Wereld bereikt een grimmige mijlpaal van 20 miljoen gerapporteerde gevallen van coronavirus

covid 19 most vulnerable coronavirus orig mg_00000930
Het aantal gevallen is exponentieel gestegen sinds de eerste meldingen in december in China. De wereld registreerde een miljoen gevallen meer dan drie maanden later, op 2 april. De telling sloeg toe 10 miljoen gevallen minder dan drie maanden daarna, op 28 juni, en het heeft slechts zes weken geduurd om te verdubbelen.

Het zevendaagse gemiddelde voor nieuwe dagelijkse gevallen ligt gedurende twee weken boven een kwart miljoen.

De stijging van gevallen blijft voor een groot deel aangedreven door de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, evenals door Azië, waar het aantal gevallen weer toeneemt, volgens de JHU-cijfers. De sterftecijfers blijven het hoogst in de eerste.

Brazilië heeft meer dan drie miljoen gevallen en 100.000 doden geregistreerd, op de tweede plaats na de Verenigde Staten, dat verreweg het zwaarst getroffen land is met meer dan vijf miljoen gevallen en 160.000 doden.

India heeft het op twee na hoogste aantal gevallen met meer dan twee miljoen, het bereiken van de mijlpaal slechts drie weken na het bereiken van een miljoen. Het land worstelt om het hoofd te bieden aan de snelgroeiende uitbraak, met ernstig zieke patiënten die weggestuurd zijn van ziekenhuizen die geen bedden, personeel en apparatuur hebben.

Volgens gegevens van JHU blijft het sterftecijfer in India echter relatief laag. India telt ongeveer drie doden per 100.000 of iets meer dan 44.000 in totaal, vergeleken met bijna 67 sterfgevallen per 100.000 of meer dan 46.000 in het Verenigd Koninkrijk, dat het hoogste sterftecijfer heeft van de 20 meest getroffen landen.

Het VK is een van de vele Europese landen die nieuwe infectieclusters zien te midden van de vrees voor een tweede golf. In delen van Noord-Engeland waar uitbraken zijn geconstateerd, zijn huis-aan-huisbevelen ingevoerd. Het VK registreerde zondag 1.113 nieuwe gevallen, waarmee het totaal op meer dan 310.000 komt.

READ  Het leven van Vikas Dubey inspireert webserie 'Hanak'

Spanje zag vorige week een snelle stijging van het aantal zaken, met 4.507 nieuwe gevallen op vrijdag. De dagelijkse cijfers hebben niveaus bereikt die niet meer zijn gezien sinds het land op 21 juni de noodtoestand beëindigde, waarbij het land in totaal meer dan 314.000 gevallen en 28.000 doden meldde.

De Franse topwetenschappers waarschuwden vorige week dat zijn situatie “kwetsbaar” is en “op elk moment van koers zou kunnen veranderen naar een minder gecontroleerd scenario, zoals bijvoorbeeld in Spanje”. Parijs heeft het verplicht dragen van een masker in de buitenlucht ingevoerd, aangezien de nationale dagelijkse gevallen op vrijdag 3.897 gevallen waren – het hoogste aantal sinds mei. Volgens de gezondheidsautoriteiten van het land heeft België ook een nieuwe piek gezien: het wekelijkse gemiddelde aantal nieuwe infecties is in de laatste week van juli met 62% gestegen in vergelijking met de week ervoor.

Afrika bevestigde vrijdag meer dan een miljoen gevallen van Covid-19, volgens een CNN-telling op basis van gegevens van JHU.

Zuid-Afrika heeft meer dan de helft van de gerapporteerde gevallen van het continent, met meer dan 550.000 bevestigde infecties, het vijfde hoogste aantal wereldwijd en meer dan 10.000 doden.

Dr. Matshidiso Moeti, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Afrika, waarschuwde donderdag dat het gebrek aan testen in heel Afrika een “constante en zorgwekkende uitdaging” blijft.

Covid-19 verspreidt zich nu wereldwijd onder jongere mensen, waarbij het aandeel van de gevallen onder tieners en jonge volwassenen zes keer zo groot is, en bij jonge kinderen en baby’s zeven keer zo groot, aldus de WHO. De toename kan worden verklaard door bredere tests, grotere detectie van mildere gevallen en verschuivende demografische gegevens van hotspots, maar “een toename van risicovol gedrag na versoepeling van de volksgezondheid en sociale maatregelen” is ook de schuld, aldus het bureau.

READ  Elden Ring Tip: Roep de kwal op die je leven een stuk makkelijker zal maken

“Achter deze statistieken gaat veel pijn en lijden schuil”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO maandag in een nieuwsbriefing in Genève.

Tedros noemde landen als Nieuw-Zeeland en Rwanda als voorbeelden van plaatsen die het goed doen in de strijd tegen Covid-19.

Nieuw-Zeeland vierde 100 dagen zonder overdracht van de gemeenschap, terwijl Rwanda vooruitgang boekt dankzij vergelijkbare stappen, zei hij. Tests en behandelingen zijn gratis, mensen die positief testen, en al hun potentiële contacten worden bezocht en getest door gezondheidswerkers.

‘Ik weet dat velen van jullie rouwen, en dat dit een moeilijk moment is voor de wereld’, zei Tedros. “Maar ik wil duidelijk zijn: er zijn groene scheuten van hoop en het maakt niet uit waar een land, een regio, een stad of een stad het is – het is nooit te laat om de uitbraak te keren.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *