Fact check: Israël PM Benjamin Netanyahu’s Twitter-account niet gehackt; screenshot is nep

Twitter

Een 3D-geprint Twitter-logo is zichtbaar door gebroken glas, op deze foto, gemaakt op 8 februari 2016.REUTERS / Dado Ruvic / illustratie / bestandsfoto

Tientallen spraakmakende Twitter-accounts werden donderdag gehackt, wat de beveiliging van het microblogplatform in twijfel trok. Van Elon Musk tot Bill Gates en vele anderen werden het slachtoffer van een uitgebreide cyberaanval op hun officiële Twitter-handvatten, die vervolgens werden gebruikt voor een Bitcoin-zwendel. De oplichters verdienden naar verluidt binnen enkele minuten meer dan $ 100.000. Twitter onderzoekt het probleem nog steeds en de bron van de hack is tot op dit moment onbekend.

Beweren

Te midden van alle chaos op Twitter, waar gebruikers een lijst met gehackte accounts plaatsten, verscheen de naam van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook onder degenen wiens Twitter-accounts waren gehackt. Een screenshot van Netanyahu’s officiële Twitter-handle die het Bitcoin-zwendelbericht tweette in de Israëlische taal, ging viraal, wat suggereert dat zijn account is gehackt.

Netanyahu tweet

Feiten controleren

IBTimes onderzocht of het enige niet-Engelse account van Netanyahu inderdaad was gehackt en het lijkt erop dat er geen verdachte tweets van zijn account waren. Het screenshot dat op grote schaal wordt gedeeld op sociale mediaplatforms is nep. Merk op dat alle accounts die tot nu toe zijn gecompromitteerd in het Engels zijn

Om te voorkomen dat de zwendel verder viraal gaat, kunnen de geverifieerde accounts van Twitter niet tweeten totdat het probleem is opgelost.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *