De vermoeidheid van het coronavirus in Japan voedt het verzet in Tokio, zelfs nu het aantal gevallen stijgt

Crowds walk in front of Rayard Miyashita Park on Tuesday in Tokyo.

‘Ja, we moeten naar de regering luisteren’, zei Sato. “Maar we hebben allemaal onze eigen situaties, we kunnen niet altijd slikken wat de regering zegt. We kunnen niet overleven zonder te werken, we kunnen niet helemaal stoppen met uitgaan.”

Dit toenemende gevoel van ontevredenheid over de reactie van de regering op het virus komt nu Japan aan de vooravond lijkt te staan ​​van een nieuwe grote Covid-19-uitbraak. De afgelopen 10 dagen heeft het ministerie van Volksgezondheid dagelijks meer dan 900 infecties geregistreerd. Tot op heden heeft het land meer dan 44.500 gevallen bevestigd sinds het begin van de pandemie, waarvan meer dan de helft sinds juli. Minstens 1.046 mensen zijn omgekomen.

Veel van die gevallen zijn in Tokio, ’s werelds dichtstbevolkte stad, waar de vrees blijft bestaan ​​dat een niet-traceerbare uitbraak snel uit de hand zou kunnen lopen. Gedurende het grootste deel van mei en juni slaagde Tokio erin het aantal nieuwe gevallen elke dag tot minder dan 100 te beperken. Maar het aantal gevallen is sindsdien gestaag toegenomen en bereikte op 1 augustus het hoogste punt van een dag van 472 nieuwe infecties. Tot op heden zijn er meer dan 14.500 gevallen van Covid-19 vastgesteld in de Japanse hoofdstad.

Geen nieuwe noodtoestand

De autoriteiten in Tokio zijn ervan overtuigd dat veel van de stadsinfecties plaatsvinden wanneer mensen ’s avonds uitgaan, dus hebben ze restaurants en bars die alcohol schenken om 22.00 uur gesloten om het risico op besmetting binnenshuis te verkleinen.

De regering heeft ook een substantiële financiële toezegging gedaan om de impact van het virus op het levensonderhoud van mensen te bestrijden, door meer dan $ 2 biljoen in de economie te pompen om een ​​ineenstorting te helpen voorkomen.

Premier Shinzo Abe zei donderdag dat hij niet zou uitroepen tot een noodtoestand, ondanks het feit dat er nu meer infecties worden vastgesteld dan tijdens de eerste noodtoestand in april, die duurde. bijna zeven weken.

READ  Mega Man X DiVE Offline wordt op 1 september uitgebracht

“De situatie is heel anders dan die tijd”, zei hij. “We bevinden ons niet in de situatie waarin de noodtoestand onmiddellijk moet worden uitgevaardigd, maar we zullen de ogen nauwlettend in de gaten houden met een groot gevoel van alertheid.”

Maar critici zoals de 21-jarige universiteitsstudent Soma IIzuka beschuldigen Abe ervan terug te schrikken voor leiderschap op een moment dat dat het meest nodig is.

“Hij moet niet alleen denken aan het stimuleren van de economie”, zei Ilzuka. “Als hij (Abe) de infectie laag wil houden en de economie een kickstart wil geven, is het nodig om compensatie te bieden (voor mensen die thuis vastzitten).”

Mensen zoals Sato en Ilzuka zeggen dat leiders ofwel meer moeten doen om zich te concentreren op het levensonderhoud en persoonlijk geluk van mensen – of halve maatregelen moeten opgeven en all-in moeten gaan voor een lockdown.

Velen beweren ook dat de regering ongelofelijk geen contact heeft en wijst op een plan om $ 16 miljard te besteden aan reissubsidies om de toeristenindustrie nieuw leven in te blazen – in een tijd waarin steden in het hele land kampen met een toenemend aantal infecties.

Ondernemers staan ​​onder druk

Degenen in de horeca staan ​​nu voor een moeilijke keuze: sla het verzoek van de overheid om 22.00 uur om in leven te blijven – een potentieel gezondheidsrisico voor klanten en personeel – in of volg het officiële advies en eet het verlies aan omzet op, zelfs als het fataal blijkt. aan het bedrijf.

Tokuharu Hirayama heeft zijn restaurant tijdens de pandemie open gehouden. Maar de verliezen zijn verwoestend. De omzet daalde in april met 95% in vergelijking met maart, en hoewel de zaken enigszins herstelden, viel de omzet in juli weer terug. Hiryama werd gedwongen om de meeste van zijn werknemers verlof te geven, en op sommige dagen werkt hij alleen in de winkel en levert hij aan de zijkant om de kosten te dekken.

READ  Battle for Bikini Bottom - Rehydrated, Slay the Spire - PlayStation.Blog

Hirayama gaat voldoen aan het verzoek om 22.00 uur, zei hij, voornamelijk vanwege groepsdruk: naburige restaurants en bars doen dat.

“Hier in de buurt zijn mensen erg gevoelig voor wat anderen om hen heen denken”, zei hij. ‘Ik dacht niet dat het de moeite waard zou zijn om te vechten.’

Kozo Hasegawa blijft echter niet.

Hasegawa is de oprichter en CEO van Global-Dining, dat ongeveer 40 restaurants en winkels in Japan bezit. Hij staat in de branche bekend als een restauranthouder die risico’s neemt en wordt alom bewonderd omdat hij zijn werknemers veel vrijheid en autonomie heeft gegeven – en vervolgens aanmoedigt om zelfstandig te worden zodra ze ervaring hebben opgedaan bij zijn bedrijf.

Als je huis een Japans internetcafé is, maar de pandemie van het coronavirus je dwingt om eruit te komen

Hasegawa zei dat de pandemie een “catastrofe” was voor zijn bedrijf, dat alleen overleefde omdat het in goede staat verkeerde om een ​​overheidslening te ontvangen om het hoofd boven water te houden.

Net als veel andere ondernemers zei Hasegawa dat hij zich heeft aangemeld voor verschillende leningsprogramma’s die door de staat gelieerde en particuliere financiële instellingen werden aangeboden als onderdeel van het economische hulppakket van de regering.

Hij vindt de nieuwe overheidsregels die om 22.00 uur sluiten niet eerlijk. Het virus is niet meer besmettelijk van 22.00 uur tot middernacht, wanneer de bar zou zijn gesloten, zei Hasegawa, dus waarom zouden klanten niet beslissen?

“Gelukkig of ongelukkig ben ik als rebel geboren,” zei hij. “Ik hou daar niet van in de Japanse cultuur, ze verwachten dat je gehoorzaamt … we hebben een brein om na te denken (voor onszelf)”, zei Hasegawa, die van plan is zijn restaurant tot middernacht open te houden.

Leven met het virus

Hasegawa’s opmerkingen over gehoorzaamheid verwijzen naar een Japanse culturele norm die bekend staat als jishuku, wat zich vertaalt naar zelfbeheersing. Men gelooft dat opzichtig gedrag in een tijd van nationale crisis slecht van smaak is, en het is een mantra die herhaaldelijk werd gebruikt na de aardbeving in 2011 en de nucleaire ramp in Fukushima.

READ  Bronnen: New York Subliners zijn in bespreking om een ​​Sib van Atlanta FaZe te kopen

Hoewel de Japanse cultuur de reputatie kan hebben zich aan de regels te houden tot op het punt van inflexibel, is het volgens Kyle Cleveland, de directeur van het Institute of Contemporary Asian Studies aan de Temple University in Tokio, belangrijk om niet de hele samenleving zo breed te schilderen. .

“We moeten voorzichtig zijn met overgeneralisatie hiervan, en een soort van definitie van cultuur op een oriëntalistische manier, waarbij we denken dat er iets echt kwalitatief anders is aan Japan in vergelijking met andere Aziatische landen,” zei hij.

“Als je naar landen als Singapore, Taiwan, Zuid-Korea en Thailand kijkt, hebben ze ook relatief lage percentages gevallen, net als Japan. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze verschillende samenlevingen is dat ze de regels volgen. De regels zijn van toepassing op samenlevingen.”

Cleveland gelooft niet dat dit schijnbare verzet en woede jegens de regering bewijst dat jishuku plotseling zijn plaats in de Japanse cultuur verliest. Hij zegt eerder dat het gewoon kan zijn dat mensen evolueren om met het virus te leven en meer bereid zijn de risico’s die het met zich meebrengt te accepteren.

“Het is niet zoals jishuku een maand geleden bestond, maar nu niet meer”, zei hij. “(Mensen) oefenen nog steeds sociale afstand en dragen maskers en dergelijke, maar ze beseffen dat ze een evenwicht moeten hebben tussen financiële verplichtingen en ook gewoon kwaliteit van leven en als gevolg daarvan beginnen ze om uit de samenleving te komen. “

Joshua Berlinger van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *