Google en Jio waden een markt binnen die China echt wil bezitten

CNN has obscured identifying information in this image

Hoewel er weinig details bekend zijn over de nieuwe telefoon, suggereert de deal dat Google en Jio een markt zouden kunnen opschudden waar Chinese merken goed waren voor meer dan 75% van de totale omzet in het kwartaal dat eindigde in juni, aldus onderzoeksbureau Canalys. Samsung in Zuid-Korea was de nummer 3-verkoper met iets minder dan 17%.

‘Afhankelijk van de productpropositie die voortkomt uit deze samenwerking tussen Jio en Google, kan dit een uitdaging vormen’, voegde ze eraan toe.

Een smartphone met het merk Jio zou ook kunnen profiteren van het stijgende anti-Chinese sentiment in India. De Indiase regering heeft TikTok en tientallen andere Chinese apps onlangs verboden na dodelijke grensconflicten tussen Chinese en Indiase troepen, en veel Indiërs hebben opgeroepen tot boycot van Chinese producten.

Een onbenutte markt

Er is veel gemaakt van de groeiende mobiele internetmarkt in India. Volgens Counterpoint Research hebben al zo’n 450 miljoen Indiërs smartphones. Ze vertrouwen erop dat ze content streamen, winkelen, hagelritten maken en eten bestellen. Maar ongeveer 500 miljoen mensen bezitten dergelijke apparaten nog niet – en Google en Jio willen ze een goedkope manier bieden.

“Ze mogen niet worden beroofd van de voordelen van de digitale en datarevolutie”, zei Mukesh Ambani, de CEO van Jio-moederbedrijf Reliance Industries en de rijkste man in Azië, vorige week tijdens een bedrijfsevenement. Hij zei dat het doel van de samenwerking met Google is is om smartphones te ontwerpen voor een “fractie” van wat ze momenteel kosten.

“Jio is een bedrijf dat erg gericht is op het platteland, want dat is het echte India”, zegt Tarun Pathak, associate director bij Counterpoint Research. ‘Je hebt een grote trechter [of] gebruikers die nog aan boord moeten komen en dit internet voor het eerst ervaren en proeven. ”

De meeste van die mensen gebruiken functietelefoons – old-school mobiele apparaten met numerieke toetsenblokken en basisschermen – op het 2G-netwerk van India. Om ze op 4G- of 5G-smartphones te krijgen, zou voor beide bedrijven een “win-win” zijn, zei Pathak, omdat Jio nieuwe gebruikers kan voorzien van data-abonnementen, terwijl Google hen YouTube, zoeken, kaarten en andere apps biedt.

READ  Battlefield 6 is een reboot van meerdere generaties die zich richt op 128 spelers, volgens een recent lekrapport

Jio verkoopt al goedkope 4G-telefoons met basisgegevensabonnementen die toegang hebben tot internet en uitgeklede versies van een paar apps kunnen uitvoeren. Maar minder dan 20% van de Indiase gebruikers van feature-telefoons gebruiken Jio-apparaten, aldus Pathak.

Om de enorme low-tier-markt van India te bereiken, zeggen Counterpoint Research en IDC-analisten dat de twee bedrijven voor minder dan $ 50 een smartphone met een op Android gebaseerd besturingssysteem zouden moeten ontwikkelen.

Hoe de rijkste man van Azië probeert de volgende wereldwijde technologiegigant te bouwen

Dat kan moeilijk te realiseren zijn.

De budget-smartphonemarkt in India zit momenteel vol met telefoons die typisch zijn verkoop voor $ 70 tot $ 100. Xiaomi leidt die categorie met 40% van de markt, volgens IDC, gevolgd door Samsung (SSNLF) met 17% en realme met 11%.

Kaur merkte op dat kostbare onderdelen zoals geheugen, chips en beeldschermen de prijs doorgaans opdrijven, waardoor smartphones boven de $ 50 komen. En zelfs een prijs van $ 50 is meer dan de meeste plattelands-indianen zich kunnen veroorloven, voegde ze eraan toe.

Maar als Jio en Google het voor elkaar krijgen – en die gebruikers ertoe dwingen bij hen te blijven voor upgrades – kan dat een groot verlies zijn voor Chinese smartphonemakers. De denktank Gateway House van het Indiase buitenlands beleid verwacht dat de smartphonegebruikers van het land tegen 2025 zullen verdubbelen tot 900 miljoen, naarmate het inkomen stijgt en smartphones goedkoper worden.

De positieve kant voor Google en Jio

Het verkopen van ultra goedkope smartphones zal Jio waarschijnlijk niet veel geld opleveren. Het bedrijf gaat een scheermes maken dunne marges op de hardware, of waarschijnlijker zullen moeten de kosten van de apparaten subsidiëren door ze te bundelen met andere telefoon- en datadiensten. Maar een succesvolle doorbraak zou miljoenen Indiërs op ecosystemen brengen die eigendom zijn van en beheerd worden door Jio en Google.

READ  ARK: Survival Evolved komt in augustus naar PS5, geen upgradepad voor bestaande eigenaren

Jio biedt al een reeks apps om films te kijken, muziek te streamen en online te winkelen. En voor Google: ‘het gaat minder om geld, het gaat meer om het profileren van gebruikers’, zei Pathak.

Google investeert de komende jaren $ 10 miljard in India
Hoe meer gebruikers Silicon Valley kan toevoegen aan zijn Android-systeem, hoe meer ze advertenties kunnen verkopen aan deze gebruikers, wat het einddoel van het bedrijf is ‘, zei hij. Adverteren vormt de overgrote meerderheid van de inkomsten van Google-moederbedrijf Alphabet, goed voor meer dan 80% van afgelopen jaren $ 162 miljard.

India is ook “een droom voor elk technologiebedrijf gezien de diversiteit”, zegt Blaise Fernandes, directeur van Gateway House.

De potentieel enorme, diverse datasets die Google zou kunnen verzamelen van nieuwe en bestaande Indiase smartphonegebruikers, zouden het helpen om ‘een beter bereik te krijgen en in ruil daarvoor betere advertentie-inkomsten en abonnementsinkomsten’ in India, en ‘betere app-efficiëntie in andere markten’, zei hij.

Android heeft al een slot op de Indiase markt, goed voor 91% van de mobiele besturingssystemen die daar in 2019 worden gebruikt, volgens Statista.

Maar het samen ontwerpen van een smartphone en deze verkopen met een op maat gemaakt besturingssysteem zou Google het extra voordeel geven van meer controle over de Android-ervaring in India. Xiaomi, Samsung en andere smartphonebedrijven lanceren meestal telefoons met hun eigen gebruikersinterfaces, waardoor ‘een lokale smaak bovenop’ het Android-besturingssysteem ontstaat, aldus Pathak. (appel (AAPL) heeft dit soort gefragmenteerde ervaring niet, omdat iOS een gesloten systeem is.)

‘Browniepunten’ winnen met India

Afgezien van de marktkansen, is Jio ook opgekomen als een tech-kampioen van eigen bodem tijd: Nationalistisch het sentiment in India neemt toe.

Canalys meldde vorige week dat de verkoop van smartphones in India vorig kwartaal met 50% kelderde, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel die daling grotendeels werd veroorzaakt door sluiting van winkels en de economische mishandeling als gevolg van de pandemie van het coronavirus, het marktonderzoeksbureau wees erop dat Chinese smartphonefabrikanten te maken hebben met meer dan alleen de gevolgen van Covid-19.

READ  Battlefield 2042 introduceert een niet-binair personage, het eerste in zijn soort in de serie

“Er is publieke woede gericht op China”, schreef Canalys onderzoeksanalist Adwait Mardikar in een notitie. ‘De combinaties hiervan en de […] zelfvoorzienende initiatieven van de regering hebben Chinese smartphoneverkopers in de ogen van de openbare storm geduwd. “

Zelfs vóór het recente geschil van het land met China, premier Modi en zijn uitspraak De politieke partij ‘zet al jaren de ideeën van India voorop rond technologie’, zegt Abishur Prakash, een geopolitieke futurist en mede-oprichter van Centre for Innovating the Future, een adviesbureau dat werkt aan technologie en geopolitiek.

“Bedrijven zoals Jio, die voorstander zijn van alternatieven van eigen bodem, versnellen de nationalistische bewegingen van India”, voegde hij eraan toe.

In vier korte maanden heeft Jio meer dan $ 20 miljard aan financiering binnengehaald Facebook (FB), Google (GOOGL), Het openbare investeringsfonds van Saudia Arabia en andere vooraanstaande investeerders. Jio wil gebruiken een deel van dat geld om de digitale transformatie van India te stimuleren, vooral in de landbouw, gezondheidszorg en onderwijs. Ambani hoopt ook dat het smartphoneproject met Google zal helpen “de nationale missie te versnellen om elke Indiase een smart-apparaat in handen te geven”.

Dergelijke bewegingen leveren Jio ‘browniepunten van de overheid’ op, aldus Pathak van Counterpoint Research, die eraan toevoegde dat een flink deel van Google’s investering in Jio waarschijnlijk worden gebruikt om aandelen te kopen bij veel Indiase startups.

Dat zou Chinese investeerders kunnen verdrijven, die de helft van de 30 eenhoorns van India hebben gesteund en sinds 2015 zo’n 4 miljard dollar hebben gestoken in tech-startups in het land, aldus Gateway House. Alibaba (BABA)heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in het Indiase e-commercebedrijf Snapdeal, digitale portemonnee Paytm en voedselbezorgingsplatform Zomato. Tencent (TCEHY)heeft ondertussen het Indiase berichtenbedrijf Hike ondersteund en de app Ola gereden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *