Beleefcursus “Antwerp Story” informeert bezoekers

Het Antwerpse “Heat Steen”-monument en -attractie heropend in de herfst van 2021 na een ingrijpende restauratie en nieuwbouw. In de eerste zes maanden na heropening passeerden 100.000 bezoekers de poorten van dit iconische gebouw.

Heat Steen, september 2021, tijdens verbouwing

Het is het oudste bewaard gebleven gebouw en werd in de periode 1200-1225 gebouwd als fort met een slotgracht ter bescherming tegen Vikinginvallen. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende functies vervuld, zoals een gevangenis en het Scheepvaartmuseum. Uiteindelijk kreeg het de “welkome” bestemming van de stad en “Heat Stain” interpreteert het DNA van de stad aan tienduizenden toeristen.

Om toeristen uit binnen- en buitenland optimaal voor te bereiden op een bezoek aan de stad, is ‘Antwerp Story’ ontwikkeld, een 11-kamers tellende belevingsroute waar toeristen inzicht krijgen in de geschiedenis van de stad. Twee Nederlandse gezelschappen waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van het concept voor Antwerp Story, Studio Luther en de Amsterdamse Opera. Zij hebben deze enorme hoeveelheid informatie vertaald in interactieve programma’s, touchscreens en films. De nieuwste audiovisuele technologie wordt gecombineerd met “gewone” ambachten zoals houten modellen van bekende gebouwen. Soms worden bezoekers aangenaam verrast door de onderscheidende creativiteit en het uitzonderlijke technische vernuft.

Toon Jacobs, Vestigingsmanager Het Onthaal: “De heropening heeft voor veel opschudding gezorgd bij de Antwerpenaren, een combinatie van nieuwbouw en een historisch monument. Dat is ook een voordeel. Want sinds oktober vorig jaar mochten we al meer dan 100.000 bezoekers verwelkomen. Iedereen wil met eigen ogen zien hoe het is geworden. De publieke opinie is nu positiever over de nieuwbouw.” Hij is enthousiast over het Antwerpse verhaal en legt het graag uit. “Een van de eerste kamers is de Tapijtkamer. Het verwijst naar de vele tapijtfabrieken die in West-Vlaanderen gevestigd waren. Het tapijt is ontworpen door Sam Vanallemeersch, een bekende kunstenaar uit Antwerpen. Opvallende Antwerpenaren en de gebeurtenissen en verhalen zijn met elkaar verweven.”

READ  Geld besparen? Met deze handige apps is dat een fluitje van een cent

Gewenste bezoekerservaring

Studio Louter, ontwerpbureau OPERA Amsterdam, ging samen met het in België gevestigde bureau Ocular Interactive Experiences op zoek naar een concept dat de geest van Antwerpen weergeeft. Pepijn Wilbers: “Wij zijn een content design bureau voor musea en erfgoed. Onze story designs moeten leiden tot de gewenste bezoekerservaring. Toen we als bureau begonnen, spraken we met de belangrijkste partijen die bij Antwerpen betrokken zijn: stadsgidsen, zakenmensen en café We hebben onszelf herhaaldelijk de vraag gesteld “Is dit onderdeel van de geest van Antwerpen?” In de 11 zalen kunnen bezoekers meer te weten komen over de houten modellen van gebouwen in Antwerpen zoals het legendarische station en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en multimediatechnologieën zoals film, touchscreen en 360-graden presentatie.” Bijzonder verrassend is de 3D-presentatie van de modestudio waarbij de presentatie heel dicht bij de werkelijkheid ligt. Een ander onderscheidend kenmerk is de mogelijkheid om via een QR-code thematische tracks door Antwerpen naar je smartphone te downloaden. Toon Jacobs is vooral trots op het aparte icoontje onderaan het touchscreen of filmpje waarmee rolstoelgebruikers een interactief programma kunnen volgen.

Kortom, The Antwerp Story is een interactief avonturenparcours waar de nieuwste technologie is toegepast met respect voor authentieke historische elementen.

Nieuwe cruiseterminal

In het kader van de nieuwbouw en hergebruik van Het Steen is tevens de functie cruiseterminal gerealiseerd. Zo werd er een ponton van 350 meter gebouwd zodat cruise- en rivierschepen konden aanmeren. In het recente verleden heeft Antwerpen groeicijfers gezien als cruise- en riviercruisebestemming. In 2019 werden 887 riviercruises en 33 stadscruises teruggeroepen met 14.7372 passagiers aan boord. Deze groei heeft geresulteerd in de behoefte aan extra capaciteit en betere infrastructuur aangepast aan de strengste milieunormen om schepen en passagiers te ontvangen. In 2018 besliste het stadsbestuur om de nieuwe cruiseterminal te integreren in het toekomstige toeristisch onthaal in en rond Het Steen. Zo kunnen cruise- en riviercruisepassagiers meteen optimaal worden ontvangen in Antwerpen. Bijzonder is dat passagiers direct in het historische hart van de stad aankomen.

meer informatie: www.visitantwerpen.be

READ  Diablo 2: De Open Beta is nu tot leven gebracht

Met dank aan (Auteur), Frits van Wolverine, Freelance Leisure and Tourism Editor

More from Madison Garrett
Basketbalwedstrijd in Michigan en Michigan uitgesteld vanwege COVID-19
Tom Izu praat over mogelijk uitstel van basketbal in Michigan en Michigan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *