Wat is een ‘Table-top Runway’, de locatie van het dodelijke vliegtuigongeluk van Air India in Kozhikode?

Wat is een ‘Table-top Runway’, de locatie van het dodelijke vliegtuigongeluk van Air India in Kozhikode?

Ten minste 18 mensen stierven en 16 raakten vrijdag ernstig gewond in Zuid-India nadat een Boeing-737 een landingsbaan overschreed die in de luchtvaartindustrie bekend staat als een “tafelblad”.

Het Air India Express-vliegtuig, dat indianen repatriëren die in Dubai waren gestrand vanwege de coronavirus-pandemie, schoot vrijdag de landingsbaan van de internationale luchthaven Calicut voorbij in zware regen nabij de zuidelijke stad Kozhikode.

Het vliegtuig gleed van de landingsbaan, stortte in een vallei en botste met de neus eerst in de grond, zeiden ambtenaren.

Wat zijn landingsbanen met een tafelblad?

Landingsbanen met tafelblad worden vaak aangelegd door de toppen van heuvels uit te graven om een ​​zogenaamd tafelblad te creëren. Dergelijke banen hebben steile hellingen aan een of beide uiteinden, waardoor de kans op verwondingen en dodelijke ongelukken toeneemt als piloten hun nadering onder of voorbij schieten, hetzij door menselijke fouten of door mechanisch falen.

Ze worden het meest aangetroffen in bergachtige gebieden waar vlak land schaars is, of in laaggelegen gebieden zoals Kozhikode, waar de ruimte schaars is of waar angst is voor wateroverlast op grondniveau.

Kerala vliegtuigcrash

IBT Creatief

Andere voorbeelden zijn de internationale luchthaven van Nepal in het bergachtige Kathmandu.

De landingsbaan met tafelblad in Kozhikode is ongeveer 2700 meter lang, korter dan de 4430 meter lange landingsbaan in de Indiase hoofdstad New Delhi, hoewel hij lang genoeg is voor narrowbody-vliegtuigen zoals de Boeing-737 om op vrijdag te landen. crash was het ergste ongeval met passagiersvliegtuigen in India in tien jaar, waarbij ook een landingsbaan op een tafel was betrokken.

In mei 2010 schoot een Air India-vlucht die landde op de luchthaven van Mangalore de landingsbaan op het tafelblad voorbij, viel van een heuvel en barstte in vlammen uit. Van de 166 mensen aan boord hebben er slechts acht het overleefd. Het gerechtelijk onderzoek naar de crash gaf later de schuld van de piloot.

READ  Volledige uitschakeling van troepen langs LAC noodzakelijk: India, China zijn het daarmee eens

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *