Duurzame ingenieurs Kenoteq vinden de steen opnieuw uit

Duurzame ingenieurs Kenoteq vinden de steen opnieuw uit

Geschreven door Rebecca Cairns, CNN

Hoewel we elke dag door miljoenen worden omringd, denken de meesten van ons niet te vaak aan bakstenen. Voor duizende jaren, de bescheiden met klei gebakken baksteen is niet veranderd. De bouwstenen van moderne huizen in de voorsteden zouden bekend zijn bij de stadsplanners van het oude Babylon, de metselaars van de Grote Muur van China of de bouwers van de Sint-Basiliuskathedraal in Moskou.

Maar de baksteen zoals we die kennen, veroorzaakt aanzienlijke milieuproblemen door het gebruik van ruwe, eindige materialen en het creëren van koolstofemissies. Daarom besloot Gabriela Medero, hoogleraar Geotechnical and Geoenvironmental Engineering aan de Heriot-Watt University in Schotland, het opnieuw uit te vinden.

Oorspronkelijk uit Brazilië, zegt Medero dat ze zich aangetrokken voelde tot civiele techniek omdat het haar passie voor wiskunde en natuurkunde een praktische uitlaatklep gaf. Toen ze zich bewust werd van de duurzaamheidsproblemen van de bouwsector, ging ze op zoek naar oplossingen. Met de steun van haar universiteit bundelde Medero de krachten met collega-ingenieur Sam Chapman en richtte Kenoteq op in 2009.

Het kenmerkende product van het bedrijf is de K-Briq. Gemaakt van meer dan 90% bouwafval, zegt Medero dat de K-Briq – die niet in een oven hoeft te worden gestookt – minder dan een tiende van de koolstofemissie van conventionele bakstenen produceert. Nu het bedrijf nieuwe machines test om de productie op te schalen, hoopt Medero dat haar bakstenen zullen bijdragen aan een duurzamere wereld.

READ  Voormalig Nintendo-baas Reggie Fils-Aime heeft een nieuwe baan, maar niet in games

Het probleem met bakstenen

Hoewel ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zijn er bij elke stap van hun productie problemen met stenen.

Bakstenen zijn gemaakt van klei – een grondsoort die over de hele wereld voorkomt. Kleimijnbouw verwijdert de vruchtbare bovengrond van het land, het remmen van plantengroei.
Bij conventionele steenproductie wordt de klei gevormd en in ovens gebakken temperaturen tot 1.250 ° C (2.280 ° F). De meeste steenovens worden verwarmd door fossiele brandstoffen, die bijdragen aan klimaatverandering.

Een kleigroeve in Andalusië, Spanje Credit: Jorge Guerrero / AFP / Getty Images

Eenmaal gemaakt, moeten bakstenen naar bouwlocaties worden vervoerd, waardoor meer CO2-uitstoot ontstaat.

Wereldwijd, 1.500 miljard bakstenen worden geproduceerd, elk jaar. End-to-end gelegd, strekten ze zich uit naar de maan en 390 keer terug.
De ecologische voetafdruk van verschillende stenen weerspiegelt meerdere factoren, waaronder de type oven, brandstof en transport. Maar met zoveel geproduceerd, telt hun impact op, zegt Medero.

Betreed de K-Briq. Om het te maken, wordt bouw- en sloopafval inclusief bakstenen, grind, zand en gipsplaat vermalen en gemengd met water en een bindmiddel. De stenen worden vervolgens geperst in aangepaste vormen. Getint met gerecyclede pigmenten, kunnen ze in elke kleur worden gemaakt.

Eerder dit jaar won Kenoteq zijn eerste opdracht – het leveren van stenen voor het Serpentine Pavilion 2020 in Hyde Park in Londen (hoewel het project is uitgesteld tot de zomer van 2021 vanwege de huidige pandemie). Ontworpen door architectenbureau Counterspace, zal het gebouw K-Briqs opnemen in grijs, zwart en 12 roze tinten. De hoofdarchitect van het paviljoen, Sumayya Vally, zegt dat de K-Briq haar als gerecycled product aansprak. Het “belichaamt” het verleden door het gebruik van oude materialen, zegt ze, eraan toevoegend dat omdat de stenen kunnen worden aangepast, ze “de ontwerper toestaan ​​deel uit te maken van het bouwproces van het materiaal”, waardoor unieke kansen in de architectuur ontstaan.

Waarom kunnen oude stenen niet worden hergebruikt?

In het VK, rond 2,5 miljard Elk jaar worden er nieuwe stenen in de bouw gebruikt – en ongeveer evenveel oude bakstenen worden afgebroken. Een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing voor het probleem van de steenproductie is het hergebruiken van oude stenen.

Maar zo eenvoudig is het niet. Volgens Bob Geldermans, onderzoeker naar klimaatontwerp en duurzaamheid aan de Technische Universiteit Delft in Nederland, is het terugwinnen van bakstenen een duur en “arbeidsintensief proces”.

Volgens het VK Brick Development Association, oude bakstenen constructies moeten zorgvuldig worden gedemonteerd en de bakstenen moeten met hamers en beitels van mortel worden gereinigd. Geregenereerde bakstenen worden gebruikt om historische gebouwen te renoveren of voor andere gespecialiseerde projecten, maar voor massabouw is het proces te duur.
Een steenoven in West Sussex, in het zuiden van Engeland.

Een steenoven in West Sussex, in het zuiden van Engeland. Credit: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images

Een extra barrière is dat er is geen gestandaardiseerde manier om de sterkte, veiligheid of duurzaamheid van teruggewonnen stenen te controleren.

Medero zegt dat K-Briqs deze beide problemen zou kunnen oplossen.

Volgens Medero zal de K-Briq vergelijkbaar zijn met conventionele stenen. Bovendien is de K-Briq als nieuw product onderworpen aan een grondige beoordeling in het materiaaltestlaboratorium van de Heriot-Watt University en gecertificeerd door BBA (British Board of Agrement). Medero beweert dat K-Briqs sterker en duurzamer zijn dan gebakken kleibakstenen en ook een betere isolatie bieden.
Gabriela Medero en Sam Chapman, mede-oprichters van Kenoteq, zeggen dat ze een duurzaam alternatief hebben gecreëerd voor traditionele gebakken kleibakstenen.

Gabriela Medero en Sam Chapman, mede-oprichters van Kenoteq, zeggen dat ze een duurzaam alternatief hebben gecreëerd voor traditionele gebakken kleibakstenen. Credit: Kenoteq

Opschalen

Kenoteq heeft momenteel één werkplaats in Edinburgh, die drie miljoen K-Briqs per jaar kan produceren. Medero kijkt naar opschaling, maar het is moeilijk om een ​​revolutie in de bouw teweeg te brengen.

READ  Fans van Displaced No Man's Sky gebruiken nu een galactische Zillow

Geldermans zegt dat de industrie notoir traag verandert – eraan toevoegend dat wetgeving vaak ver achterloopt bij innovatie, zodat bouwbedrijven niet worden gestimuleerd om duurzame praktijken en materialen over te nemen.

Stephen Boyle is de programmamanager voor de bouw bij Zero Waste Scotland zonder winstoogmerk, dat samen met onder meer Scottish Enterprise en de Royal Academy of Engineering Kenoteq van financiering heeft voorzien. Hij schrijft het conservatisme van de industrie toe aan een ‘kip en ei’-situatie. Innovatieve startups hebben grote contracten nodig om te kunnen schalen, zegt hij, maar worstelen om concurrerend te worden zonder dat er al een grote operatie is opgezet.

Gabriela Medero, mede-oprichter van Kenoteq, kwam meer dan tien jaar geleden op het idee voor de K-Briq.

Gabriela Medero, mede-oprichter van Kenoteq, kwam meer dan tien jaar geleden op het idee voor de K-Briq. Credit: Zero Waste Scotland

Maar ondanks de uitdagingen is Kenoteq verre van het enige bedrijf dat de bouw probeert te verduurzamen. Andere innovators zijn onder meer Qube, een in India gevestigde startup die bakstenen maakt uit plastic afval, en de ClickBrick wat het gebruik van cement elimineert door modulair stapelen (denk aan echte Lego).
Er zijn tekenen van verandering. In Schotland herziet de regering a wetsvoorstel circulaire economie wat bedrijven aanmoedigt om creatief en economisch na te denken over hoe ze materialen hergebruiken en recyclen. Boyle zegt dat er “aannemers zijn die zouden gebruiken [K-Briqs] morgen ‘, als ze op grote schaal zouden worden geproduceerd.

De komende 18 maanden is Medero van plan om K-Briq-machines ter plaatse te krijgen bij recyclingfabrieken. Dit zal de productie verhogen en de transportgerelateerde emissies verminderen, zegt ze, omdat vrachtwagens K-Briqs kunnen ophalen wanneer ze bouwafval afgeven. “We moeten manieren hebben om duurzaam te bouwen, met betaalbare materialen van goede kwaliteit die lang meegaan.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *