China waarschuwt dat het ‘moet’ terugslaan na sluiting van het consulaat van Houston

China waarschuwt dat het ‘moet’ terugslaan na sluiting van het consulaat van Houston

[Representational image]Creative Commons

China zei dat de Amerikaanse actie om zijn consulaat in Houston deze week te sluiten, de relaties “ernstig geschaad” had en waarschuwde dat het “wraak” moest nemen, zonder te preciseren wat het zou doen.

Washington gaf dinsdag dinsdag 72 uur de tijd om het consulaat te sluiten, dat volgens haar “om het Amerikaanse intellectuele eigendom en de persoonlijke informatie van Amerikanen te beschermen”, een dramatische escalatie van spanning tussen de twee grootste economieën ter wereld.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, beschreef de Amerikaanse beschuldigingen als “kwaadaardige laster” en zei dat de “onredelijke” zet de betrekkingen “ernstig had geschaad”.

“China moet een noodzakelijk antwoord geven en zijn legitieme rechten beschermen”, zei hij en weigerde maatregelen te specificeren.

De South China Morning Post meldde dat China het Amerikaanse consulaat in de zuidwestelijke stad Chengdu kan sluiten, terwijl een bron woensdag tegen Reuters zei dat China overweegt het consulaat in Wuhan te sluiten, waar de Verenigde Staten bij de start van de coronavirusuitbraak het personeel terugtrokken .

Hu Xijin, redacteur van de Global Times-tabloid in China, plaatste op Twitter: “Op basis van wat ik weet, zal China op vrijdagmiddag in Peking tegenmaatregelen aankondigen. Een Amerikaans consulaat in China zal worden verzocht te sluiten.”

Hij had eerder gezegd dat de sluiting van het consulaat van Wuhan onvoldoende storend zou zijn en stelde voor dat China het Amerikaanse personeel zou kunnen schrappen op zijn grote consulaat in Hong Kong, dat hij omschreef als een ‘inlichtingencentrum’.

‘Hierdoor zal Washington veel pijn lijden’

READ  Trump-administratie begint met formele terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie

De andere Amerikaanse consulaten in China bevinden zich in Guangzhou, Shanghai en Shenyang. China heeft vier andere consulaten in de Verenigde Staten – in San Francisco, Los Angeles, Chicago en New York – en een ambassade in Washington.

Een Amerikaanse wetshandhavingsfunctionaris, bekend met de redenen voor de sluiting van het Chinese consulaat in Houston, zei dat er “niet één enkel incident” was dat tot de beslissing leidde. Hij zei dat het consulaat deel uitmaakte van een ‘continu patroon’ van verdachte of mogelijk illegale activiteiten van Chinese diplomatieke missies.

De Republikeinse senator Marco Rubio, waarnemend voorzitter van het Senate Intelligence Committee, beschreef het consulaat van Houston op Twitter als het “centrale knooppunt van het uitgebreide netwerk van spionnen en invloeden van de Communistische Partij in de Verenigde Staten”.

President Donald Trump zei in antwoord op een vraag tijdens een nieuwsbriefing op woensdag dat het “altijd mogelijk” was dat andere Chinese missies ook konden worden gesloten.

Richard Grenell, speciale presidentiële gezant voor Servië en Kosovo, die tot voor kort als waarnemend directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst fungeerde, vertelde Reuters dat de Amerikaanse strategie ‘heel erg met één begon en zo nodig verder ging met andere’.

‘Het is de escalatiestrategie’, zei hij.

“Het hele doel is om het gedrag van de Chinezen te veranderen … dit komt naar voren als de Trump-doctrine, die zeer harde acties, sancties en isolement is en tegelijkertijd altijd een kans biedt om te stoppen als het gedrag verandert.”

The Wall Street Journal zei dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo later op donderdag een toespraak zou houden in Californië, waarin hij de geallieerde landen en het Chinese volk aanspoorde om met de Verenigde Staten samen te werken om het gedrag van de Chinese Communistische Partij te veranderen.

READ  Apex Legends-spelers zijn wanhopig op zoek naar LTM-overleving van seizoen 20 omdat de Battle Royale-game 'onspeelbaar' is

Ondanks de spanningen, vertrok woensdagavond een vlucht naar Shanghai met Amerikaanse diplomaten uit de Verenigde Staten, terwijl Washington doorging met zijn plan om missies in China te herevacueren als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

Verkiezing Gambit

VS China

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping schudden elkaar de hand.Reuters

De banden tussen de VS en China zijn dit jaar sterk verslechterd door problemen variërend van de fabrikant van coronavirus en telecomapparatuur Huawei tot de territoriale claims van China in de Zuid-Chinese Zee en de onderdrukking ervan in Hong Kong.

Chinese redactionele artikelen in de staatsmedia zeiden dat de Amerikaanse actie tegen het consulaat van Houston een poging was om Peking de schuld te geven van Amerikaanse mislukkingen voorafgaand aan het herverkiezingsbod van Trump in november.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Trump zijn democratische rivaal Joe Biden achter zich laat voor de verkiezingen van 3 november. De kandidaten lijken te concurreren in hun campagnes over wie het moeilijkst kan zijn in de richting van Peking.

Afzonderlijk beweerde het Federal Bureau of Investigation in Amerikaanse rechtbankdossiers dat een Chinese onderzoeker die werd beschuldigd van visumfraude en het verbergen van banden met het leger zich nu schuilhield in het Chinese consulaat in San Francisco.

Andere Chinese onderzoekers aan Amerikaanse universiteiten zijn ook gearresteerd voor visumfraude, volgens Amerikaanse gerechtelijke documenten. Wang zei dat China zijn burgers zou beschermen. “De VS hebben al geruime tijd ideologische voorkeuren om Chinese studenten en wetenschappers in de Verenigde Staten voortdurend te bewaken, lastig te vallen en zelfs willekeurig vast te houden”, zei hij.

READ  Eduardo Rodriguez komt uit voor seizoen met post-COVID-19 hartprobleem

“We dringen er bij de VS op aan om geen excuus meer te gebruiken om Chinese studenten en onderzoekers in de VS te beperken, lastig te vallen of te onderdrukken” Washington heeft China dinsdag 72 uur de tijd gegeven om het consulaat te sluiten, omdat het zei “om het Amerikaanse intellectuele eigendom en de persoonlijke informatie van Amerikanen te beschermen”, een dramatische escalatie van spanning tussen de twee grootste economieën ter wereld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *