Beirut Blast blaast van balkons, stuurt schokgolven door de stad

Beirut Blast blaast van balkons, stuurt schokgolven door de stad

De explosie vond plaats in het havengebied van de stad, waar magazijnen waren met explosieven

Beiroet:

Een enorme explosie in de buurt van het centrum van Beiroet heeft minstens tien mensen gedood, honderden gewonden en schokgolven door de Libanese hoofdstad gestuurd, waardoor ramen werden verbrijzeld en de balkons van appartementen instortten, aldus getuigen en veiligheidsbronnen.

De krachtigste explosie die Beiroet in jaren trof, schudde de grond, waardoor sommige bewoners dachten dat er een aardbeving was toegeslagen. Versuft en huilend, sommigen van hen gewond, liepen mensen door de straten om te kijken of familieleden gewond waren.

De explosie vond plaats in het havengebied van de stad, waar magazijnen waren met explosieven, aldus het Libanese staatsnieuwsagentschap NNA en twee veiligheidsbronnen. Een derde beveiligingsbron zei dat er chemicaliën in het gebied waren opgeslagen.

rjn55i3o

Door de twee enorme explosie bij de haven in de Libanese hoofdstad Beiroet raakten tientallen mensen gewond

Beelden van de explosie die bewoners op sociale media deelden, toonden een rookkolom die uit het havengebied opsteeg, gevolgd door een enorme explosie. Degenen die filmden wat aanvankelijk een grote brand leek te zijn, werden achteruit geworpen door de schok van de explosie.

Ten minste 10 lichamen werden naar ziekenhuizen gebracht, vertelde een beveiligingsbron en een medische bron aan Reuters. Het Libanese Rode Kruis zei dat honderden mensen voor behandeling naar een ziekenhuis werden gebracht.

De Libanese president Michel Aoun riep op tot een spoedvergadering van de hoogste defensieraad van het land, volgens het Twitter-account van het presidentschap.

Het was niet meteen duidelijk wat de brand veroorzaakte die de ontploffing veroorzaakte of wat voor soort explosieven er in de magazijnen waren.

Abbas Ibrahim, de chef van de binnenlandse veiligheid van Libanon, die door het havengebied toerde, zei dat hij de onderzoeken niet zou vooruitlopen. Een Israëlische functionaris zei dat Israël niets met de ontploffing te maken had.

De gouverneur van de haven van Beiroet vertelde Sky News dat een team van brandweerlieden ter plaatse na de explosie was “verdwenen”.

‘Ik zag een vuurbal en rook boven Beiroet opstijgen. Mensen schreeuwden en renden, bloedden. Balkons werden van gebouwen geblazen. Glas in hoge gebouwen viel uiteen en viel op straat’, zei een getuige van Reuters.

De minister van Volksgezondheid vertelde Reuters dat er “een zeer hoog aantal” gewonden was. Al Mayadeen TV zei dat honderden gewond raakten.

i1gtlsl8

Een foto toont de plaats van een explosie in Beiroet

Een andere getuige van Reuters zei dat ze zware grijze rook zag in de buurt van het havengebied en vervolgens een explosie hoorde en vlammen en zwarte rook zag: “Alle ramen in de binnenstad zijn ingeslagen en er lopen gewonden rond. Het is totale chaos.”

VN-woordvoerder Farhan Haq vertelde verslaggevers dat het niet meteen duidelijk was wat de oorzaak was en dat er geen aanwijzingen waren voor enig letsel bij enig VN-personeel.

‘We hebben geen informatie over wat er precies is gebeurd, wat dit heeft veroorzaakt, of het nu een toevallige of door de mens veroorzaakte handeling is’, zei hij.

Het Amerikaanse Pentagon zei: “We zijn ons bewust van de explosie en zijn bezorgd over het mogelijke verlies van levens als gevolg van zo’n enorme explosie.”

READ  Peuter sterft, zusje gewond na te zijn achtergelaten in hete auto

In Cyprus, een eiland ten westen van Libanon, rapporteerden de bewoners snel achter elkaar twee grote knallen. Een inwoner van de hoofdstad Nicosia zei dat zijn huis trilde, luide luiken.

(Behalve de kop, dit verhaal is niet bewerkt door NDTV-medewerkers en wordt gepubliceerd vanuit een syndicated feed.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *