Waarom landingen riskant zijn op de landingsbaan van Kozhikode, naast kloven

Waarom landingen riskant zijn op de landingsbaan van Kozhikode, naast kloven

Vliegtuigongeluk in Kozhikode: Van de vier luchthavens in Kerala heeft de luchthaven Kozhikode de kortste landingsbaan.

New Delhi:

Kort nadat een Air India Express-vliegtuig uit Dubai met 190 aan boord van de landingsbaan in Kozhikode in Kerala gleed en in stukken brak, zei een topexpert dat hij een ramp had gevreesd op de door diepe kloven omgeven landingsbaan. Zeventien mensen, waaronder beide piloten, zijn omgekomen.

Het Boeing 737-vliegtuig heeft volgens de vluchtradar twee pogingen gedaan om op baan 10 te landen. Volgens een weergave op de website FlightRadar24 voor het volgen van vluchten, cirkelde het vliegtuig verschillende keren om de luchthaven voordat het probeerde te landen.

Het vliegtuig, na de landing, “bleef rennen tot het einde van de landingsbaan en viel in de vallei en viel in twee stukken”, aldus het Directoraat-generaal Burgerluchtvaart (DGCA) in een verklaring.

De luchthaven van Kozhikode heeft een landingsbaan op tafelblad, een van die op de top van een plateau of heuvel met een of beide uiteinden naast een steile afgrond die in een diepe kloof valt.

De luchthaven ligt op een heuvel en verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen waren gestopt met het vliegen met grotere vliegtuigen, waaronder Boeing 777- en Airbus A330-jets naar Kozhikode vanwege veiligheidsproblemen over de lengte op de landingsbaan.

Luchtveiligheidsexpert Kapitein Mohan Ranganathan zei dat hij ongeveer negen jaar geleden in een rapport had uiteengezet dat de luchthaven van Calicut (nu Kozhikode) niet veilig was voor landingen.

Van de vier luchthavens in Kerala heeft de luchthaven Kozhikode de kortste landingsbaan. De landingsbaan heeft in het verleden ernstige schade opgelopen door aanhoudende regen.

READ  Marcus Stroman van Mets veegt kuitblessure weg als 'kleine tegenslag'

“De landingsbaan heeft een steile helling, geen veiligheidsgebied. Ze werden negen jaar geleden gewaarschuwd en kregen bewijs, maar ze bleven opereren en verklaarden de luchthaven veilig”, zei kapitein Ranganathan, bewerend dat hij in 2020 een ramp had voorspeld op sommige vliegvelden en in Kozhikode. was een van hen.

“Als er slachtoffers vallen, is het moord, een strafbaar feit”, voegde hij eraan toe.

Het vliegtuig, een Boeing 737 van de volgende generatie, schoot voorbij de door de regen gladde landingsbaan, gleed door een vallei en brak in stukken.

“Er zijn 200 voet diepe kloven aan beide zijden van het asfalt. Het is een zeer steile helling. Luchtvaartmaatschappijen zijn daar blindelings actief geweest”, zei kapitein Ranganathan.

Congreslid Shashi Tharoor, die Thiruvananthapuram vertegenwoordigt, zei dat de luchthaven “zeker niet een kleine” was en een aanzienlijk aantal internationale vluchten afhandelde.

“Het heeft een lange landingsbaan. Het is geen kleine luchthaven of dicht bij de rand van de wegloper”, zei Tharoor, die opmerkte dat de ramp plaatsvond vanwege extreme weersomstandigheden, waaronder hevige regen en harde wind.

Hulplijnen: Air India Express – 1800 2222 71, Airport Control Room – 0483 2719493, Malappuram Collectorate – 0483 2736320, Kozhikode Collectorate – 0495 2376901.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *