De handel tussen de VS en China is het enige dat in de relatie werkt

Intel official: China doesn't want Trump to win election

Maar er is ten minste één aspect van hun relatie dat stabiel lijkt te zijn: handel. Beide partijen, en de door recessie getroffen wereldeconomie, hebben het nodig om dat zo te blijven, althans voorlopig.

Er is veel veranderd sinds de twee landen in januari een gedeeltelijke handelsovereenkomst ondertekenden – bijna twee jaar nadat de Verenigde Staten de eerste schoten hadden afgevuurd in een zware handelsoorlog. Die wapenstilstand verlaagde een aantal tarieven die de Amerikaanse regering aan China had opgelegd en vermeed nieuwe. Peking stemde er ook mee in om voor miljarden dollars aan landbouwproducten te kopen.

Toch lijkt de handelsovereenkomst van januari grotendeels intact te zijn. Kudlow zei dat China zijn aankopen van Amerikaanse goederen “aanzienlijk” heeft verhoogd. Alleen al in de maand juli kocht China meer dan 4,6 miljoen ton sojabonen uit de Verenigde Staten, volgens een berekening van CNN Business op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

“China en de VS hebben een geschiedenis van voortdurende economische betrekkingen, zelfs ondanks andere meningsverschillen, over veiligheidskwesties of mensenrechten”, zegt David Dollar, een senior fellow in het John L. Thornton China Center van het Brookings Institution. in Washington, DC. “Momenteel heeft elk land belang bij stabiele economische betrekkingen.”

Van Amerikaanse en Chinese handelsfunctionarissen werd verwacht dat ze hun “fase één” -overeenkomst dit weekend zouden herzien via een videoconferentie, vertelde een hoge ambtenaar van de Trump-regering en een persoon met directe kennis van de status van de besprekingen eerder deze week aan CNN.

Het is onduidelijk of die gesprekken zullen verlopen zoals gepland. Reuters meldde vrijdag dat de besprekingen zullen worden uitgesteld vanwege planningsconflicten en de noodzaak om China meer tijd te geven om extra Amerikaanse goederen te kopen, onder vermelding van bekende bronnen. Een bron vertelde Reuters dat de vertraging geen weerspiegeling was van grote problemen met de deal.

Gevraagd naar de status van handelsbesprekingen vrijdag, was de Amerikaanse president Donald Trump cryptisch.

READ  Ambulance in brand gestoken, stenen bekogeld in ziekenhuis na de dood van Covid-19 patiënt in Karnataka's Belagavi

“We doen het erg goed met onze handelsovereenkomst”, zei hij. “Maar ik voel me anders over China dan ik ooit heb gevoeld.”

Een manier om met spanningen om te gaan

Hoewel Washington de afgelopen maanden Beijing heeft gehamerd op technologie en nationale veiligheid, heeft China een stimulans om op zijn minst een deel van de relatie functioneel te houden.

“Peking zal waarschijnlijk niet proberen de deal te schrappen”, merkten analisten van Eurasia Group vorige maand op in een onderzoeksnota, eraan toevoegend dat de stabiliteit van de overeenkomst waarschijnlijk weerstand biedt aan retoriek van Chinese media die anders dreigen.

“Afgezien van de economische risico’s van tariefherhaling, is de fase één-deal een manier om de spanningen met Washington te beheersen”, voegde de analisten eraan toe.

Chinese functionarissen hebben dat ook gezegd.

“China’s deur voor communicatie met de VS staat altijd open”, schreef de Chinese diplomaat Yang Jiechi in een artikel gepubliceerd door het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week. “China hoopt dat de VS zullen samenwerken om gunstige voorwaarden te creëren voor de uitvoering van de handelsovereenkomst.”

China worstelt ook met een aantal ernstige eigen economische problemen, en niet alleen vanwege de pandemie.

Historische overstromingen in het land hebben miljoenen hectares landbouwgrond verwoest en de landbouwproductie bedreigd. Dat maakt het onderhouden van een relatie met een grote handelspartner als de Verenigde Staten belangrijk.

De instroom van soja-aankopen in de afgelopen maand, bijvoorbeeld, zou de voedselvoorraad waarschijnlijk aanwakkeren: China importeerde vorige maand ongeveer de helft zoveel sojabonen uit de Verenigde Staten als in de eerste zes maanden van het jaar.

READ  Tom Cotton beschrijft slavernij als een 'noodzakelijk kwaad' om te voorkomen dat scholen 1619 Project onderwijzen

Toch hebben analisten erop gewezen dat China, gezien de kwetsbare toestand van de wereldeconomie, waarschijnlijk niet al zijn handelsverplichtingen tegen het einde van het jaar zal nakomen.

Eind juni had China voor slechts $ 40,3 miljard aan Amerikaanse goederen gekocht die onder de eerste fase-deal vallen – ongeveer een vijfde van de doelstelling voor 2020, volgens schattingen gepubliceerd door Nomura.

Dollar, van het Brookings-instituut vindt het onrealistisch dat China bepaalde doelstellingen haalt.

“Aspecten van de handelsovereenkomst van fase 1 zijn simpelweg niet realistisch in de huidige omgeving”, zei Dollar, en voegde er bijvoorbeeld aan toe dat zijn “diensten” -verplichtingen waarschijnlijk niet zullen worden nagekomen, omdat daarvoor meer Chinese toeristen en studenten nodig zouden zijn om de Verenigde Staten te bezoeken. Staten en geld uitgeven. “Dat gaat niet gebeuren,”

Trump’s keuzes

Geconfronteerd met de mogelijkheid dat China zijn beloften niet nakomt, heeft de regering-Trump een keuze. Het kan de handelsovereenkomst verlaten of proberen het te laten werken.

“Het verbreken van de deal zou waarschijnlijk een negatieve reactie van de aandelenmarkt opleveren, dus Trump zal zich waarschijnlijk voorlopig aan de deal houden”, zei Dollar, die eraan toevoegde dat Washington Beijing waarschijnlijk onder druk zal zetten om meer realistische toezeggingen na te komen, zoals landbouwaankopen. “Hij kan het later in de campagne altijd verwerpen als dat opportuun lijkt.”

De toekomst van hun handelsbetrekkingen is echter verre van zeker. Trump staat tenslotte dit najaar voor verkiezingen en zou het presidentschap kunnen verliezen aan de democratische uitdager Joe Biden.

“De uitkomst van de verkiezingen zal de relatie tussen China en de VS zeker veranderen”, zegt Mauro Guillén, hoogleraar management aan de Wharton School van de University of Pennsylvania.

READ  De mensheid wordt waarschijnlijk geconfronteerd met een snelle 'catastrofale ineenstorting', waarschuwt het onderzoek

Als Trump wint, zei Guillen, “zal de havikachtige vleugel van het Witte Huis nog meer druk uitoefenen op China.” Als Biden wint, “zal er een poging zijn om terug te keren naar onderhandelingen over technologie, handel en veiligheid”, voegde hij eraan toe.

Maar Guillén gelooft nog steeds dat het belangrijk is dat de twee grootste economieën ter wereld gaan zitten en een oplossing vinden.

“Vijf tot tien jaar later heeft de wereld deze twee grote economieën en handelspartners nodig om te praten, te onderhandelen en een accommodatie te vinden”, zei hij. “Anders kan de wereldeconomie niet werken.”

– Vivian Salama heeft bijgedragen aan dit rapport.

Written By
More from Aubrey Mason

Journalist Vikram Joshi beschoten voor dochters in de buurt van Delhi, aanval op cameratoezicht

Ghaziabad: De journalist werd maandag om ongeveer 10.30 uur neergeschoten. Ghaziabad: Een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *