De wereld van virtual reality op Facebook om thuis te werken | BNR Nieuwsradio

Veel bedrijven hebben inmiddels aangegeven deels thuis te willen blijven werken. Dit ziet er in feite uit als een fabriek van Facebook-plannen met Metaverse. Gisteren lanceerde Facebook wat we kunnen zien als een eerste deel van de metaverse. Technologie-expert Gerten van Hoof legt uit wat dit zo bijzonder maakt.

De wereld van virtual reality op Facebook om thuis te werken

Facebook lanceerde gisteren Workrooms, een platform waar mensen elkaar in virtual reality kunnen ontmoeten als ze een Oculus Quest 2-headset en controllers hebben. Dan zitten ze samen in een kamer en zien elkaar als een avatar die je van jezelf kunt maken. Je ziet dus geen mensen in het echt, maar meer als een videogamepop, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een emoji die je zelf kunt maken op een iPhone, of een iets betere versie van een Nintendo Wii-pop. Je hebt alleen een torso met twee armen en een hoofd, maar je kunt letterlijk alle bewegingen zien die je met hun arm maakt. Ook kun je echt samenwerken door op het whiteboard te schrijven en documenten met elkaar te delen via een groot virtueel scherm in de ruimte. Als deelnemer zie je je computer op de tafel voor je staan ​​zodat je er verder mee kunt werken. U kunt ook fysiek typen op het echte toetsenbord omdat het fysieke toetsenbord en de computer in realtime op het virtuele tafelblad worden weergegeven.

Lees ook | Wetsvoorstel: de verspreiding en verkoop van applicaties vrijer reguleren

Er zijn zelfs video’s op YouTube waar je kunt zien hoe het werkt, waaronder het CBS-interview van gisteren met Mark Zuckerberg waar ze een virtuele vergadering hebben georganiseerd. Zoek naar “CBS Horizon Workroom” en je zult het vinden. Maar je zit achter je bureau, maar door je bril zie je jezelf en anderen in een vergaderruimte. Er zijn ook geweldige functies die je een ruimtelijke ervaring geven, zoals Spatial Audio zodat je ook de persoon links van je kunt horen en de audio ook roteert in de virtuele ruimte met behulp van de headset. Als je naar een persoon kijkt, komt het geluid van voren, en als je je hoofd wegdraait, verandert ook de richting van het geluid. Je voelt echt de fysieke aanwezigheid van anderen. En geluid in de ruimte kunnen brengen is erg belangrijk voor je hersenen om gesprekken goed te kunnen volgen, zeker als mensen tegelijkertijd praten. Het verbaast me dat dat bij gewone videoconferenties niet echt in stereo gebeurde.”

Lees ook | De Taliban zijn niet welkom op Facebook

gaat dit werken?

Het voelt echt alsof jullie fysiek bij elkaar zijn. Ik weet niet of samenwerking, zoals krabbelen op het bord, enz., goed werkt. Het ziet er antiek uit met die controllers. Wat me zou tegenhouden is dat ik naar gekke poppen kijk in plaats van naar een echt persoon. Dit maakt het te veel een gimmick en iets waar je van probeert te genieten. Hierdoor mis je veel non-verbale communicatie. Als Facebook je naar bijna echte gezichten zou kunnen laten kijken, denk ik dat het serieus zou worden gebruikt. Alles is nog in bèta, dus er wordt duidelijk aan gewerkt.

Beschikbaarheid

Ook in Nederland is het al beschikbaar. Omdat het nog in ontwikkeling is, is het registratieproces op dit moment een beetje omslachtig, maar als je een Quest 2-bril hebt, kun je de software meteen downloaden en vergaderingen opzetten, zelfs met mensen die zo’n bril niet hebben. De software kan worden gedownload op oculus.com.

READ  Belgen downloaden Signal massaal, nu is Whatsapp nieuw ...
More from Madison Garrett

Nintendo Switch-bundel op voorraad op Black Friday? Controleer de inventaris bij Best Buy, Amazon en Walmart

Dit verhaal maakt deel uit van Kerstcadeaugids 2020, De cadeau-keuze van CNET...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *