Wat betekent avondklok voor zorgverleners?


De avondklok werd aangekondigd tijdens de persconferentie op 20 januari. Het is onduidelijk wanneer dit van kracht wordt, maar de avondklok loopt door tot 9 februari. Dit betekent dat van 20.30 uur tot 04.30 uur de volgende ochtend iedereen binnen blijft. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen mensen de straat op – bijvoorbeeld om te werken – en hebben ze een vergunning nodig van bijvoorbeeld een werkgever.

Gevolgen voor zorgverleners

Avondklok heeft ook betrekking op mantelzorgers. Woont de persoon om wie u geeft niet bij u? En heeft uw geliefde tussen 20.30 en 04.30 uur mantelzorg nodig zodat u het geen moment kunt uitstellen voor of na de avondklok? Dan kun je hiervoor terecht. Het is echter absoluut noodzakelijk dat u een “Erkenning van noodzakelijke informele zorg” bij u hebt.

Waarom een ​​verklaring van informele sponsoring nodig?

Mantelzorgers die zorgen voor een geliefde die elders woont, maken zich zorgen over hun vermogen om tijdens de avondklok op straat te lopen om de nodige informele zorg te krijgen. De Mantelzorglijn kreeg de afgelopen dagen veel telefoontjes over dit onderwerp. MantelzorgNL heeft deze zorgen aan de orde gesteld bij de afdeling VWS en is gehoord.

Mantelzorgers kunnen op straat de nodige mantelzorgreclame gebruiken voor noodzakelijke, niet-overdraagbare mantelzorg. Deze verklaring is opgesteld in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. MantelzorgNL biedt mantelzorgers de mogelijkheid om de verklaring te downloaden en in te vullen. MantelzorgNL heeft geen aanvullende toegang tot gegevens die door mantelzorgers zijn ingevoerd.

Hoe het werkt?

  • Download de nodige informele sponsoraankondiging (deze kan hier binnenkort worden gedownload)
  • Vul de gegevens in over jou en de persoon waarin je geïnteresseerd bent.
  • Bepaal ook de nodige zorg die u nodig heeft om de deur uit te gaan (bijvoorbeeld aankleden, helpen met bed en helpen met medicatie).
  • Print het formulier uit, onderteken het en neem het mee als u tijdens de avondklok de straat op moet voor mantelzorg. Dit model is slechts één nacht geldig.
  • De politie kan onderweg uw identiteitskaart en een mantelzorgverklaring vragen.
  • Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.
READ  Voorspelbaar vlieggeluid vanaf nu: Schiphol test Notifly

De verklaring kan alleen worden gebruikt als bewijs dat u tijdens de avondklok op straat bent. Niet voor andere zaken (mantelzorg). We vragen je ook om de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen ter wille van onofficiële zorg die nodig is en niet kan worden uitgesteld tijdens de avondklok. Omdat het belangrijk blijft dat we ons zoveel mogelijk houden aan de oproep van de overheid om thuis te blijven.

De politie kan navraag doen

Bij twijfel kan een ongebruikelijke opsporingsambtenaar of de politie contact opnemen met de persoon voor wie u zorgt om mantelzorg (relatie) te bevestigen.

MantelzorgNL eist dat mantelzorgers de advertentie naar waarheid invullen en alleen gebruiken als er tijdens de avondklok noodzakelijke mantelzorg aanwezig is. MantelzorgNL aanvaardt geen aansprakelijkheid bij misbruik.

Vragen?

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Als u vragen heeft of advies nodig heeft over uw situatie, kunt u ons bellen, mailen of sms’en Mantelzorglijn Van MantelzorgNL. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via 030760 60 55.

U kunt ook met haar overleggen Een lokaal ondersteuningspunt Mantelzorg in de gemeente waar de persoon voor wie u zorgt, woont.

Verklaring van noodzakelijke informele sponsoring

De afdeling VWS werkt momenteel aan een advertentie voor wettelijk verplichte informele sponsoring. Deze verklaring is nog in ontwikkeling. We wachten tot deze verklaring definitief is en maken deze verklaring dan onmiddellijk beschikbaar op onze website om te downloaden en in te vullen.

More from Madison Garrett

Welke games zou je graag zien met Xbox FPS Boost?

Microsoft heeft nu zijn nieuwste grote functie onthuld voor Xbox Series X-consoles...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *