Duizenden protesteren tegen de behandeling door de regering van het coronavirus in Tel Aviv

Ariel Schalit / AP

Duizenden Israëli’s vulden zaterdagavond het Rabin-plein in Tel Aviv om te protesteren tegen de manier waarop de regering de coronaviruscrisis aanpakt, boos over wat volgens hen een kritiek gebrek aan economische hulp is, voornamelijk voor zelfstandigen.

Demonstranten zwaaiden met gele en zwarte borden die de politieke leiders ‘verbroken’ noemden en ‘genoeg’ zeiden, terwijl anderen borden tegenhielden die dit een ‘economische oorlog’ noemden en eisten dat de regering ‘het geld vrijgaf’.

“We zijn moe van het horen van beloften en persconferenties”, vertelde organisator Daniel Tinder aan CNN. ‘We willen actie zien, we willen geld op onze rekeningen zien, zoals over de hele wereld. Het gezondheidsprobleem is nog steeds erg ernstig. De economische problemen zijn nog erger. Ernstiger dan voorheen. ‘

Na de demonstratie probeerden enkele demonstranten de wegen in Tel Aviv en beschadigde openbare ruimtes te blokkeren, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Twaalf verdachten werden gearresteerd wegens het veroorzaken van openbare onlusten en het blokkeren van wegen, zei Rosenfeld, terwijl drie politieagenten lichtgewond raakten.

Ariel Schalit / AP
Ariel Schalit / AP

Enkele context: De werkloosheid in Israël bereikte zondagochtend 21%, volgens de Israel Employment Service, aangezien nieuwe werkloosheidsaanvragen meer dan het dubbele waren van het aantal mensen dat in het weekend weer aan het werk ging. Sinds donderdag zijn er volgens de overheidsinstantie 1.250 weer aan het werk gegaan, maar 2.843 hebben werkloosheid aangevraagd.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde zondagochtend aan dat de regering tot 7.500 sikkels (ongeveer $ 2.170) had goedgekeurd als “snelle hulp” aan ondernemers en zelfstandigen, met nog meer stappen voor de boeg.

“Deze steun, deze subsidie, is niet afhankelijk van wetgeving en we hebben bevolen dat deze vandaag al zal worden ingevoerd, de knop zal worden ingedrukt zodat het geld de komende dagen op de rekeningen terechtkomt”, zei Netanyahu in het wekelijkse kabinet. vergadering.

READ  Consoles uit de Xbox-serie krijgen bij de release 30 geoptimaliseerde games - Gaming - Nieuws

Nu de economie in zo’n kwetsbare staat verkeert, heeft Netanyahu geprobeerd een nieuwe volledige sluiting te voorkomen, in plaats daarvan met strengere sociale afstandsbeperkingen en lokale vergrendelingen om te proberen de tweede golf van coronavirus in Israël in bedwang te houden.

Israël leek op schema te liggen om de uitbraak van het coronavirus eerder dit jaar in te dammen, toen nieuwe gevallen half mei tot 20 per dag daalden na een bijna volledige nationale afsluiting. Maar twee maanden later zijn de nieuwe gevallen van coronavirus gestegen tot meer dan 1.100 per dag, wat de vrees opwekt voor een nieuwe afsluiting, aangezien de slechte economische vooruitzichten hun tol eisen van het publiek.

Gids Erez Deron zegt dat demonstranten zoals hij genoeg hebben van de overvloed aan woorden, maar het gebrek aan actie.

‘De regering houdt zich alleen bezig met kleine dingen zoals belastingen en woorden tussen elkaar’, zei Deron tegen CNN. ‘[Netanyahu] ziet de burgers niet. Hij zorgt alleen voor zichzelf en ik ben echt woedend over de tijd die ze besteden aan dwaze dingen. ”

Tijdens de eerste golf van coronavirusinfecties die eind maart begon, verscheen Netanyahu vele nachten op televisie om het publiek gerust te stellen dat het land het goed deed in zijn strijd tegen Covid-19 en dat hij alles onder controle had. Zijn goedkeuringsclassificaties voor zijn behandeling van coronavirus stegen enorm en bereikten halverwege mei 74% toen het ergste leek te zijn verstreken. Nu de zaken de afgelopen weken opnieuw sterk zijn gestegen, is de goedkeuringsclassificatie van Netanyahu gestegen en vorige week gedaald tot 46%.

READ  Het scifi-avontuur 'Long Journey to an Uncertain End' krijgt eindelijk een releasedatum

De crisis en de daaruit voortvloeiende protesten hebben steeds grotere hiaten binnen de regering van Israëls nationale eenheid blootgelegd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *