DOJ-strijdbevel dat journalisten beschermt tijdens protesten in Portland

DOJ-strijdbevel dat journalisten beschermt tijdens protesten in Portland

Het ministerie van Justitie wil het bevel van een rechter opheffen dat journalisten beschermt tijdens de chaotische protesten in Portland – het ‘een instrument van kwaad’ noemen en beweren dat sommigen zich voordoen als schrijvers om illegale handelingen te plegen.

Het tijdelijke straatverbod werd vorige week uitgevaardigd en verbiedt federale agenten in de stad om de pers te targeten, en staat journalisten toe om op hun plaats te blijven wanneer de menigte wordt bevolen zich te verspreiden, Politico meldde.

Maar het ministerie van Justitie bestrijdt het bevel van de federale rechtbank van Oregon, rechter Michael Simon, in donderdag.

“Individuen misbruiken de TRO om zich voor te doen als leden van de pers en om wettige bevelen te omzeilen, of actief deel te nemen aan protestactiviteiten en zelfs illegale handelingen terwijl ze zich voordoen als leden van de pers onder bescherming van de TRO”, schreven hun advocaten.

“Zelfs individuen die niet uitdrukkelijk van de TRO profiteren, bevinden zich vaak in een menigte van demonstranten of tussen officieren en actieve demonstranten, waardoor het ongelooflijk moeilijk en gevaarlijk is om de beperkingen in acht te nemen bij het implementeren van maatregelen voor crowd control.”

De advocaten van het ministerie van Justitie voegden eraan toe: ‘Slimme demonstranten misbruiken de TRO om wettige bevelen te omzeilen, wetshandhaving te belemmeren en misdaden te plegen. De TRO is ‘een instrument van kwaad’ geworden en moet worden ontbonden ‘, betoogden de DOJ-advocaten.

De aanvraag bevat ook verklaringen van zeven hoge functionarissen en officieren die beweren dat demonstranten die ‘pers’-insignes dragen, agenten hebben aangevallen, hen hebben lastiggevallen, het hek rond het federale gerechtshof Mark O. Hatfield hebben beschadigd of hebben geprobeerd het te schalen, zei Politico.

READ  Mensen zijn nog steeds niet tevreden over Forza Motorsport

Het haalde ook een online video aan waarin naar verluidt een vermeende journalist te zien zou zijn bij de protesten die zei dat ze “nog een heleboel perspassen hebben om aan mensen te geven”.

Een journalist loopt langs federale officieren nadat hij gisteren tijdens een protest in Portland, Oregon werd gepakt achter een politielijn.
Een journalist loopt langs federale officieren nadat hij gisteren tijdens een protest in Portland, Oregon werd gepakt achter een politielijn.Nathan Howard / Getty Images

Matthew Borden, een advocaat van het Oregon-hoofdstuk van de American Civil Liberties Union, dat deel uitmaakt van de zaak, zei dat het uitdelen van valse perspassen “onverstandig en zeldzaam” is, maar dat het “geen waarschijnlijke reden is voor arrestatie of verspreiding, of rechtvaardiging voor het brutaal en opzettelijk aanvallen van verslaggevers. ‘

“Het straatverbod beveelt federale agenten gewoon om zich aan de wet te houden, namelijk niet arresteren, dreigen te arresteren of fysiek geweld gebruiken tegen journalisten, tenzij de regering vermoedelijke redenen heeft om te geloven dat een dergelijk persoon een misdaad heeft begaan,” vertelde Borden aan Politico in een verklaring. “Als de regering bezwaar maakt tegen het bevel, maken ze duidelijk wat al bekend is: de regering is niet van plan de wet te volgen.”

De aanvraag komt op de hielen van een overeenkomst die is gesloten tussen gouverneur Kate Brown van Oregon en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid om federale agenten gefaseerd uit Portland terug te trekken, waarbij de wetshandhaving van de staat de taak heeft om een ​​perimeter rond het gerechtsgebouw op te zetten en te onderhouden.

Vrijdagmorgen staat een rechtszitting op het programma.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *