Zo blijven je smartphone en tablet veilig

De afgelopen maanden is er veel gesproken over nep-sms’jes over het zogenaamde pakketontvangst. Wie de instructies in het sms-bericht opvolgde, kreeg te maken met een gevaarlijke app die de smartphone overnam en onder meer bankgegevens stal. Duizenden mensen werden het slachtoffer. Meer hierover lees je in dit artikel >>

Phishing en malware (malware) incident laat zien dat je ook makkelijk slachtoffer kunt worden van computercriminelen op je smartphone of tablet. Dit wordt vaak onderschat. Daarom is het een goed idee om de beveiliging van uw mobiele telefoon te organiseren en te onderhouden.

Hieronder lees je een aantal veelgestelde vragen over computercriminaliteit en je smartphone. U kunt deze informatie ook op uw tablet gebruiken.

Hoe herken ik een phishingbericht?

Een phishingbericht is een nepbericht, waarvan meestal wordt aangenomen dat het afkomstig is van een bekend bedrijf. Bijvoorbeeld van een bank, creditcardmaatschappij, pakketpostdistributeur of de overheid. Maar het bericht kan ook lijken te komen van iemand die u kent, zoals een familielid of vriend.
In het phishingbericht staat dat je om een ​​belangrijke reden naar een website moet gaan via de verstrekte link. Daar moet je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord of je krijgt instructies over hoe je een bepaalde app installeert die eigenlijk malware is.
Het bericht, de website en de app zijn nep en speciaal ontworpen om uw gegevens te stelen. Je bankrekening kan bijvoorbeeld leeggemaakt worden.

De e-mails worden nog meestal gebruikt voor phishing op een computer of laptop. Op een smartphone gaat het, naast e-mails, meestal om berichten: zoals sms-berichten, applicaties in WhatsApp, berichten in Facebook Messenger. Wat het berichttype ook is, klik nooit op een link en volg nooit instructies. Verwijder het bericht ook. Hoe je dit precies doet, hangt af van het type smartphone en de app die je gebruikt. Lees hiervoor de instructies bij de aanvraag.

In dit artikel leest u meer over het herkennen van phishingberichten >>

Hoe weet ik of mijn smartphone is geïnfecteerd met malware?

Soms merk je niets bijzonders aan de infectie, maar zijn er wel een aantal verdachte symptomen:

• Sommige applicaties werken niet meer of zijn niet meer beschikbaar.
• Uw smartphone vertraagt ​​plotseling op onverklaarbare wijze.
• Je krijgt onbekende berichten op je scherm.
• Er worden ongevraagde e-mails of berichten naar uw contacten gestuurd.
• Je internetverbinding is ineens veel trager of je internetpakket is sneller leeg dan normaal.
• Het geld wordt van uw bankrekening afgeschreven. Dit betekent dat de inloggegevens van uw bank zijn gestolen. Neem in dat geval direct contact op met uw bank.

Kijk uit! Als u deze verschijnselen niet opmerkt, betekent dit niet dat de smartphone niet geïnfecteerd is.

Is het veilig om apps van buiten de officiële app store te downloaden?

Applicaties die je downloadt uit de officiële store (store) van je smartphone, zoals Google Play Store en Apple App Store, worden gescand op schadelijke componenten. Vooral omdat Apple alle apps heel strikt controleert. Google is minder streng, maar houdt de apps scherp in de gaten. Als een verkeerde app wegglijdt, wordt deze verwijderd zodra u deze weet. Dit zorgt ervoor dat de apps die u uit de officiële winkels haalt, veilig te gebruiken zijn.

READ  KB5000850-update voor Windows 10 1909

Je opent de App Store op je smartphone door op het bijbehorende icoon te klikken. Laat je niet verleiden om een ​​app te downloaden en te installeren vanaf een website, maar doe het altijd via de Store.

Apple heeft de extra beveiliging om het moeilijk te maken om apps van buiten de App Store op de iPhone te plaatsen. Dit is standaard verboden. Alleen als je de iPhone door een expert ombouwt, kunnen de apps van buiten de Store worden geïnstalleerd. Deze conversie wordt jailbreaking genoemd.
Op een Android-smartphone kunnen apps van buiten de officiële winkel vrij eenvoudig worden geïnstalleerd. Hiervoor moet je eerst in de instellingen aangeven dat je toestemming geeft.

De valse sms-berichten die aan het begin van dit artikel worden genoemd, zijn doorgestuurd naar een website. Bevat instructies voor het installeren van een app van buiten de Store. Degenen die hiermee instemden, kregen malware op hun smartphones.
Dus als er een bericht of website is met instructies om de officiële app store te omzeilen, volg deze dan nooit. Anders krijg je vrijwel zeker malware op je smartphone.

Is het nodig om een ​​antivirus-app op mijn smartphone te zetten?

Kwaadaardige mobiele apps worden steeds vaker verhandeld omdat de smartphonemarkt zeer verleidelijk is voor computercriminelen. Onder andere spyware en ransomware voor smartphone zijn erg populair.
Met spyware wordt alles wat u op uw smartphone doet in de gaten gehouden en wordt belangrijke persoonlijke informatie doorgegeven aan criminelen. Ze kunnen bijvoorbeeld uw inloggegevens bij uw bank onderscheppen.
De ransomware kaapt uw ​​smartphone zodat u deze niet meer kunt gebruiken. U wordt gevraagd om een ​​bedrag te betalen om uw smartphone te ontgrendelen. Betaal nooit, want in bijna alle gevallen komen criminelen hun belofte om u de ransomware-sleutel te sturen niet na. U kunt meer lezen over ransomware in dit artikel >>

Je houdt je smartphone al grotendeels veilig door goed op te letten waar je op tikt en welke apps je op het toestel zet. Het is echter een goed idee om een ​​antivirus-app op uw smartphone te gebruiken. Veel bekende fabrikanten van antivirussoftware voor reguliere computers hebben ook apps voor smartphones. Antivirus-apps voor smartphones worden meestal mobiele beveiliging of mobiele beveiliging genoemd.

Er zijn nogal wat verschillende mobiele beveiligings-apps voor Android en er is weinig discussie over het nut ervan.
Met de iPhone is het een beetje anders. Er is een mythe dat de iPhone niet kwetsbaar is voor malware. In de praktijk is dit niet waar. iOS is zo gebouwd dat het erg moeilijk is om als computercrimineel binnen te komen, zeker als je als iPhone-gebruiker alle regels volgt. Maar iPhone-gebruikers klikken soms op de verkeerde link of gaan naar kwaadaardige websites.
Er zijn ook mobiele beveiligings-apps in de Apple App Store. Beveiligingsopties richten zich meer op onder meer wifi, phishingsites en veilige wachtwoorden dan op virussen.

READ  De iDOS 2-emulator kan binnenkort niet worden gedownload in de App Store

Wat is beter: gratis of betaalde mobiele beveiligingsapp?

Bij de betaalde mobiele beveiligingsapp zit een jaarabonnement voor een vast bedrag inbegrepen. Hiermee ben je een jaar lang verzekerd van actuele updates zodat de beveiliging van je smartphone op zijn best blijft. De meeste van deze apps verlengen het abonnement elk jaar automatisch totdat je het opzegt. Ik ben abonnementskosten kwijt van 10 tot 30 euro.

Antiviruspakketten voor pc bevatten soms een beveiligingsapp voor uw smartphone. Check dus eerst of het huidige antiviruspakket voor je pc al een gratis app voor je smartphone bevat. U kunt dit zien op de website van de fabrikant of op uw factuur. Je kunt de mobiele beveiligingsapp bij de bundel downloaden uit de Google Play Store of de Apple App Store en activeren met de code bij je bundel.

Je kunt ook kiezen voor een gratis mobiele beveiligingsapp. Houd er rekening mee dat de gratis app vaak minder opties heeft dan de betaalde versie. Virussen, spyware en andere malware worden goed gedetecteerd en uitgeschakeld, maar extra’s zoals bescherming tegen phishing of je wifi ontbreken. Ook draaien sommige gratis mobiele beveiligingsapps niet continu op de achtergrond, maar doen ze alleen hun werk als je ze zelf laat scannen op malware. Hierdoor wordt malware pas opgemerkt nadat deze al actief is op uw smartphone.
Gratis apps zijn vaak maar maximaal een paar maanden gratis en je krijgt regelmatig de vraag of je wilt overstappen naar de betaalde versie. Het kan vervelend zijn.

Al met al is het de moeite waard om wat geld te investeren in een goed betaalde mobiele beveiligingsapp in plaats van een gratis versie.

Om gratis of betaalde beveiligings-apps te vinden, zoekt u in de officiële winkel: mobiele beveiliging.

Hoe voorkom ik dat malware mijn smartphone bereikt?

Naast voorzichtig zijn met berichten, websites en het installeren van een mobiele beveiligingsapp, moet je hier ook op letten:

• Zorg ervoor dat het besturingssysteem van uw smartphone – Android of iOS – altijd de nieuwste versie is. Je krijgt een melding wanneer er een nieuwe update is. Installeer het zo snel mogelijk.

• Maak regelmatig een back-up van uw belangrijke instellingen en bestanden. U heeft altijd een back-up van uw gegevens om te herstellen. Meer hierover lees je in dit artikel >>

zie ook Hoe kan ik de fabrieksinstellingen herstellen?

Hoe verwijder ik malware van mijn smartphone?

1. Als u een mobiele beveiligingsapp op uw smartphone heeft, zal deze meestal ingrijpen voordat de malware zich op uw smartphone kan instellen.

READ  "Alle niet-bezorgde post van Kattendijke zal nooit worden bezorgd"

2. Als de malware nog steeds uw smartphone kan infiltreren, voert u een scan uit van de mobiele beveiligingsapp. Heb je nog geen mobiele beveiligingsapp? Probeer er dan een te downloaden en te installeren. Soms voorkomt malware deze mogelijkheid, maar het is altijd het proberen waard.

3. Als er malware wordt gevonden door de mobiele beveiligingsapp, zal deze proberen de malware uit te schakelen. Meestal werkt dit, maar niet altijd.

4. Een telefoonbeveiligingsapp kan malware niet altijd zelfstandig van uw smartphone verwijderen. Daarom moet je soms een apart verwijderprogramma downloaden en installeren, dat specifiek gericht is op het schadelijke programma.
Door te zoeken naar de naam van de gevonden malware, aangegeven door de mobiele beveiligingstoepassing, kunt u via de website van de fabrikant achterhalen of u een speciale verwijderingstoepassing moet downloaden. U kunt ook zoeken naar de naam van de malware met Google of een andere zoekmachine om te zien welke oplossingen er zijn. Volg altijd zorgvuldig de instructies van dit verwijderprogramma, anders kan de infectie aanhouden. Het is vaak een geavanceerde functie, dus vraag om hulp als je die nodig hebt.

5. Als niets werkt om de malware te verwijderen, zit er niet veel anders op dan de fabrieksinstellingen te herstellen. Zie de vraag Hoe reset ik mijn fabrieksinstellingen?

Hoe kan ik de fabrieksinstellingen herstellen?

Als niets anders helpt bij het verwijderen van de malware van uw smartphone, is uw enige optie om de fabrieksinstellingen te herstellen. Dit betekent dat alles op de smartphone is hersteld in de oorspronkelijke staat toen de smartphone werd vervaardigd. Hiermee wordt alles op je smartphone verwijderd, zoals berichten en foto’s. Als je het niet ergens anders hebt, ben je het kwijt.

U kunt een back-up terugzetten tijdens een fabrieksreset. U moet dan een back-up herstellen die is gemaakt voordat uw smartphone werd geïnfecteerd. Zo voorkom je dat je je smartphone opnieuw infecteert met malware uit je back-up.

Op Android-smartphones is het anders waar de opties zijn en hoe ze heten. Dit is afhankelijk van het merk en de versie van Android. In het algemeen doe je zo een fabrieksreset (check eventueel de handleiding van je smartphone):

• Tik op Instellingen of Toepassingen.
• Klik indien nodig op Instellingen.
• Tik eventueel op Algemeen, Systeem of Accounts.
• Tik op Back-up en herstel of Back-up en reset.
• Klik op Fabrieksinstellingen herstellen of Standaardgegevens herstellen.
• Volg de instructies.

Op je iPhone krijg je meestal geen malware die een fabrieksreset vereist. Maar als het nodig is, doe het dan als volgt:

• Klik op Instellingen.
• Klik op Algemeen.
• Druk op Reset.
• Tik op Wis alle inhoud en instellingen.
• Volg de instructies op het scherm.

More from Madison Garrett

Uiterst zeldzame Zelda-wagen haalt 6 figuren op voordat de veiling begint

foto: Nintendo-veilingen / Erfgoed / Kotaku Een uiterst zeldzaam exemplaar van de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *