Geen vermelding van Chinese taal in nieuw onderwijsbeleid, concept vermeld het

De regering heeft deze week een nieuw Nationaal Onderwijsbeleid uitgebracht

New Delhi:

In het Nationaal Onderwijsbeleid 2020 wordt Chinees niet genoemd in een lijst met vreemde talen die worden aangeboden als voorbeelden van keuzevakken die middelbare scholieren kunnen bestuderen om “meer te leren over culturen van de wereld en om mondiale kennis te verrijken … op basis van interesses en ambities”.

Een conceptversie van de NEP, die vorig jaar in het Engels werd uitgebracht, vermeldde Chinees, samen met Frans, Duits, Spaans en Japans, als voorbeelden van talen die moesten worden “aangeboden en beschikbaar voor geïnteresseerde studenten”.

De definitieve versie van de NEP, die deze week door de ministers van de Unie Prakash Javadekar en Ramesh Pokhriyal is gelanceerd, voegt Koreaans, Russisch, Portugees en Thais toe aan de lijst met voorbeelden.

Het is op dit moment onduidelijk of de uitsluiting van Chinees van de lijst met voorbeelden van vreemde talen die door scholen kunnen worden aangeboden, betekent dat het niet op schoolniveau beschikbaar zal zijn.

Het weglaten van de Chinese taal uit de lijst met voorbeelden komt te midden van toenemende militaire en economische spanningen met Peking.

In juni verbood de regering 59 mobiele telefoon-apps van Chinese oorsprong, waaronder het immens populaire videodeelplatform TikTok.

De regering zei dat de apps zijn geblokkeerd “gezien de beschikbare informatie (dat) ze bezig zijn met activiteiten … die de soevereiniteit en integriteit van India schaden …”

Deze week werden nog eens 47 Chinese apps verbannen – omdat ze zouden werken als klonen van de verboden apps.

READ  Lawine roept belangrijke doelbeoordeling in vraag van Game 2-verlies voor Stars

Het oorspronkelijke verbod kwam kort nadat 20 Indiase soldaten waren gedood door Chinese troepen in de Galwan-vallei in het oosten van Ladakh – een gewelddadige botsing die leidde tot snel escalerende militaire spanningen tussen de twee landen.

Na uitgebreide militaire besprekingen op hoog niveau was er in juli wederzijdse terugtrekking, waarbij beide partijen de strijdkrachten elk met twee kilometer terugtrokken.

De Chinezen sloegen sterk terug na het verbod en beweerden dat het een schending van de WTO-regels zou kunnen vormen en dat het “misbruik maakt van uitzonderingen op het gebied van de nationale veiligheid”.

Het anti-Chinese sentiment suddert sinds de grenscrisis van 15 juni. Er zijn oproepen geweest om Chinese bedrijven te verbieden, die naar verluidt goederen ter waarde van bijna $ 60 miljard naar India exporteren, en zelfs restaurants die Chinees eten serveren te boycotten – die oproep werd gedaan door minister van Buitenlandse Zaken Ramdas Athawale.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *