Windows 95 is vandaag 25 jaar oud

Update 24 augustus 2020: Het is vandaag de 25e verjaardag van Windows 95. Bekijk hieronder ons retrospectief, oorspronkelijk van het 20-jarig jubileum en enigszins bijgewerkt om de nieuwe jubileumdatum weer te geven.

Vandaag vijfentwintig jaar geleden stonden mensen om middernacht in de rij bij CompUSA of Best Buy. Het was niet nieuw Plicht game, de nieuwste iPod van Apple, of welk type hardware dan ook waar het winkelend publiek op wachtte. Het was software, en niet zomaar software: Windows 95.

De release van Microsoft Windows 95 op 24 augustus 1995 was een langverwachte lancering. Jay Leno hielp de software samen met Microsoft-mede-oprichter Bill Gates te lanceren, met veel grappen en de verschijning van het hele Windows 95-ontwikkelteam op het podium. Het was een enorme dag voor Microsoft met tv-commercials die de ‘Start Me Up’ van de Rolling Stones opblazen met afbeeldingen van de nieuwe Start-knop die we nog steeds (zo ongeveer) gebruiken. Microsoft huurde zelfs Jennifer Anniston en Matthew Perry in om een ​​cybersitcom van een uur te maken, helemaal over Windows 95, en de software was zo populair dat er in de eerste vijf weken 7 miljoen exemplaren werden verkocht.

Weg van alle tamtam rond de lancering, kozen pc-geeks tussen Pentium- of 486-processors, IDE- of SCSI-harde schijven, CD-ROM’s met dubbele snelheid en Sound Blaster-geluidskaarten om het beste van Windows 95 te ervaren. Microsoft heeft veel functies voor Windows 95, maar de grootste was een nieuwe Start-knop, menu en taakbalk die het een stuk gemakkelijker maakten om applicaties te ontdekken en door het besturingssysteem te navigeren. Multitasking-verbeteringen en de grafische interface waren een grote sprong voorwaarts ten opzichte van Windows 3.1 en de dagen van MS-DOS, maar de interface was in die tijd vrij gelijkaardig voor Macintosh- en OS / 2-gebruikers.

READ  De 10,3-inch Kobo Elipsa levert supergrote e-readers op

Windows 95 ging echter niet alleen over de Start-knop. Naast dat het een 32-bits besturingssysteem was, was een belangrijke toevoeging de ondersteuning voor lange bestandsnamen, tot 250 tekens. Het klinkt als een basisfunctie in 2015, maar maakte het destijds een stuk eenvoudiger om documenten een naam te geven. Een ander groot kenmerk was de introductie van Plug en Play, om automatisch hardware te detecteren en te installeren. Hoewel het plug-and-play-proces aanzienlijk is verbeterd in recentere releases, werd de implementatie van Windows 95 vaak Plug and Pray genoemd dankzij het vaak onbetrouwbare installatieproces van het apparaat dat resulteerde in IRQ-conflicten en veel stuurplezier.

Microsoft had andere even ambitieuze plannen voor Windows 95. Een nieuwe Microsoft Network (MSN) -toepassing werd gebundeld met een prominent pictogram op het bureaublad. MSN is ontworpen om via een inbelverbinding toegang te bieden tot e-mail, chatrooms, nieuwsgroepen en de eerste WWW-homepages. Microsoft rekende een maandelijks bedrag om toegang te krijgen tot MSN, en als u het meer dan drie uur per maand gebruikte, waren er extra kosten. Het waren de begindagen van internet en inbelverbindingen en MSN bestaat nu als webservice via verschillende op maat gemaakte apps of een browser.

Microsoft introduceerde ook het eerste idee van het synchroniseren van gegevens tussen meerdere machines in Windows 95. De My Briefcase was bedoeld om bestanden te synchroniseren tussen een laptop en een desktopcomputer, en in moderne releases van Windows wordt het allemaal door de cloud aangedreven dankzij Microsoft’s OneDrive-opslagservice. Microsoft heeft zelfs ondersteuning voor gebruikersprofielen in Windows 95 geïntroduceerd, zodat meerdere gezinsleden zich kunnen aanmelden en hun eigen afzonderlijke profielen met koppelingen en toepassingen kunnen hebben. Als u niet tevreden was met alle nieuwe functies van Windows 95, had u Microsoft Plus kunnen aanschaffen! voor Windows 95 op dat moment. Het omvatte de Internet Jumpstart Kit (een vroege versie van Internet Explorer), thema-ondersteuning en een aantal systeemhulpprogramma’s. Latere updates van Windows 95 introduceerden ook nieuwe functies voordat Windows 98 drie jaar later arriveerde om de zaken nog meer te verbeteren.

Geniet van een korte terugblik op Windows 95 in de onderstaande foto’s en video’s, vooral Bill Gates en Steve Ballmer die dansen op “Start Me Up”. Het is klassiek, net als Windows 95.

Written By
More from Aubrey Mason

China trekt troepen terug in de Galwan-vallei door ten minste een kilometer: bronnen

Recente satellietbeelden zijn het bewijs van meerdere Chinese inbraken over de hele...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *