‘Harde klap’ voor Leidse horeca: ‘Het houdt ergens op’

Leiden

13 oktober 2020

LEIDING – De teleurstelling onder horecaondernemers in de regio is groot. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat kroegen, cafés en restaurants weer een maand moeten sluiten. ‘Horecaondernemers zijn over het algemeen heel creatief, maar het eindigt ergens’, reageert de voorzitter van de afdeling Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Leiden en de horecaondernemer zelf, Reanne Bakker. ‘We kunnen nu alleen maar hopen op steun van de overheid en gasten die weer gaan bestellen.’ Afhalen mag nog.

‘De horeca heeft zich aan alle regels gehouden en wordt onnodig gestraft’, zegt Ruud Witteman, horecaondernemer voor onder meer Einstein, Aperitivo en Boeddha’s. ‘Ik vind het nogal onverwacht en ook onverdiend’, zegt Witteman. De groeiende aantallen coronabesmettingen komen volgens hem niet uit de horeca, maar uit de huiselijke sfeer. Witteman zegt dat de sluiting tijdens de eerste lockdown een ramp voor hem was en dat het beter ging met de uitbreiding van de terrassen. De sluiting komt dus als een harde klap. Ook Colin van Gestel van de Twee Spieghels is verrast door de beslissing.

‘Sluiting onvermijdelijk, maar jammer’
‘Het is nu de zoveelste keer dat we ons moeten aanpassen’, zegt Klaas Westrik van de Uyl van Hoogland in Leiden. Ondanks de teleurstelling begrijpt Westrik de keuze van de regering. ‘Als je naar het grote plaatje kijkt – dat alle plaatsen die veel publiek trekken, gesloten moeten zijn – snap ik het.’ Westrik ziet de sluiting uiteindelijk als onvermijdelijk. “Als je naar de cijfers van afgelopen weekend kijkt, het zou komen.”

READ  de nieuwe achtergronden van macOS Big Sur 11.0.1

Toch blijft het volgens Westrik jammer. ‘We werken allemaal keurig in de horeca om die open te houden. Nu kunnen we geen omzet genereren en is er nog veel onzekerheid over een nieuw ondersteuningspakket als we gesloten moeten blijven. ‘

Gezondheid eerst
“Helemaal onverwacht is het niet”, zegt Tom Holswilder van het Koetshuis de Burcht in Leiden. ‘Maar het is vervelend. Het is een begrijpelijke beslissing als je ziet dat de infecties zo snel toenemen. ‘

“Het is voor niemand een gemakkelijke tijd, in welke sector dan ook en of je nu een kleine pub hebt of een groot restaurant”, vervolgt hij. “Maar laten we gezondheid boven alles stellen.”

Nationale woede in de horeca
De landelijke horeca van Koninklijke Horeca Nederland begrijpt de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende maatregelen niet. Alleen een volledige vergoeding van alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecabedrijven kan ‘desastreuze’ gevolgen voorkomen, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

Het doet horecaondernemers pijn dat er geen overleg is geweest met de sector en werkgeversorganisaties om samen naar mogelijke scenario’s te kijken. Ze krijgen steun van de vakbond FNV Horeca, die het uitblijven van overleg ‘onbegrijpelijk’ noemt. ‘Daardoor is er onvoldoende draagvlak binnen de sector voor deze zware maatregelen.’

LEES OOK: Begrijpen, maar ook een ‘horrorverhaal’; zo reageren sportverenigingen op de nieuwe maatregelen

Altijd up-to-date
Volg het nieuws uit de regio Leiden via onze app, die gratis te downloaden is via Google Play en de App Winkel.

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Registreer voor het nieuwsbrief.

Luister ook naar Unity.NU.

READ  iPhone 12-dummy, CoronaMelder en iPad Air
More from Madison Garrett

Nieuwe ex-Blizzard-gamestudio gevormd om een ​​gevallen RTS-mantel op te pakken

Het lijkt alsof we om de paar maanden bericht horen over een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *