De VS, Brazilië en anderen hebben de lock-outs vroegtijdig opgeheven. Het werd dodelijk.

Brazil, one of the worst hit countries, has yet to hit its peak
Een CNN-analyse van beleid uit 18 landen is gebleken dat de meeste landen die nu door de Europese Unie zijn aangewezen als zijnde de epidemie onder controle hebben, pas begonnen met het versoepelen van hun regelgeving na het zien van aanhoudende dalingen in dagelijkse nieuwe gevallen van Covid-19.

Drie van de vier landen met ’s werelds hoogste dodental en aantal gevallen – de Verenigde Staten, Brazilië en India – zijn daarentegen nooit goed afgesloten of begonnen met heropenen voordat hun aantal gevallen begon te dalen.

De EU heeft formeel overeenstemming bereikt over een reeks aanbevelingen van 15 landen die zij veilig genoeg acht om hun inwoners dinsdag haar grondgebied te laten binnenreizen. Om op de lijst te komen, moeten landen een aantal vakjes aanvinken: hun nieuwe gevallen per 100.000 burgers in de afgelopen 14 dagen moeten vergelijkbaar of lager zijn dan die van de EU, en ze moeten een stabiele of dalende trend van nieuwe gevallen hebben deze periode in vergelijking met de voorgaande 14 dagen.

Het blok zal ook nagaan welke maatregelen landen nemen, zoals het traceren van contacten, en hoe betrouwbaar de gegevens van elk land zijn.

De lijst bevat Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay. China, waar het virus vandaan kwam, staat ook op de lijst, maar de EU zal China alleen toegang verlenen op voorwaarde van wederzijdse regelingen.

Een onderzoek naar de coronavirusreactie in de 14 landen laat zien dat ze één belangrijk ding gemeen hebben. Ondanks de economische druk weigerde de overgrote meerderheid de sociale afstandsmaatregelen te versoepelen terwijl hun aantal zaken nog steeds toenam. En toen ze hun lockdowns ophieven, deden ze het in een zorgvuldige, gefaseerde manier.
Wetenschappers zeggen dat lockdowns waarschijnlijk zijn voorkwam honderden miljoenen infecties rond de wereld. Een modelstudie die vorige maand in het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd gepubliceerd, schatte dat tegen begin april 285 miljoen mensen in China werden gered van besmetting, 49 miljoen in Italië en 60 miljoen in de VS.

“Ik denk niet dat een menselijke inspanning ooit in zo’n korte tijd zoveel levens heeft gered. Er zijn enorme persoonlijke kosten verbonden aan het thuis blijven en het annuleren van evenementen, maar de gegevens laten zien dat elke dag een groot verschil maakte”, zei hij. hoofdauteur van de studie, Solomon Hsiang, een professor en directeur van het Global Policy Laboratory aan de University of California, Berkeley.

READ  De onverschrokken trainer EJ Potter is de eerste vrouw geworden die een groot esports-toernooi wint

Hoe succesvol een lockdown is geweest, hangt af van een aantal redenen, waaronder of deze vroeg genoeg is aangebracht. Geen twee lockdowns zijn hetzelfde, dus terwijl mensen in landen als Italië of Spanje boetes kregen als ze hun huis om andere redenen dan essentiële redenen waagden, was thuis blijven in Japan eerder een aanbeveling dan een bevel.

Australië, Canada, Nieuw-Zeeland beperkten snel het reizen, terwijl in andere landen, waaronder Algerije, Georgië en Marokko, kinderen de eersten waren die de impact van de pandemie zagen toen de scholen werden gesloten.

Andere maatregelen waren onder meer thuisblijvers, niet-essentiële winkelsluitingen, quarantaine en isolatie. Sommige landen, zoals Algerije, Rwanda, Montenegro en China, hebben uitbraken gezien nadat de beperkingen waren opgeheven. Dat bracht de ambtenaren ertoe om enkele maatregelen ter plaatse opnieuw in te voeren.

In China werd de hoofdstad Peking vorige maand gedeeltelijk afgesloten vanwege een nieuw cluster dat verband hield met een voedselmarkt. Montenegro heeft vorige week een verbod op massa-evenementen ingetrokken nadat het een nieuwe uitbraak van gevallen had gezien na drie weken virusvrij te zijn geweest. En in Rwanda hebben de gezondheidsautoriteiten vorige week een aantal dorpen opnieuw gesloten nadat er nieuwe gevallen waren opgekomen.

Maar de beperkingen die zijn ingevoerd om de ziekte tegen te gaan, zijn ook enorm schadelijk voor de economie en hebben de bestaande ongelijkheden op het gebied van onderwijs en werk, maar ook tussen geslachten, rassen en sociaal-economische achtergronden verergerd.

Toen winkels en scholen sloten en bijna alle reizen stopten, waren honderden miljoenen mensen over de hele wereld plotseling werkloos. De impact op de economie is een van de redenen waarom sommige leiders, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, hebben aangedrongen op een snelle heropening, zelfs toen deskundigen op het gebied van infectieziekten waarschuwden voor het te vroeg opheffen van beperkingen.

READ  Knockout City toont je algemene statistieken niet, wat een probleem is

In een vorige versie van dit verhaal stond ten onrechte vermeld hoeveel levens volgens wetenschappers zijn gered vanwege lockdowns. Het is gecorrigeerd.

Aleesha Khaliq, Dario Klein, Shasta Darlington, Rodrigo Pedroso, Manveena Suri, Paula Newton, Yoko Wakatsuki, Milena Veselinovic en Kocha Olarn droegen bij aan de rapportage.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *