Hagia Sophia: paus Franciscus “zeer bedroefd” als Turkije museum in moskee verandert

Hagia Sophia: paus Franciscus “zeer bedroefd” als Turkije museum in moskee verandert

‘De zee brengt mijn gedachte een beetje ver, naar Istanbul’, zei de paus tijdens het gebed, dat mensen herdenkt die op zee werken.

Sinds een kabinetsdecreet in 1934 heeft het iconische gebouw in Istanbul als museum gediend, maar op vrijdag vaardigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een presidentieel decreet uit om het beheer van het gebouw over te dragen van het ministerie van Cultuur aan het presidentschap van religieuze zaken.

Het bevel volgt op een eerdere uitspraak van een Turkse rechtbank waarbij het decennia oude kabinetsdecreet nietig werd verklaard.

De Hagia Sophia is een UNESCO Werelderfgoed, en de groep zegt dat het de beslissing van Turkije ten zeerste betreurt.

“De Hagia Sophia is een architectonisch meesterwerk en een uniek getuigenis van interacties tussen Europa en Azië door de eeuwen heen”, aldus de directeur-generaal Audrey Azoulay.

“Zijn status als museum weerspiegelt het universele karakter van zijn erfgoed en maakt het een krachtig symbool voor dialoog.”

Griekenland en Frankrijk hebben ook het secularisme van Turkije in twijfel getrokken.

De geschiedenis van het iconische gebouw gaat terug tot het Byzantijnse rijk in de 6e eeuw, toen het werd gebouwd als kathedraal. In de 15e eeuw werd het een moskee.

Aangezien de islam het verbieden van afbeeldingen van mensen in moskeeën verbiedt, zijn functionarissen van plan lampen en gordijnen te gebruiken om de talrijke Byzantijnse christelijke mozaïeken in de Hagia Sophia te verdoezelen, zei het hoofd van religieuze zaken van Turkije, Ali Erbaş, zondag op de Turkse tv.

Na gebed worden de schilderijen opnieuw voor bezoekers blootgelegd. Entreegelden zullen ook worden geannuleerd, zei president Erdoğan.

“Zoals al onze moskeeën, zullen de deuren openstaan ​​voor iedereen – moslims of niet-moslims”, zei Erdoğan.

READ  Xbox rolt terug wanneer de optie "Delen op Twitter" is verwijderd

“Als ’s werelds gemeenschappelijk erfgoed zal de Hagia Sophia, met zijn nieuwe status, iedereen op een meer oprechte manier blijven omarmen.”

Sharif Paget van CNN, Murat Baykara, Isil Sariyuce, Livia Borghese en Zahid Mahmood hebben bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *