grote stap voor de Mac pakt goed uit

De komst van de nieuwe MacBook Air markeert een nieuw hoofdstuk voor de Mac. Hoe goed presteert de Air met de gloednieuwe M1-chip en welke andere verbeteringen zijn er? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Review van de MacBook Air met M1-chip

De aankondiging van de eerste Macs met Apple Silicon vorige maand kwam niet als een verrassing, maar werd met veel enthousiasme ontvangen. Net als bij de iPhone en iPad, die een A-chip van Apple hebben, maakt het bedrijf nu ook de chips voor de Mac (Book). Hierdoor is het bedrijf niet langer afhankelijk van Intel, dat voorheen de processors in Apple computers leverde.

Het eerste resultaat van deze grote omschakeling is de M1-chip, die standaard in de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini zit. De nieuwe chip brengt veel veranderingen met zich mee en hoewel we niet te veel voorop willen lopen, werken ze erg goed. We hebben de nieuwe MacBook Air (met M1 chip) getest en in deze review lees je onze ervaringen.

M1-chip is extreem krachtig en efficiënt

De M1-chip verbetert de MacBook Air op twee dingen: prestaties en batterijduur. Dit merk je in de praktijk direct, want de laptop is erg snel en vliegt door de software. Dankzij de M1-chip starten apps erg snel op (vooral die van Apple zelf) en hoef je nauwelijks te wachten tot een applicatie klaar is voor gebruik.

Hoewel ontwikkelaars hun apps voor de M1-chip moeten aanpassen, betekent dit niet dat niet alle bestaande Mac-applicaties naar behoren zullen werken. Apple heeft hiervoor Rosetta ontwikkeld, een stukje software dat ervoor zorgt dat apps gemaakt voor Intel-chips toch goed werken.

Gelukkig is dat echt het geval; tijdens de testperiode werkten al onze favoriete Mac-apps prima. Rosetta is een keer geïnstalleerd op je nieuwe MacBook (bij ons gebeurde dit na het downloaden van Slack) en daarna hoef je er echt niet meer voor te zorgen. Apps zoals Telegram, Pixelmator, Google Chrome en iA Writer werken allemaal als een zonnetje en al met al is dit technisch gezien een geweldige prestatie van Apple. Je merkt alleen dat de ‘Intel apps’ wat meer tijd nodig hebben om op te starten, maar storend is dit niet.

READ  Cisco DNA-centrum | uitvoerende mensen
macbook air met m1-chip recensie

Een klein, maar erg gaaf neveneffect van de M1-chip is dat de MacBook Air erg snel opstart vanuit de slaapstand. Sluit je de laptop en ga je bijvoorbeeld lunchen, dan zijn al je apps direct klaar voor gebruik als je het scherm weer opent. Normaal gesproken duurt het enkele seconden voordat uw Mac weer ‘wakker’ wordt, wat nu tijd bespaart.

De batterijduur van de nieuwe MacBook Air is ook indrukwekkend dankzij de M1-chip. De laptop is efficiënter dan zijn voorganger en gaat bijna een hele werkdag mee als hij volledig is opgeladen. Verder is de laptop erg stil: hij heeft geen ventilator en bovendien wordt hij niet warm, ook al gebruik je veel zwaardere apps tegelijk.

Ontwerp is (helaas) ongewijzigd

Er is dus veel veranderd onder de motorkap, maar opvallend (en vooral helaas) zie je er niets van aan de buitenkant. De nieuwe MacBook Air ziet er precies hetzelfde uit als zijn voorganger, wat een beetje teleurstellend is, gezien de grote innovaties van de M1-chip, was dit misschien het perfecte moment om het uiterlijk aan te passen.

macbook air met m1-chip recensie

Het is niet echt een keerzijde. De MacBook Air ziet er nog steeds strak en simplistisch uit. Hij is niet zwaar en heeft een heel mooi Retina-scherm. De randen rond het beeldscherm zijn in 2020 misschien wat dik, maar daar kunnen we mee leven. We zijn ook blij met het Magic Keyboard, dat eerder dit jaar bij de MacBook Air (2020) terugkeerde. Het tikt gewoon een stuk beter, is minder kwetsbaar en op de lange termijn betrouwbaarder.

READ  RTV Ronde Venen zendt een interactieve test en proeverijen uit in de bar

Overigens is het niet zo dat Apple aan de buitenkant helemaal niets heeft veranderd. Bovenaan het toetsenbord zitten nu ook knoppen om Spotlight, Niet storen en Spraakmemo’s te gebruiken. Dit is op zichzelf handig, maar we hebben ze tijdens onze testperiode niet vaak gebruikt.

Daarnaast zijn we niet onder de indruk van de FaceTime-camera, die in deze periode zo belangrijk is. De resolutie van 720p is laag en levert middelmatige beelden op. Het is ook belangrijk om te weten dat de MacBook Air maar twee USB-C-poorten heeft. De duurdere MacBook Pro heeft ook te maken met hetzelfde beperkte aantal aansluitingen.

Big Sur is gemaakt voor M1

De M1 MacBook Air draait op macOS Big Sur, waardoor je direct kunt profiteren van de verbeteringen die deze update te bieden heeft. Denk aan het nieuwe ontwerp, dat meer aansluit bij het uiterlijk van iOS en iPadOS. Ook gaaf is het Control Panel, waar allerlei veelgebruikte opties bij elkaar zijn gebracht.

macos groot in beoordeling

Misschien nog belangrijker is dat Big Sur volledig is geoptimaliseerd voor Macs met een M1-chip. Hierdoor starten apps sneller op en – zoals we eerder hebben beschreven – wordt je Mac direct wakker als je hem opent. Het draaien van iOS- en iPad-apps (daarover later meer) werkt ook alleen op Apple-computers met de nieuwe chip.

Wil je meer weten over de update? We hebben een uitgebreide review geschreven van macOS Big Sur waarin we alles vertellen over de verbeteringen. De update is beschikbaar voor bijna alle recente Macs.

iOS- en iPad-apps op de Mac zijn middelmatig

Met de M1-chip heeft Apple nog een belangrijke innovatie geïmplementeerd: iOS- en iPad-apps draaien. Dat klinkt echter interessanter dan het op dit moment is. Veel ontwikkelaars hebben ervoor gekozen hun apps niet op macOS beschikbaar te stellen en dit betekent dat het aanbod beperkt is.

Populaire apps van bijvoorbeeld Facebook, Google en Instagram zijn niet beschikbaar en de applicaties van vrijwel alle streamingdiensten ontbreken. Je zoekt naar iOS- en iPad-apps door in de Mac App Store te duiken en na een zoekopdracht op de knop ‘iPad en iPhone apps’ te tikken, maar de resultaten vallen vaak tegen.

READ  Bewaar Instagram-video's op mobiele telefoon en laptop met online download-apps en tools
macbook air met m1 chip review

Er zijn uitzonderingen: de iPad-app van Pathé Thuis werkt bijvoorbeeld prima en ziet er goed uit. De populaire game Among Us kan ook worden gedownload en gespeeld, maar je zit vast aan de touchscreen-bediening van de iPad-versie, die gewoon niet zo goed werkt op de Mac.

Al met al is het vooral leuk om te zien welke iOS / iPadOS-apps momenteel op de MacBook werken, maar niet meer dan dat. Dat kan natuurlijk veranderen zodra ontwikkelaars hun apps beschikbaar stellen op de Mac-app.

Conclusie MacBook Air (met M1-chip) test

Hoewel je het van buitenaf niet ziet, doet Apple veel nieuws met de MacBook. De M1-chip voldoet aan de verwachtingen en zorgt ervoor dat de Air aanvoelt als een MacBook Pro, vooral dankzij zijn uitstekende prestaties. Daarnaast is de accuduur erg goed, het design is netjes en we vinden het fijn dat de laptop zo stil is.

Al met al is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de nieuwe MacBook Air. Met de nieuwe M1-chip luidt Apple een nieuw tijdperk in voor de Mac, dat naar onze mening al is geslaagd.

Koop MacBook Air met M1-chip

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze review en wil je de MacBook Air met M1 chip kopen? In onderstaande MacBook Air prijsvergelijking zie je de actuele prijzen en alle (web) winkels waar de laptop verkrijgbaar is.

De nieuwe M1 MacBook Air heeft een adviesprijs van 1129 euro en 256GB opslagruimte. Kies je voor de variant met 512GB opslag (en een iets krachtigere GPU) dan betaal je 1399 euro.

More from Madison Garrett

Zorg dat je altijd je eigen gids hebt met de IVN route app!

Foto: Yap Vet Raiden – Het is belangrijk om in beweging te...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *