Barsten in de relatie Trump-Europa veranderen in een kloof

Why Europe's trust in Trump's America is tanking
Eerder deze week heeft de Europese Unie geweigerd de VS op te nemen in haar lijst van “veilige landen”, wat betekent dat Amerikaanse reizigers binnen afzienbare tijd onwelkom zullen zijn in het blok, vanwege de ooggetuigen van de Amerikaanse coronavirusinfectie. Omgekeerd bevat de lijst China, het land waar het virus is ontstaan, op voorwaarde dat er wederzijdse afspraken zijn gemaakt.
EU-ambtenaren houden vol dat het besluit niet politiek was en volledig gebaseerd op epidemiologisch bewijs, in de hoop dat dit de Amerikaanse president Donald Trump, een man die het blok meerdere keren heeft aangevallen, tot bedaren zou brengen.

Anderen gaven echter privé toe dat als Brussel de pil smakelijker wilde maken voor een Amerikaans publiek, ze een suikerlaagje hadden kunnen toevoegen. ‘In het verleden kan ik zien dat we China misschien niet hebben opgenomen om de VS gelukkig te houden’, zegt een EU-diplomaat die niet bevoegd is om officieel te vertellen hoe de beslissing is genomen.

Het lijkt misschien een hele klus om dit incident te beschouwen als bewijs van een breuk in de transatlantische betrekkingen, totdat je het in de huidige geopolitieke context plaatst. Dat is geen geheim Washington heeft minder belangstelling voor Europese aangelegenheden deze dagen. En het is bekend dat Europese landen actief streven naar grotere diplomatieke autonomie van Amerika. Dit geldt vooral voor de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Een van de manieren waarop Brussel denkt dat het zich van DC kan distantiëren, is door samen te werken met China als strategische en economische partner, waardoor het minder afhankelijk wordt van een van ’s werelds superkrachten door de relatie met het andere in evenwicht te brengen.

In de afgelopen paar jaar heeft Brussel zich vastgehouden aan zijn geweren op grote, internationale kwesties, terwijl Trump alles verscheurde. Denk aan het Klimaatakkoord van Parijs, de nucleaire deal met Iran, 5G, en je begint een gedragspatroon te zien waarin de EU kan worden gezien als partij voor China ten opzichte van haar oudste bondgenoot. Natuurlijk kan het een ongenadige lezing van de situatie zijn, gezien de diepe, gevestigde band tussen Europa en de VS, maar in deze context zorgt elke vermeende vriendelijkheid voor Beijing voor een zeer reële blauwe plek.

‘Wetende wat we weten over de gegevens van China, hoe het zich heeft gedragen tijdens de pandemie en het standpunt van het Witte Huis, denk ik dat we ze in een andere wereld zouden hebben tegengehouden’, zegt de diplomaat. Die andere wereld waarnaar hij verwijst, is niet alleen de wereld voordat Trump aantrad.

Een Brusselse functionaris die werkt aan het buitenlands beleid van de EU, maar niet bevoegd is om officieel te spreken, zei dat de verschuiving van Europa als geopolitieke prioriteit begon onder de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

READ  Drie daarvan: griezelige locaties in games

“Obama had niet zo veel interesse in het Midden-Oosten als eerdere presidenten, wat geografisch gezien meer een Europees probleem is. En hij verlegde zijn prioriteiten van Europa naar China en Azië”, zei de functionaris.

Wat de nieuwe grensregels van de EU betekenen voor reizigers

Maar al lang bestaande waarnemers van de alliantie accepteren dat het de afgelopen vier jaar onder spanning is gekomen – en het zal nog erger worden als Donald Trump de voormalige vice-president Joe Biden verslaat bij de Amerikaanse verkiezingen van dit jaar. “Trump beschouwt de EU, met name Duitsland, als een economische en handelsrivaal, wat betekent dat er spanningen kunnen worden verwacht als hij een tweede termijn krijgt”, zegt Velina Tchakarova, van het Oostenrijkse Instituut voor Europees en Veiligheidsbeleid.

Ze zegt dat Trump, terwijl de EU stappen onderneemt in de richting van “het opbouwen van een grotere autonomie op het gebied van veiligheid en defensie,” dergelijke inspanningen probeert te ondermijnen door zijn aanvallen op de Europese NAVO-leden en door economische en handelsmaatregelen “.

De Brusselse functionaris legt uit dat Trump’s “breuk met multilateralisme” in grote internationale zaken zoals Iran, in combinatie met het feit dat de VS “minder verantwoordelijkheid nemen in de Europese veiligheid”, het Europese denken heeft versneld om een ​​stap weg te doen van Amerika en “ons eigen ding te doen op de wereld” stadium.”

Deze karakterisering van een vijandige Amerikaanse regering die haar best doet om te voorkomen dat ze met Europeanen samenwerkt, is er een die de EU-diplomaat erkent. ‘Het probleem is dat functionarissen in DC die met Europa willen samenwerken, terwijl ze in contact zijn, niet het mandaat van de regering hebben om op een serieuze manier iets te ondernemen. Ze hebben zo lang mogelijk vastgehouden, maar als we een seconde krijgen Trump-termijn, dan zitten we echt in de problemen. “

President Trump heeft het blok verschillende keren bekritiseerd.

Dit is volgens Tchakarova de reden waarom “EU-instellingen en leiders van de lidstaten hopen dat Joe Biden in november zal worden gekozen … hij is voor multilateralisme en de verwachting is dat hij de banden tussen de VS en Europa zal versterken . “

READ  Willekeurig: het beroemde terugkerende personage Murch ziet er heel anders uit in Splatoon 3

CNN benaderde tal van ambtenaren van de EU-instellingen en diplomaten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan voor commentaar. De meesten weigerden commentaar te geven; verscheidene gaven toe dat zij van mening waren dat dit het geval was. Een Europese diplomaat zei: “We zullen dansen met iedereen die op de dansvloer zit, maar er is geen genie voor nodig om te zien dat de samenwerking tussen de EU en de VS momenteel achterblijft.”

Gevraagd om commentaar te geven op een mogelijke spil van de EU, weg van haar historische banden met de VS, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “De Verenigde Staten en de EU delen een sterk, duurzaam partnerschap op basis van gemeenschappelijke democratische waarden en bestuur, eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat, diepe economische banden en toewijding aan transatlantische welvaart en veiligheid. Dit langdurige partnerschap is van vitaal belang omdat we coördineren op tal van internationale inspanningen. “

Een potentiële overwinning van Biden zou het transatlantische partnerschap echter niet snel oplossen. ‘De vraag is niet echt of je de relatie terug kunt krijgen naar waar ze was, maar of we de VS kunnen overhalen om zich weer bij de westerse orde aan te sluiten’, zegt de EU-diplomaat.

“De geopolitieke draaipunten van de VS en de EU op respectievelijk Azië, het Midden-Oosten en de handel zijn al begonnen. Het verschil is op dit moment dat we vinden dat het Westen als één moet draaien.”

En zelfs als Biden terug zou gaan naar het Obama-tijdperk ten aanzien van Europa, is er geen garantie dat hij over vier jaar niet zou worden vervangen door iemand die nog radicaler is dan Trump. “De fundamentele verschuivingen die in de VS gaande zijn, zullen waarschijnlijk blijven bestaan ​​en we moeten ons aanpassen en de relatie zo goed mogelijk benutten. Deze verschuivingen zijn structureel en niet alleen gebaseerd op één persoon”, zegt de Brusselse ambtenaar.

READ  De enorme uitval van het Xbox-netwerk blijft gevolgen hebben voor Xbox Cloud Gaming, gameplay en meer

Dit alles betekent natuurlijk niet dat de transatlantische alliantie niet langer belangrijk zal zijn. Het blijft centraal staan ​​in wat het Westen vertegenwoordigt, en de VS zullen altijd een belangrijkere bondgenoot van Europa zijn dan China ooit zou kunnen zijn. Bovendien kregen de grote plannen van de EU om meer met China samen te werken, een zware klap te verduren door de uitbraak van Covid-19.

Dat vervagende laagje warmte – waarbij Europa een nieuwe plaats op het wereldtoneel zoekt naarmate de rol van de VS inherent onvoorspelbaarder wordt – kan echter alleen maar worden gezien als goed nieuws voor degenen waartegen deze historische westerse mogendheden niet zo lang verenigd waren geleden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *