Apple staat de grootste game-innovatie in jaren in de weg

En bij elke nieuwe game zou de app een mogelijk lang inspectieproces moeten doorlopen. Als gamestreaming enigszins succesvol wordt, willen bedrijven misschien hun hele gamebibliotheek toevoegen om door de beoordeling te komen. Apple houdt gameservices klein met zo’n strikt beleid. Het lijkt bijna een bewuste strategie om concurrenten voor Apple Arcade uit de zeilen te houden.

Microsoft is cruciaal

Terwijl gamebedrijven al veel doen om games vooraf goed te keuren. Lichamen zoals de ESRB en PEGI doorlopen games om ze een soort kijkwijzer te geven. Hieruit blijkt niet alleen de minimumleeftijd, maar ook of er sprake is van geweld, vloeken of ander gevoelig materiaal.

Een woordvoerder van Microsoft vindt het gek. “Apple is de enige die games in de cloud en abonnementsdiensten zoals Xbox Game Pass verbiedt”, aldus het bedrijf. “Ze gaan constant anders om met game-apps, terwijl voor andere soorten apps minder strikte regels gelden.”

Facebook is ook niet tevreden over het beleid. Het bedrijf bracht vorige week zijn gaming-app uit, waarmee simpele games gespeeld kunnen worden. Maar alle games in de iOS-versie ontbreken, omdat Apple weigerde ze goed te keuren. Door de gestripte app nog steeds te publiceren, lijkt Facebook publiekelijk te protesteren tegen het beleid van Apple.

Geen goedkeuring voor Netflix

Het punt van Microsoft over de behandeling van uitzonderingen is logisch. De App Store staat vol met streamingdiensten waarvan de inhoud niet vooraf is goedgekeurd door Apple. Netflix voegt jaarlijks honderden films en series toe zonder tussenkomst van de techgigant, en datzelfde geldt voor Nederlandse videodiensten. Daarnaast heeft Apple niets te zeggen over het aanbod aan muziekdiensten als Spotify en Tidal.

READ  Consoles uit de Xbox-serie krijgen bij de release 30 geoptimaliseerde games - Gaming - Nieuws

Al die films, series en muziek verschillen op één vlak van games: ze worden niet direct in de App Store aangeboden. De streamingdiensten zorgen ervoor dat App Store-games ineens moeten concurreren met grote spelcomputerhits – terwijl bij App Store-titels tot 30 procent van de omzet naar Apple gaat.

Apple heeft een veel strikter beleid voor gameservices zoals Stadia en Game Pass. En omdat die opgelegde regels zo moeilijk te volgen zijn, voelen bedrijven zich genoodzaakt om de iPhone en iPad over te slaan. Dat is jammer, want hiermee staat Apple een van de grootste innovaties in de gameswereld in de weg. Een kwart van de smartphones wereldwijd draait op iOS, blijkt uit statistieken van Statcounter van het afgelopen jaar. Een groot aantal apparaten die hier geen gebruik van mogen maken.

Dat terwijl we bijna in een wereld leven waarin het niet meer uitmaakt of we gameconsoles kopen. Waarin we via 5G een nieuwe FIFA of Call of Duty op het terras spelen. In één klap zou Apple achterlopen op het gebied van gamen en een steeds groter wordende groep mensen verleiden om een ​​Android-telefoon te kopen. Dit is al te zien binnen de verschillende communities die op het recente nieuws reageerden met uitspraken als “Ik koop een Pixel-telefoon”. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Bastiaan Vroegop, redacteur Bright

Written By
More from Aubrey Mason

Mexico voegt voor het weekend van 4 juli anti-COVID-controleposten toe aan de Amerikaanse grens

Mexico voegde dit weekend nieuwe gezondheidscontrolepunten toe langs de Amerikaanse grens, aangezien...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *