Wat Windows 10X gaat betekenen voor Microsoft Hardware in 2021

We hebben Windows 10X gezien op de Surface Neo van Microsoft.

We hebben gezien Windows 10X op Microsoft’s Surface Neo.
Foto: Victoria Song / Gizmodo

Er komt een gloednieuwe versie van Windows aan, die de manier waarop we omgaan met onze pc’s zal veranderen – en zelfs onze ideeën over wat een pc eigenlijk is. Hier is alles wat u moet weten Windows 10X zoals het er nu uitziet, en de apparaten die compatibel zullen zijn in 2021.

De voor de hand liggende plaats om te beginnen is met wat Windows 10X eigenlijk is. Het is geen upgrade van Windows 10 als zodanig, maar een variant die speciaal is ontworpen voor dual-screen en lichtgewicht, goedkope apparaten. Oorspronkelijk gepland om te verschijnen op de nu vertraagde Surface Neo, lijkt het de focus van Windows 10X is verschoven voorlopig naar meer conventionele, budgetapparaten, met ondersteuning voor twee schermen later.

En dat is misschien niet zo gek. Het ondersteunen van twee gekoppelde schermen in plaats van één is complexer dan u in eerste instantie zou denken. De gebruiker wil misschien twee programma’s naast elkaar, of een programma op de bovenste helft en een toetsenbord op de andere, of misschien een film die op slechts één scherm wordt weergegeven als het opvouwbare apparaat in tentmodus wordt gebruikt.

Twee schermen bieden nieuwe mogelijkheden.

Twee schermen open enkele nieuwe mogelijkheden.
Screenshot: Microsoft

Het nieuwe besturingssysteem werkt echter gemakkelijk één scherm en twee, wat de voordelen met zich meebrengt die we binnenkort gaan verwachtentline. Zoals we al zeiden, lijkt het nu waarschijnlijk te verschijnen op traditionele laptops van de gebruikelijke verdachten voordat het zijn weg vindt naar meer ambitieuze projecten met twee schermen.

Windows 10X is meer dan een toplaag voor de bestaande software van Microsoft. Het is eigenlijk gebouwd op een ander nieuw initiatief, Windows Core OS genaamd, dat een back-to-basics, lichtgewicht versie van Windows is (vandaar de “Core”) die gemakkelijk kan worden aangepast voor verschillende soorten apparaten en verschillende vormfactoren.

Windows Core OS maakt Windows modulair en veelzijdiger, en om dat doel te bereiken, het heeft enkele van de oudere, legacy-functies die standaard Windows had, overboord gegooid al decennia op dit punt. Uiteindelijk zal het Windows op elk apparaat ondersteunen, hoewel dat tijd zal kosten. Voorlopig draait het onder Windows 10X, op de Xbox-serie X en Series S, en de HoloLens 2.

Een Windows 10X-concept van Microsoft.

Een Windows 10X-concept van Microsoft.
Beeld: Microsoft

De ontwikkeling van Windows Core OS betekent dat Windows 10X geen traditionele Win32-desktoptoepassingen zal draaien wanneer het in 2021 verschijnt. Dat betekent programma’s zoals Photoshop en Chrome zijn om te beginnen niet beschikbaar. Wat u kunt uitvoeren, zijn Microsoft-nietjes zoals de Edge-browser en apps die vanaf internet worden uitgevoerd.

Uiteindelijk zal Win32-ondersteuning worden toegevoegd, hoewel deze applicaties om veiligheids- en prestatieredenen in een afgesloten container worden uitgevoerd. Wanneer deze programma’s worden gesloten, kunnen ze de rest van het systeem niet verstoren of de levensduur van de batterij beïnvloeden, wat (in theorie) zou moeten betekenen dat Windows 10X dat niet doet lijden aan problemen met geleidelijke vertraging en zullen dat ook zijn sneller op minder krachtige hardware.

Oude componenten zoals Configuratiescherm en Apparaatbeheer die hangen op door een draad in Windows 10 zal verdwijnen in Windows 10X. Het Start-menu is schoner en meer gestroomlijnd, de taakbalk centreert pictogrammen in plaats van ze vanaf de linkerkant te rangschikken, en het actiecentrum krijgt ook een nieuw ontwerp (het lijkt niet veel op het controlecentrum nu in macOS).

De Surface Neo werd voor het eerst getoond in 2019.

De Surface Neo werd voor het eerst getoond in 2019.
Foto: Alex Cranz / Gizmodo

Net als de meeste Windows 10X, wordt File Explorer meer webgericht, met OneDrive nog strakker geïntegreerd dan in Windows 10. Het is een Windows die in sommige opzichten een beetje meer op ChromeOS lijkt en op andere een beetje meer op Android, rvoornamelijk van het web verwijderd en ontworpen om zich aan te passen aan meerdere schermformaten en inderdaad meerdere schermen.

De gebruikersbeveiliging is verbeterd door de wijzigingen die zijn aangebracht in Windows 10X, te. We hebben het al gehad over oudere Win32-applicaties die in hun eigen kleine virtuele doos worden uitgevoerd, maar het zal hetzelfde zijn voor andere delen van het besturingssysteem: virussen en malware hebben geen toegang tot de systeeminstellingen of het register om schade aan te richten .

Dan zijn er de voordelen van het gebruik van een mobiel apparaat met twee schermen, die vergelijkbaar zijn met de voordelen van een tweede monitor aansluiten op uw laptop of desktop. Je hebt meer ruimte om alles te doen, het is gemakkelijker om apps te gebruiken naast elkaar, en het maakt het proces van het verplaatsen van bestanden en objecten tussen programma’s een stuk eenvoudiger – gewoon slepen en neerzetten.

Windows 10X verschijnt als eerste op apparaten met één scherm in plaats van apparaten met twee schermen.

Windows 10X verschijnt als eerste op apparaten met één scherm in plaats van apparaten met twee schermen.
Beeld: Microsoft

Microsoft is geweest veelbelovende Windows 10X sinds eind 2019, en met geruchten over een Surface Neo-vertraging, het zal later in handen zijn van consumenten dan Microsoft oorspronkelijk wilde. In 2021 zullen we in ieder geval enkele Windows 10X-producten zien, echter, met onderwijs- en bedrijfsmarkten als eerste in de rij, en consumentenapparaten daarna.

Terwijl Microsoft’s Surface Duo is al verschenen, het draait op Android, niet op Windows 10X. De Surface Neo, waarop Windows 10X zal draaien, was beloofd tegen het einde van 2020, maar de ontwikkeling ervan lijkt voorlopig te zijn onderbroken – er is weinig officieel woord van Microsoft, maar degenen die het weten, zeggen dat het misschien pas in 2022 verschijnt.

Wat betreft Windows 10X, nogmaals, er is weinig officieel nieuws, maar binnen bronnen suggereren dat het bijna klaar is. In de komende maanden zouden we deze nieuwe vormgeving van Windows – een echt moderne versie van het Microsoft-besturingssysteem – in het wild moeten zien.

READ  Acteurs van Grand Theft Auto V herscheppen de scène van "Lamar Roasts Franklin"
Written By
More from Lesley Curry

U wilt niet betalen voor Google Foto’s-opslag

Credit: Jimmy Westenberg / Android-autoriteit Google liet veel gebruikers teleurgesteld achter toen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *