressie, zelfs als u een beginner bent. De evenementen worden vrij gemakkelijk ontgrendeld zonder dat spelers vast komen te zitten en opnieuw moeten racen (tenzij je het bijzonder slecht doet.

De game biedt een aantal verschillende soorten evenementen op tien locaties, van de oerwouden van China tot het bevroren landschap van Noorwegen. Elke locatie heeft een paar verschillende circuits, dus zelfs als een evenement op dezelfde plek plaatsvindt, is het waarschijnlijk een heel andere race. Races kunnen ook dynamisch weer, heldere lucht, regen of sneeuw hebben. Het tijdstip van de dag biedt ook wat afwisseling.

De soorten evenement zijn een combinatie van point-to-point races, circuit races en tijdritten. Deze kunnen op modder, vuil, sneeuw, ijs, asfalt of een combinatie zijn. Gebeurtenissen zoals Path Finder zijn op bijzonder ruig terrein en meer over voertuigcontrole op topsnelheid. Ice Breaker-evenementen zijn op bevroren meren en rivieren en hebben alles te maken met het beheersen van die glijbanen. Sprintraces maken gebruik van speciale voertuigen met luchtdammen die een uitdaging vormen om de bocht naar links te beheersen.

READ  Releasetijd van Cyberpunk 2077 pc bevestigd - pre-downloads starten op 7 december

Fans of Dirt: Showground zullen de gymkhana-evenementen in het stadion herkennen. Het gaat hierbij om raceauto’s rond banen die borden verzamelen voordat de timer afloopt.

Ik was geen grote fan van (of goed in) sprintraces en ik vond gymkhana een verworven smaak. Gelukkig hoef je niet alle soorten evenementen onder de knie te krijgen om vooruitgang te boeken.

De selectie van het raceauto is afhankelijk van het type evenement. Nieuwe, snellere voertuigen kunnen worden gekocht met geld dat is verdiend met winnende races. Alle voertuigen kunnen worden aangepast met unieke verfopdrachten en emblemen.

Spelers kunnen sponsordeals selecteren. Elke sponsor heeft zijn eigen verwachtingen en uitdagingen voor extra beloningen. Af en toe wordt een throwdown ontgrendeld. Deze een-op-een races ontgrendelen speciale beloningen.

In de online modus kunnen spelers en maximaal 3 uitgenodigde vrienden online strijden in races of een aantal partygames. De game biedt in de meeste spelmodi ook een split-screen voor 2 spelers.

De arcade-modus opent alle locaties en racebaancombinaties voor tijdritten of aangepaste races. Races kunnen worden opgezet met een gekozen aantal tegenstanders, locatie, circuit, tijd van de dag en weer.

Met Playground kunnen spelers hun eigen gymkhana-achtige evenementen maken of een evenement uitproberen dat iemand anders heeft gemaakt. Zoals je zou denken zijn er een hoop afvalcircuits, maar er zijn ook enkele absolute pareltjes. Deze modus voegt echt grenzeloze herspeelbaarheid toe aan wat al een game boordevol functies is.

Autorijden is, zoals je zou verwachten, meer arcade dan een straffende physics-simulatie. Driften is gemakkelijk, net als de naald tussen de andere auto’s inrijgen. Schade is cosmetisch, dus tegen tegenstanders botsen is een eerlijk spel. De verschillende ondergronden voelen allemaal anders aan om op te rijden. Ik vond niet veel verschil tussen elke auto in de verschillende klassen, de krachtigere auto’s zijn krachtiger, maar hebben verder allemaal dezelfde kenmerken. Er is echter een groot verschil tussen de klasse van auto’s op de weg en de rallyvoertuigen.

READ  Microsoft Flight Simulator krijgt competitieve multiplayer-races

De game draait op pc en is spectaculair. High-end machines zouden 120 frames per seconde moeten halen bij 2560×1140 met de instelling op ultra.

De game draait op Xbox Series X 4K / 60 HDR, ziet er geweldig uit en is ook erg soepel. Ik merkte echter wel een paar afname van de framesnelheid op toen de actie een beetje te intens werd. De game is geoptimaliseerd voor Xbox Series X en ziet er een stuk beter uit dan op zijn Xbox One X-tegenhanger.

De modder ziet er nat uit en de plassen weerspiegelen de omgeving realistisch. Stof en bladeren waaien over de sporen. De verlichting, hoewel nooit echt fotoreal, ziet er nog steeds mooi uit, vooral als het donker begint te worden.

Vuil 5 is een vervolg op Vuil 4 alleen in naam. Het is een onbeschaamd off-road arcade-racespel. En een goeie ook. De game ziet er goed uit en er is veel te doen. De toevoeging van lokale multiplayer met gedeeld scherm is ook een geweldige toevoeging. Zolang Codemasters doorgaan met hun aparte Vuil verzamelen games, ik ben erg blij voor de Aarde games om af te gaan op deze meer vergevingsgezinde, arcade-achtige, raaklijn.

Vonnis: 8.5 / 10

Written By
More from Max Mcgee
Gerucht: de volgende Sonic-game staat mogelijk open voor de wereld en bevat Ubisoft Towers
Sega’s recente live-uitzending van Sonic the Hedgehog bevatte verschillende projecten in de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *